MEB Uluslararası meslek liselerini yaygınlaştırıyor!

Türkiye’deki öğrencilerle yabancı ülkelerden gelen öğrencilerin mesleki eğitim imkanının sağlanması amacıyla kurulan uluslararası mesleki ve teknik Anadolu liselerinin sayısı 10’a ulaştı!

MEB Uluslararası meslek liselerini yaygınlaştırıyor!
MEB Uluslararası meslek liselerini yaygınlaştırıyor!
GİRİŞ 27.04.2023 15:31 GÜNCELLEME 27.04.2023 15:32
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Uluslararası alanda Türkiye’nin mevcut mesleki ve teknik tecrübelerini duyurmada da oldukça etkili olan Uluslararası meslek liseleri, öğrencilere yeni ufuklar kazandırarak onların kamu diplomasisinde Türkiye’ye uzun vadede katkıda bulunmalarına zemin hazırlıyor.

ULUSLARARASI MESLEKİ VE TEKNİK LİSELERİNİN SAYISI ARTIYOR!

Uluslararası alanda Türkiye’nin iş birliğinin geliştirilmesi, ekonomik ve sosyal sektörlerin iş gücü taleplerinin mesleki ve teknik eğitim yoluyla karşılanması amacıyla kurulan uluslararası mesleki ve teknik Anadolu liselerinin sayısı çoğalıyor. Buna göre Türkiye'de 2022 yılında açılan 7 uluslararası mesleki ve teknik Anadolu liselerinin sayısı, yeni açılan 3 okulla beraber tam 10 okula yükseldi.

Tarihimize kara leke olarak yazılmak zorunda bırakılan 28 Şubat sürecindeki katsayı uygulamalarıyla öğrencilerin kapısının önünden dahi geçemediği ve kapanma sınırına gelen meslek liseleri, hedeflenen yeniliklerden sonra ülkenin geleceğine ışık tutan bir eğitim modeline dönüşmesinin ilerisine geçerek dünya ülkelerine yön vermeye başladı.

Bu bağlamda Türkiye'nin mesleki ve teknik eğitim alanındaki tecrübelerini uluslararası alana taşımak hedefiyle 6 ilde açılan 7 uluslararası mesleki ve teknik Anadolu lisesi üzerine yeni açılacak olan 3 yeni lise bu sayı 10’a terfi etmiş olacak.

Konuya ilişkin Bakan Özer şunları ekledi: "Kültür ve Turizm Bakanlığımızla imzaladığımız protokol çerçevesinde İstanbul Bahçelievler İMMİB Erkan Avcı MTAL, makine ve tasarım teknolojisi; Beşiktaş İSOV Dinçkök MTAL, yenilenebilir enerji teknolojileri; Balıkesir İvrindi Nurettin Çarmıklı Madencilik MTAL, maden teknolojisi; Bursa Osmangazi Tophane MTAL, makine ve tasarım teknolojisi; Konya Selçuk Mehmet Tuza PAKPEN MTAL, endüstriyel otomasyon teknolojileri; Ordu Altınordu Ordu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği MTAL, elektrik-elektronik teknolojileri ve Ankara Gölbaşı Mogan MTAl, yiyecek içecek hizmetleri alanında 2022-2023 eğitim öğretim yılından itibaren uluslararası öğrenci kabul etmeye başladı. 2022 İcraatlarından 2023 Hedeflerine Eğitimde 'Türkiye Yüzyılı' belgesinde 2023 yılında 3 yeni uluslararası meslek lisesini açarak mesleki eğitimde uluslararasılaşmanın artırılmasını hedefledik. Bu doğrultuda Konya Karatay Celaleddin Karatay MTAL, tarım alanında; Ankara Etimesgut Cezeri Yeşil Teknoloji MTAL, yenilenebilir enerji teknolojileri alanında, Antalya Serik Borsa İstanbul MTAL, konaklama ve seyahat hizmetleri alanında uluslararası öğrenci kabul edecek."

BAŞVURU SÜRECİ NE ZAMAN?

Uluslararası mesleki ve teknik Anadolu liselerine başvuru süreci ise merak konusu olmuştu. Yapılan açıklamalara göre başvuru 2-26 Mayıs 2023 tarihleri arasında gerçekleşecek.

Başvuruların değerlendirilmesinin ardından yazılı sınavın 4 Haziran, sözlü sınavın da 4-9 Haziran tarihinde yapılacağı bildirildi. Sonuçlar ise 12 Haziran'da ilan edilecek. Bütün başvuru sürecinin tamamlanmasının ardından öğrencilerin Türkiye'ye geliş ve okullara yerleştirilme işlemleri de 11-15 Eylül'de yapılacak.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 2
  • Recebb 10 ay önce Şikayet Et
    Eğitim onyillardir alarm veriyor ne duyan ne önlem alan var
    Cevapla
  • murat 11 ay önce Şikayet Et
    MEB logosu değişeli çok uzun zaman oldu. gerçi altta doğru logoyu da paylaşmışsınız.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Akşener’in çıldırmasının arkasındaki 'zorbalık'
Meral Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a hain suçlaması