Evde bakım maaşı yattı mı? Evde bakım aylığına ne kadar zam gelecek?

Evde bakıma muhtaç hasta, engelli ya da yaşlı vatandaşlara her ay bakım ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için devlet tarafından maaş veriliyor. Peki mayıs ayı evde bakım maaşı ödemesi yapıldı mı?

Evde bakım maaşı yattı mı? Evde bakım aylığına ne kadar zam gelecek?
Evde bakım maaşı yattı mı? Evde bakım aylığına ne kadar zam gelecek?
GİRİŞ 31.05.2023 11:10 GÜNCELLEME 31.05.2023 11:19
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Mayıs ayı evde bakım maaşı ödemeleri başvuru şartlarını taşıyan vatandaşların hesaplarına yatırılıyor. Her ay düzenli olarak hesaplara yatırılan evde bakım parası bakıma muhtaç, engelli ya da yaşlı kişilere bakmakla yükümlü kişilere ödeniyor. Bu yıl toplam 569 bin kişi Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen evde bakım maaşı desteğinden yararlanıyor.  Evde bakım parası alanlar ya da yakınları e-Devlet ve SMS ile evde bakım maaşı sorgulama işlemini gerçekleştirebiliyor.

2023 EVDE BAKIM MAAŞI NE KADAR?

Bakan Yanık, 2023 yılı Ocak-Temmuz dönemi için Evde Bakım Yardımı’nın 3 bin 336 TL’den 4 bin 336 TL’ye çıkarıldığını belirterek, "Bakıma ihtiyacı olan engelli vatandaşlar ve aileleri için bu ay toplam 2 milyar 449 milyon TL Evde Bakım Yardımı’nı hesaplara yatırmaya başladık. Bu ay 569 bin vatandaşımız Evde Bakım Yardımı'ndan yararlanıyor. Ödemelerin tüm engelli vatandaşlarımıza hayırlı olmasını dilerim" dedi.

ÖDEME YÜZDE 40 ARTARSA 6 BİN LİRAYI GEÇECEK

Engelli bireylerin öncelikle aile yanında desteklenmesi düşüncesiyle 2006 yılında başlatılan evde bakım yardımıyla bakıma ihtiyaç duyan ağır engelli yakını olan, bakımını üstlendiği için çalışamayan vatandaşlar destekleniyor.

Bakıma ihtiyacı olan hasta, yaşlı kişilerin evde bakımlarının yapılması, ihtiyaçlarının asgari düzeyde karşılanması için verilen evde bakım yardımı temmuz ayında zamlanacak.

Yüzde 40'lık artış halinde 6 bin lirayı geçecek, yıllık yapılacak ödeme 72 bin lirayı geçecek. Memura yapılacak yüzde 85'lik zammın tamamının yansıtılması durumunda bu tutar ikiye katlanacak. Bakımı üstlenen akrabası, vasisi gibi üçüncü kişilere verilen evde bakım aylığı artışı devlet memurları zammına, gelir kriteri de asgari ücrete endeksli bulunuyor.

EVDE BAKIM MAAŞI SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Evde bakım aylığı ödemelerinin hesabınıza yatıp yatmadığını SMS veya e-Devlet sistemi üzerinden sorgulayabilirsiniz. Pek çok işlemi online olarak gerçekleştirmenizi sağlayan e-Devlet'in "Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama" sayfasından evde bakım aylığı sorgulanabiliyor. Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama özelliği Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sekmesinin altında bulunuyor.

MAYIS AYI EVDE BAKIM MAAŞI MAYIS YATTI MI?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, bakıma ihtiyacı olan ağır engelli vatandaşlar ve ailelerine ekonomik destek sağlamak amacıyla bu ay toplam 2 milyar 449 milyon TL Evde Bakım Yardımı’nı hesaplara yatırmaya başladıklarını açıkladı.

EVDE BAKIM MAAŞI BAŞVURU ŞARTLARI

Nefes Evde Bakım Hizmetleri Merkezi Evde Bakım Maaşı Başvuru Şartlarını Neler sorusuna siz değerli hasta ve yakınlarımız için cevap veriyor.

- Engelli Sağlık Kurulu Raporlarında kişinin engel oranının %50 ve üzeri olması, ağır engelli kısmında EVET ibaresinin verilmiş olması gerekmektedir.

- Engelli kişinin hayatını idame ettirebilmesi için (beslenme, temizlik, giyinmek, merdiven inip çıkmak vb.) başkasının yardımına ve bakımına muhtaç olması gerekmektedir.

- Gelir kriterlerinin, kendilerine ait veya bakmakla yükümlü olunan birey sayısına göre kendisine düşen ortalama aylık gelir tutarının, bir aylık net asgari ücret tutarının 2/3’ünden daha az olduğunun tespiti gerekmektedir.

BAŞVURULAR NEREYE YAPILIYOR?

Evde bakım maaşı için başvuru nereye yapılır sorusuna cevap arayan hasta ve yakınları öncelikle şunu iyi bilmelidirler. Özel Nefes Evde Bakım Hizmetleri Merkezi ve diğer Özel Evde Bakım merkezleri evde bakım maaş başvurularını almamaktadırlar. Çünkü; Evde bakım maaşı devlet tarafından verilen bir destek olduğu için özel kuruluşların yetkileri dışındadır.

TC Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ya da ilçe müdürlüklerine giderek başvuru gerçekleştirebilirler.

Ahmet Işık Haber7.com - SEO Editörü
Haber 7 - Ahmet Işık

Editör Hakkında

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümünden (İngilizce-Almanca) 2015 yılında mezun oldu. 6 yıllık gazeteci. TRT’de staj yaptı. Haber7.com’da mesleğe ilk adımı atarak internet haberciliğine başladı. Halen Haber7.com’da SEO editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 4
  • Börü 10 ay önce Şikayet Et
    Aile ve sosyal politakalar bakanlığı seçim öncesi oy kaybettirmeye çalışıyor yeni kriterler getirilmiş resmi gazetede yayınlanmış aile gayri menkullerinin 240 da 1 i ev arsa araç ve benzeri malların gelir hesaplamasına katılması gibi siz bu maaşı verdiğinizde engeller ortadan kalkmıyor onun için devlet bu çalışmayı hazırlayanlara ve bu fikri taşıyanlara acil el çektirme li ayıp günah
    Cevapla
  • Halk 10 ay önce Şikayet Et
    Endusuk emekli maaslari 15000olmali aclik sinirinin 4000ustu ilede faturalari mizi oderos
    Cevapla
  • Düzenleme olmalı 10 ay önce Şikayet Et
    Yüzde 40 bile olsa yaşlı ve engelli aylıkları çok düşük kalıyor
    Cevapla
  • Vatandaş 10 ay önce Şikayet Et
    Daha once böyle bi maaş varmıydı, buldukça istiyorsunuz ya, şükür teşekkür edin biraz
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Son Dakika: ABD’li heyetten Ankara’ya F-16 ziyareti!
Seçime günler kala 3 parti, AK Parti ve Murat Kurum'a desteğini açıkladı