Yerel seçimler ne zaman? Belediye seçimleri kaç yılda bir yapılıyor? Yerel seçim tarihi

Yerel seçimler ne zaman yapılacak diye sorgulanıyor. Belediye seçimleri olarak da bilinen yerel seçimler en son 2019 yılında yapıldı. 2023 yılı Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimi ile 5 yıl boyunca mecliste görev alacak vekiller belirlendi. Peki yerel seçimler ne zaman? Belediye seçimleri kaç yılda bir yapılıyor? Yerel seçim tarihi belli mi?

Yerel seçimler ne zaman? Belediye seçimleri kaç yılda bir yapılıyor? Yerel seçim tarihi
Yerel seçimler ne zaman? Belediye seçimleri kaç yılda bir yapılıyor? Yerel seçim tarihi
GİRİŞ 05.06.2023 17:29 GÜNCELLEME 05.06.2023 17:29
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Belediye seçimleri tarihi vatandaşlar tarafından araştırılıyor. 2023 yılında 28. dönem Milletvekilliği ve Cumhurbaşkanlığı seçimi 14-28 Mayıs tarihlerinde iki turda gerçekleşti. Seçim sonrasında yerel seçimlerin ne zaman yapılacağı sorgulanmaya başladı. Peki yerel seçimler ne zaman? Belediye seçimleri kaç yılda bir yapılıyor? Yerel seçim tarihi belli mi?

YEREL SEÇİMLER NE ZAMAN, HANGİ TARİHTE YAPILACAK?

Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimi sona ererken yerel seçim tarihleri araması yapılıyor. Yerel seçimler, Türkiye'deki belediyeleri seçimi için gerçekleştirilmektedir. En son 2019 yılında gerçekleştirilen Türkiye yerel seçimi (belediye seçimleri) 2024 yılında yapılacak.

BELEDİYE SEÇİMİ KAÇ YILDA BİR YAPILMAKTADIR?

Türkiye'deki yerel yönetimlerin belirlenmesi için yapılan seçimler 5 yılda bir gerçekleştirilmektedir.  Belediye seçimleri olarak da bilinen yerel seçimlerde belediye başkanı, büyükşehir belediye başkanı, belediye meclisi üyesi, il genel meclisi üyeleri, muhtarlar ve ihtiyar heyetleri seçimi yapılmaktadır.

 

YEREL SEÇİM NEDİR?

Yerel yönetimlerin kamu hizmetlerinin vatandaşa en yakın biçimde sağlanması ve idarede etkinlik ve verimlilik için merkezi bir konuma sahip olan yerel seçimler, yerel demokrasinin gelişmesinde yerel yönetimlerin seçilmeleri oldukça önemlidir. Türkiye'de Anayasa'nın 67. maddesi yerel yönetimlerinin karar organlarının seçimle işbaşına geldiklerini ifade etmektedir. 127. maddenin ilk fıkrası ise seçimlerin ve halk oylamalarının serbest, eşit, gizli, tek dereceli, genel oy açık sayım ve döküm esaslarına göre yargı gözetim ve denetimi altında yapılması gereğini belirtmektedir. Yerel seçimler 5 yılda bir yapılmaktadır.

2024 YILINDA NE SEÇİMİ OLACAK?

2024 senesinde yerel seçimler yapılacak. 2024 belediye seçimlerinde vatandaşlar oy atarak şunları belirleyecek:

  • Büyükşehir Belediye Başkanı

  • İl Belediye Başkanı

  • İlçe Belediye Başkanı

  • Belde Belediye Başkanı

  • Köy muhtarları ve ihtiyar heyeti üyeleri

  • Mahalle muhtarları

  • İl genel meclis ve belediye meclis üyeleri

Nur Saydan Haber7.com - SEO Editörü
Haber 7 - Nur Saydan
YORUMLAR 4
  • Sinan 10 ay önce Şikayet Et
    Muhtarlık zor kalkar. Askeriye gibi nöbet yeri icat etmek basittir kaldırmak zordur
    Cevapla
  • Ali haydar yemez 10 ay önce Şikayet Et
    e - Devlet muhtarın pabucunu dama attı ama ülkede eski alışkanlık devam ediyor bedava maaş bedava silah 1 kere seçil ömür boyu taşıma ruhsatı kap harçsız + sekreter.
    Cevapla
  • Osman 10 ay önce Şikayet Et
    Mahalle muhtarlığı kalkmalı
    Cevapla
  • muhtar 10 ay önce Şikayet Et
    yaşım 38 kendimi bildim bileli aynı muhtar görevde,adamı ömrü hayatımda 4 defa ya gördüm ya görmedim,boş bir müessese KESİNLİKLE KALKMALI.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Erdoğan sinyali vermişti! Cezası 10 katına çıkıyor
Erdoğan-Özel görüşmesine CHP'den ilk itiraz Kılıçdaroğlu'ndan geldi