Kılıçdaroğlu seçimden sonra ilk defa canlı yayında! Kurultayda aday olacak mı?

Seçimlerden mağlubiyetle ayrılan Kemal Kılıçdaroğlu, sessizliğini bozdu. Kurultay ile ilgili konuşan Kılıçdaroğlu, “Ben bugüne kadar çıkıp adayım demedim. Partinin yetkili organları buna karar verecek. Herkes gelip aday olabilir.” dedi.

GİRİŞ 09.06.2023 22:50 GÜNCELLEME 10.06.2023 03:46
Bu Habere 366 Yorum Yapılmış

28 Mayıs tarihinde gerçekleştirilen 2. tur seçimlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yenilen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, günler süren sessizliğini katıldığı canlı yayında bozdu. Sözcü TV'de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu sürece dair açıklamalarda bulundu.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde;

"HİÇ PİŞMANLIĞIM OLMADI"

"Geriye dönük pişmanlığınız oldu mu?" sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, "Yok, pişmanlığım olmadı. Yapılan her şey doğruydu benim açımdan." ifadesini kullandı.

"TOPLUMUN HER KESİMİNİ KUCAKLAMAYA ÇALIŞTIK"

Kılıçdaroğlu şunları söyledi: "Türk siyasetinde önemli bir aşamayı kayıt ettik. Demokrasiye taraftar olanları, savunanları CHP bir araya getirdi. Bunlar unutuldu, bunların konuşulması lazım. İktidar olacağımızda neler yapacağımızı çalıştık, mutabakat metni hazırladık. Yeteri kadar anlattık mı, tartışılabilir. Öyle bir noktaya geldi ki toplumun her kesimiyle diyalog kurduk, her şeyi anlatmaya çalıştık. Toplumun her kesimini kucaklamaya çalıştık. Biz kazanacağımıza inanıyorduk. Sadece biz değil, neredeyse tüm anket firmaları söylüyordu. 6 lider ve 2 belediye başkanı arkadaşlarımızla alanlara çıktık mitinglerimizi yaptık.

"KURULTAY YEREL SEÇİMLERDEN ÖNCE"

Kılıçdaroğlu, CHP'nin olağan kurultayının yerel seçimlerden önce yapılıp yapılmayacağı sorusu üzerine, "Benim düşüncem yerel seçimlerden önce bunun olması ve bitmesidir." dedi.

"Neden seçimi kaybettiniz?" sorusunu yanıtlayan Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın üç ve altı sandığın olduğu köy, kasaba ve beldelerde 6 milyondan fazla, kendisini ise 3 milyondan fazla oy aldığını dile getirdi. Kılıçdaroğlu, üç ve üstü sandığın olduğu kentlerde ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yüzde 49, kendisinin ise yüzde 51 oy aldığını söyledi.

"KADER SEÇİMİYDİ"

Bu seçim kader seçimiydi. Ya demokrasi olacak ya otoriter olacak. Bu umutsuz olmamızı sağladı. İkinci turda 40-60 sonucu olsaydı bu Türkiye için sonu felaket olan bir sonuç olurdu. Ama öyle olmadı, 2 puanlık fark oldu. Biz demokrasiden yana oy aldık. Genel Başkanlık bizde çok önemli değildir.

"KÖYDE NEREYE HARCAYACAK PARAYI"

Kılıçdaroğlu, CHP'nin kırsalda gerekli etkiyi göstermediğine işaret ederek, "Bu şunu gösteriyor; kentlerde oturanların tamamı demokrasiden yana oy kullanmış insanlar. Kent kültürünü bilen, kenti yaşayan, ekonomiyi kendi yaşamının bir parçası olarak gören, komşuluk ilişkileri, özgürlük, gazeteyi, televizyonu okuyan, tartışan, konuşan 'kentli' dediğimiz kitle yüzde 51 oranında Kılıçdaroğlu demiş. Bu başarı mıdır, başarısızlık mıdır? Ortaya çıkan tabloyu ağır bir yenilgi tablosu olarak görmek asla ve asla benim kabul edeceğim bir şey değil." değerlendirmesinde bulundu.

Kırsaldaki insanların ekonomik yıkımdan çok etkilenmediğini ileri süren Kılıçdaroğlu, "Çok basit, ayda 500 lira verdiğinizde zaten harcayacak yer yok. Köyde nereye harcayacak parayı? Ekonomik yıkımdan etkilenmiyor." şeklinde konuştu.

"KAZANAMADIK AMA AĞIR YENİLGİ DEĞİL"

Ortaya çıkan tabloyu ağır bir yenilgi olarak görmeyi asla kabul etmem, sizin de kabul etmenizi doğru bulmam. Kazanamadık doğru ama bunu ağır bir yenilgi olarak kamuoyu önüne koymak olmaz.

"CHP KADAR HAZIRLIK YAPAN İKİNCİ PARTİYİ BULAMAZSINIZ"

Sıfır oy çıkan sandıkları da çıkardık. Birinci turda Kılıçdaroğlu için sıfır oy çıkan 382 sandık var Türkiye genelinde. Erdoğan için 158 sandık. İkinci turda Kılıçdaroğlu için 286, Erdoğan için 70 sandık. Bu seçime CHP kadar hazırlık yapan ikinci partiyi bulamazsınız.

"BEN GİDİP DE 'ADAYIM' DİYEMEM"

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "CHP olağan kurultayında aday olacak mısınız?" şeklindeki soruya, "Ben gidip de 'adayım' diyemem. Bizim için önce ülke gelir, sonra partimiz gelir, üçüncü sırada genel başkanlık gelir. İşin özü budur." yanıtını verdi.

Şimdiye kadar "ben adayım" diye açıklama yapmadığını belirten Kılıçdaroğlu, "Bu partinin yetkili organları kimin aday olup olmayacağına, kimi seçip seçmeyeceğine karar verecektir. Bu parti, bir kişinin partisi değildir, bir kişinin hegemonyası söz konusu değildir. Bu partide herkes gelip genel başkanlığa aday olabilir." diye konuştu.

Kemal Kılıçdaroğlu, kurultayda genel başkanın da seçileceğini anlatarak, adayların ön seçimle belirleneceğini, her ay düzenli olarak aidat ödeyenlerin ön seçimde oy kullanacağını açıkladı.

YEREL SEÇİMLERDE İTTİFAK OLACAK MI?

"Yerel seçimlerde aynı ittifak modeliyle hareket eder misiniz? Ya da bugün hala ittifak sürüyor mu?" sorusunu yanıtlayan Kılıçdaroğlu, "Bu ittifak biliyorsunuz demokrasiyi ittifakıydı ve seçimle sonuçlandı. Dolayısıyla bundan sonraki artık bir seçim ittifakı bir sonraki seçimler olduğunda yine oturulur, konuşulur. Parlamentoda stratejik olarak birbirimize destek verebiliriz. Belli yasalar geldiğinde ortak hareket edebiliriz. Demokrasi ekseninde beraberliğimiz her zaman sürüyor zaten. Bugün de belli konular olduğunda telefonda konuşuyoruz. Telefonda düşüncelerimizi birbirimize aktarıyoruz. Yani bir ayrışma, bir kopma, birbirimize sırtımızı dönme diye bir şey söz konusu değil." ifadelerini kullandı.

"İMAMOĞLU BANA KARŞI ADAY OLABİLİR"

Belediye başkanlarının birinci önceliği seçildikleri yere hizmet etmek. Buraları bırakıp başka işlerle uğraşmak olmaz. Vaatleriniz ve taahhütleriniz var. Bunları yapmalısınız. Bunlardan sonra genel siyasetin içinde de olabilir. İmamoğlu bana karşı aday olabilir. Ama seçimden önce İBB terk edilmemeli.

"SEÇİM AKŞAMI UYUYAMADIM"

Kılıçdaroğlu, seçim sonuçları belli olduktan sonra "Uyuyabildiniz mi o akşam?" sorusuna ise "Hayır efendim kim uyuyabilir?" yanıtını verdi.

 

 

Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 366
  • temel 11 ay önce Şikayet Et
    zenginler yada buyuk sehir de insanlar yarisi arkolik barda orda burda gezer kafa ceker normal halk yapilan seyleri gørur gundemi takip eder chp oy verenlerin hepsine bakin nerde ise ya hain yada arkolik dunya haberi yok kisaca bunu diyecek idi suclu normal insanlar degil
    Cevapla
  • Umut 11 ay önce Şikayet Et
    Türkiye nin 85 milyonun talip olacağız dediniz din adamları ile uğraşın tabana inemedikten sonra boş halk partisi olamadınız
    Cevapla
  • Ayân 11 ay önce Şikayet Et
    CHP Başkanı K.K biline. Ondan daha iyi Milliyetçi yok.
    Cevapla
  • Nadir 11 ay önce Şikayet Et
    Köylüler haberleri hiç kaçırmıyor dünyadaki bütün gelişmeleri senden iyi bilir İstanbulda yaşadım sabah saat 05 kalk yolda simit ye iş yerine varırsın saat 08 akşam işten çık yolda saat 19 veya 20de haber başlar eve yetiş saat 21 yemek yorgun argın yat sabah aynen devam hiç dünyadaki gelişmelere zaman yok sosyal medyadaki yalanlara inanırlar
    Cevapla
  • tepki 11 ay önce Şikayet Et
    aga ilk de yuz de 5 onra yuz de 4 fark var idi isterse bir olsa ne fark eder utanmasa biz kazandik diyecek secim de kural kim fazla alirsa o kazanir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan öğretmene şiddet açıklaması
Blu Tv'nin sahibinden skandal sözler: İsrail katliamını böyle meşrulaştırdı!