İmamoğlu'nun itfaiyesi şovda hızlı yangında yavaş! Kadrolaşma kurumu alev topu gibi sardı

Yeşil Vatan’da ormanlara yönelik peş peşe sabotajlar düzenlendiği dönemde şov yapıp “THK uçaklarını bize verin onaralım” diyen İBB Başkanı İmamoğlu yönetimi, İstanbul’da çıkan yangınlar karşısında aciz kalmaya devam ediyor.

GİRİŞ 09.07.2023 16:34 GÜNCELLEME 10.07.2023 14:55
Bu Habere 42 Yorum Yapılmış

Göreve geldiği dönemde ilk iş olarak İstanbul İtfaiyesi’nin başına CHP Bayrampaşa İlçe Başkanı Remzi Albayrak’ı atayan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu yönetimi, köklü kurumu çıkmaza sokmakla eleştiriliyor. İş merkezlerinde başlayan yangınlara geç müdahale eden, günler boyunca yangınları kontrol altına alamayan İstanbul İtfaiyesi, 5 dakikalık mesafedeki küçük çaplı yangınlara da erken müdahale edemez oldu.

İstanbul’un Fatih ilçesinde, merhum cumhurbaşkanı Turgut Özal ile şehit başbakan Adnan Menderes’in kabrinin yer aldığı Anıt Mezar’da çıkan yangına geç müdahalede bulunan itfaiye, yürekleri ağza getirdi.

Sağmalcılar İtfaiye İstasyonu’na 5 dakika mesafede bulunan Anıt Mezar’a, saat 15.50’deki yangın ihbarının üzerinden 20 dakika geçtikten sonra saat 16.12’de ilk müdahale yapılabildi.

İtfaiyenin ihmalini bir kez daha gündeme getiren olay, son dönemdeki korkunç vakaları hatırlattı.

İstanbul Anıt Mezar'da yangın! İBB itfaiyesi 5 dakikalık mesafeye 20 dakikada gelemediİstanbul Anıt Mezar'da yangın! İBB itfaiyesi 5 dakikalık mesafeye 20 dakikada gelemedi

4 GÜN BOYUNCA YANDI, MÜDAHALE KOMEDİYE DÖNÜŞTÜ

İstanbul’un Başakşehir ilçesine bağlı İkitelli Organize Sanayi Bölgesi’nde 10 Haziran’da çıkan yangın 70 saat sonra söndürülebildi.

Gıda, plastik, tekstil gibi farklı ürün ve ham maddelerin bulunduğu 6 katlı fabrika binasında yayılan alevleri itfaiye ekipleri 4 günde ancak kontrol altına alabildi. İlk ihbarın üzerinden yarım saate yakın süre geçtikten sonra müdahale edildiği eleştirilerinin yöneltildiği itfaiye, söndürme işlemleri sırasında da akıl almaz icraatlarla tepki topladı.

Söndürme çalışmalarına katılan su tankeri, kayarak park halindeki otomobile çarptı ve yolun kenarında asılı kalmasına sebep oldu. Kazada ölen yada yaralanan olmazken yol uzun süre trafiğe kapatıldı.

6 katlı binanın 4 katında yangın nedeniyle oluşan çöküntü nedeniyle alanda bulunan 2 minibüs ve 1 ticari araç enkaz altında kaldı.

Binanın en üst katında başlayan yangına yetersiz müdahale edilince aşağı bölümlere de sirayet etti ve bütün bina kullanılamaz hale geldi.

İtfaiye yangınları günlerce söndüremiyor, İmamoğlu seyrediyor, fondaşlar susuyor!İtfaiye yangınları günlerce söndüremiyor, İmamoğlu seyrediyor, fondaşlar susuyor!

DEV BİNA 3 SAATTE ALEVLERE TESLİM OLDU, 60 SAATTE KÜL OLDU

İstanbul’un Küçükçekmece ilçesi sınırlarındaki Akit Medya binasının bodrum katındaki tekstil atölyesinde 27 Nisan’da çıkan yangın saatler boyunca kontrol altına alınamadı. Bu defa alt katta başlayan yangın üst katlara sıçradı. İki bloklu binanın arka bölümündeki bütün katlar yangından ağır hasar aldı. 11 katlı binadaki yangın 60 saatte söndürülebildi.

İlk etapta küçük çaplı başlayan yangına yetersiz müdahale edildiği gerekçesiyle yangının 3 saatte yayıldığı ve binayı alev topu gibi sardığı eleştirileri yöneltildi.

Ehil olmayıp kadrolaşma neticesinde kuruma doldurulmakla eleştirilen itfaiye personelinin bahçe sular gibi yangına müdahale ettiği, üst katlardaki yangın noktasına değil de alt katlarda yangın olmayan yerlere su püskürttüğü, köpükleri yerlere boşalttığına ilişkin görüntüler gündeme bomba gibi düştü.

İBB İtfaiyesi’ne yönelik İçişleri Bakanlığı tarafından kasıt, ihmal ve kusur soruşturması başlatıldı.

İTFAİYEYİ ALEV TOPU GİBİ SARAN PARTİZAN KADROLAŞMA

İBB İtfaiyesi’nin başına, İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunu ve asker kökenli CHP Bayrampaşa İlçe Başkanı Remzi Albayrak’ın atanmasının ardından başlayan tuhaflıklar zincirinin, tarihi kurumu içten içe kemirdiği değerlendiriliyor.

Daha önce İstanbul İtfaiyesi’nde ‘er’ statüsünde görev yapan birçok personelin CHP’li akrabaları sayesinde idari pozisyona yükseltildiği, birçok ekip ve grup amirinin CHP kontenjanından müdür yardımcılığına atandığı belirlendi. İsim isim medyada yer alan kadrolaşma listeleri, yangın vakaları karşısında atıl kalan İstanbul İtfaiyesi’ndeki ehil olmayan CHP kadrolaşmasının sonucu olarak yansıyor.

Kadrolaşmalar, tamirsiz arızalar, söndürülemeyen yangınlar… İstanbul İtfaiyesi ne halde?Kadrolaşmalar, tamirsiz arızalar, söndürülemeyen yangınlar… İstanbul İtfaiyesi ne halde?

TAMİRE GİDEN ARAÇLAR HURDAYA DÖNÜYOR

Yandaş kadrolaşmanın İstanbul İtfaiyesi’nin sürüklediği vahim durum, teknik arızaların yıllar boyunca giderilememesiyle de kendisini gösteriyor. İstanbul İtfaiyesi’nin sadece Avrupa yakasındaki her 4 itfaiye aracından 1’i yıllardır tamir edilmeyi bekliyor. İstanbul İtfaiyesi envanterindeki çok sayıda aracın ‘yedek parça’, ‘fren ayarsızlığı’, ‘kabinde is kokusu’, hidrolik kaçağı’ ve ‘muayenesi olmadığı’ gibi gerekçelerle garaj ve servislerde çürütüldüğü belgeleniyor.

Yıllardır depo ve servislerde bekletilen arızalı itfaiye araçları şöyle listeleniyor:

  • Bakırköy Grup Amirliğine bağlı Mercedes marka, 34 MIZ 30 plakalı ‘İtfaiye Merdiven Aracı’nın ‘genel bakım’ gerekçesiyle 2 Kasım 2020’de servise alındı. 954 gündür tamir edilmeyi bekliyor.
  • Yüksek Pompa Sistemli İtfaiye Aracı (Ahtapot) ‘hidrolik kaçağı var” gerekçesiyle 146 gündür tamir edilmedi.
  • Beylikdüzü Grup Amirliğine kayıtlı 34 MIZ 26 plakalı İtfaiye Merdiven Aracı 657 gündür serviste bekletiliyor.
  • Başakşehir Grup Amirliğine bağlı 34 MIZ 28 plakalı İtfaiye Merdiven Aracı benzer arıza ile 975 gündür çürümeye terk edildi.
  • Hızır Güç Afet Müdahale ve Söndürme İtfaiye Aracı da “Yağ kaçırıyor” gerekçesiyle 880 gündür yangınlarda görev yapmıyor.
  • Çatalca Grup Amirliği envanterine kayıtlı İVECO marka İlk müdahale Aracı, “Hava hortumları arızası” sebebiyle 325 gündür tamir edilmeyi bekliyor.
  • Bahçelievler Grup Amirliğine bağlı Hızır Güç Afet Müdahale ve Söndürme İtfaiye Aracı, “Muayenesi yok” denilerek 751 gündür hizmet vermiyor.
  • Hızır Güç Afet Müdahale ve Söndürme İtfaiye Aracı, “Sağ arka Aks kovanı kırık” arızasıyla 665 gündür devre dışı.
  • Sarıyer Grup Amirliğine bağlı Mercedes marka İtfaiye Merdiven Aracı, ‘yangında zarar görme’ sebebiyle 438 gündür tamir sırası bekliyor.

  • 2008 yılında İstanbul İtfaiyesinin envanterine kaydedilen 52 adet ‘Koca Yusuf’ isimli Hızır Güç Afet Müdahale ve Söndürme İtfaiye Aracının 43’ü çürümeye terk edildi.
  • Şişli Grup Amirliğine bağlı Hızır Güç Afet Müdahale ve Söndürme İtfaiye Aracı, “Pompa su yolu açılmıyor” denilerek 962 gündür depoda bekletiliyor.
  • Arnavutköy Grup Amirliğine bağlı Hızır Güç Afet Müdahale ve Söndürme İtfaiye Aracı, “Yağ filtresi arızası” sebebiyle kaldırıldığı serviste 924 günü doldurdu.
  • Hızır Güç Afet Müdahale ve Söndürme İtfaiye Aracı, “Kabin içerisinde yanık kokusu geliyor” mazeretiyle 747 gündür kullanım dışı.
  • Hızır Güç Afet Müdahale ve Söndürme İtfaiye Aracı 107 gün önce “silecekleri çalışmıyor. Farları yanmıyor” diye servise alındı, hala tamir edilemedi.
  • Avcılar Grup Amirliğine bağlı Hızır Güç Afet Müdahale ve Söndürme İtfaiye Aracı “fren ayarsızlığı” bahanesiyle 688 gündür hizmet vermiyor.
  • Hızır Güç Afet Müdahale ve Söndürme İtfaiye Aracı ise 876 gündür “Yakıt filtresi yok” denilerek arızalı gösteriliyor.
  • Hızır Güç Afet Müdahale ve Söndürme İtfaiye Aracı, “Vites pompaya geçmiyor” gerekçesiyle 923 gündür çürümeye terk edildi.
  • Hızır Güç Afet Müdahale ve Söndürme İtfaiye Aracı da, “Rolelerin yanlış olması” arızasıyla 734 gündür serviste.
  • Beyoğlu Grup Amirliğine bağlı 34 ZF 5972 plakalı Hızır Güç Afet Müdahale ve Söndürme İtfaiye Aracı 876, Başakşehir Grup Amirliğine bağlı 34 ZF 9078 plakalı Koca Yusuf 877, Bayrampaşa Grup Amirliğine bağlı 34 BB O876 plakalı Hızır Güç Afet Müdahale ve Söndürme İtfaiye Aracı 894 gündür hizmet dışı tutuluyor.
KAYNAK: HABER7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 42
  • hhüseyin 9 ay önce Şikayet Et
    Halk getirdi ama adamı. Bence İstanbul bu güzelliği hakediyor (!) :)
    Cevapla
  • Misafirﷻ 9 ay önce Şikayet Et
    Sayın Kılıçdaroğlu, sakin koltugu birakma, sen bize daha lazimsin. Seni Imamyünanogluna yedirmeyiz.
    Cevapla
  • Yorumcunun biri 9 ay önce Şikayet Et
    bu adamın halen ibb nin başında tutulması bu millete saygısızlıktır
    Cevapla
  • Namyelüs 9 ay önce Şikayet Et
    İstanbul'lular İmamoğlu döneminde derslerini almışlar mı,yoksa yeni bir derse mi ihtiyaçları var önümüzdeki belediye başkanı seçiminde göreceğiz.
    Cevapla
  • Misafir 9 ay önce Şikayet Et
    Sayın Kılıçdaroğlu sakın koltuğu İmamoğlu na bırakma. Ne istifa et nede bırak. İstanbul u yönetemeyen chp yi nasıl yönetecek. Diskalifiye et onu, sil siyaset sahnesinden, hırsı çok tehlikeli satar partiyi biter chp.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hamas'tan Türkiye'nin adımı hakkında açıklama:  Son derece önemli
Çamlıca Camisi'nin açılışının 5'inci  yılı! Dünyanın her noktasından ziyaretçi alıyor....