Fatih'in emaneti bir cami daha kurtarılıyor

Fatih Sultan Mehmed Han'ın İstanbul'a emanet ettiği camilerden biri olan, Cumhuriyet zamanında askeri koğuşa dönüştürülen Divanhane Mescidi restore edilerek hizmete girmek için gün sayıyor.

Fatih'in emaneti bir cami daha kurtarılıyor
Fatih'in emaneti bir cami daha kurtarılıyor
GİRİŞ 20.07.2023 12:53 GÜNCELLEME 20.07.2023 12:53
Bu Habere 50 Yorum Yapılmış

Dünya üzerinde 700 yıl hüküm süren ve Türk halkına şanlı bir geçmiş bırakan Osmanlı miraslarından birçoğu günümüze gelene kadar yok edildi. Bu eserlerden biri de Fatih Sultan Mehmed zamanında Kasımpaşa'ya inşa edilen Fatih Camii oldu.

OSMANLI KORUDU

Fatih Sultan Mehmed Han'ın inşa ettirdiği Fatih Camii, Fatih'ten sonra Kasımpaşa'da kurulan Kuzeydeniz Saha Komutanlığı'nın içerisinde kaldı. Caminin yok olmasına razı olmayan Osmanlı yönetimi, caminin en büyük salonunu Kuzeydeniz Saha Komutanlığı kurulurken koruyarak Divanhane Mescidi'ne dönüştürdü. Ancak Osmanlı döneminde göz bebeği gibi korunan bu cami, Cumhuriyet tarihinde aynı özenle korunamadı.

 ASKERİ YATAKHANE OLARAK KULLANILDI

Cumhuriyetin ilanının ardından kapatılan Divanhane Mescidi yapımına aykırı olarak adeta bir katliama uğradı. Cami olarak yapılan ve korunan Divanhane Mescidi, Cumhuriyet zamanında asker yatakhanesi olarak kullanıldı. 


CAMİ OLARAK HİZMETE GİRECEK

İstanbul Çevre, Kültür ve Tarihi Eserleri Koruma Derneği'nin girişimleriyle tescil ettirilen cami şimdilerde ise aslına dönüşüyor. Restorasyon çalışmalarına başlanan Divanhane Mescidi, işlemlerin tamamlanmasının ardından aslına dönerek cami olarak hizmete girecek. 

KAYNAK: HABER7
Yalçın Taşbaşı Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Yalçın Taşbaşı

Editör Hakkında

Yalçın Taşbaşı 1991 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da, üniversite eğitimini ise Kayseri'de Erciyes Üniversitesi'nde tamamladı. 2014 yılında gazetecilik bölümünden mezun olmasının hemen ardından vatani görevini tamamlayarak iş hayatına giriş yaptı. 2015 yılında yeniakit.com.tr'de internet editörlüğü görevine başladı. Burada 7 yıl süren görevinin ardından 2022 yılında Haber7.com'da özel haber editörü olarak göreve başladı ve çalışmalarına devam ediyor.
YORUMLAR 50
  • Misafir 9 ay önce Şikayet Et
    Kesinlikle oyle
    Cevapla
  • Zeki Ertuğrul 9 ay önce Şikayet Et
    Türk milletinin ruhundan islamı, kültüründen osmanlıyı çıkarmaya çalışan CHP zihniyetinin ürünü
    Cevapla
  • Hasan 9 ay önce Şikayet Et
    Hamdolsun..
    Cevapla
  • Uyan Müslüman 9 ay önce Şikayet Et
    Bizans-Roma kalıntılarına gözü gibi bakan zihniyet Camileri ve diğer Osmanlı eserlerini görmezden geldi, gelmeye devam ediyor..
    Cevapla
  • uyandim 9 ay önce Şikayet Et
    mesebi inkar etmek islami güncellemeye kaslkismak besmele ile kiliseler acmak
    Cevapla
  • Aysel 9 ay önce Şikayet Et
    Dini merkezler savaş sırasında bombalanmadığı için; o camiler de peygamberimizin kutsal emanetleri ve sakal-ı şerifi saklandı. Elbet onları talancılardan da korumak için askeri müfreze koruyucu olarak orada görev yaptılar. Tarih bilmezler de bunu bilse bile ille de riyakarlık yapıyorlar. Halkı yanlış bilgilendiriyorlar. Yalan dolandan başka bildiğiniz yok
    Cevapla
  • ibrahim 9 ay önce Şikayet Et
    Yatakhane olarak mı korumaya alınmış??askerlik yapmasam inanacaktim sana ...
    Cevapla
  • Aaa 9 ay önce Şikayet Et
    Yorumunuz Haklı olabilir...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsmailağa Cemaati tarihinde bir ilk! Kapılarını basına açtılar
Sözcü'den masabaşı asparagas haber: Elinde patladı!