Amasra’da sel sonrası tarihi eserler ortaya çıktı

Bartın'ın tarihi ve turistik ilçesi Amasra’da geçen ay yaşanan sel sonrası taşan ve 5 metre genişleyen Roma dönemine ait antik su kanalında, tarihi objeler ortaya çıktı.

GİRİŞ 16.08.2023 11:20 GÜNCELLEME 16.08.2023 11:33
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Amasra'da, Roma dönemine ait antik su kanalı, 1990 yılında Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından koruma altına alındı. Yerel halk arasında ‘Horhor Deresi’ olarak bilinen kanal, 9 Temmuz'da yaşanan sel sonrası taştı. 200 metre akarak yamaçlardan gelen yağmur sularını Karadeniz'e taşıyan su kanalının yatağı, selin ardından 5 metre genişledi. Yatağın genişlemesiyle antik su kanalında Roma dönemine ait olduğu değerlendirilen bazı tarihi eserler ortaya çıktı. Amasra Müze Müdürlüğü ekipleri, ortaya çıkan tarihi sütun parçaları, zemin taşları ile mimari blokları incelemeye aldı. Eserlerin, incelemenin ardından koruma altına alınacağı öğrenildi.

Mahalleliden Şaban Serdar, “Selden önce derede hiçbir şey gözükmüyordu, sel olduktan sonra bu eserler ortaya çıktı. Daha önce bu derede hiç eser görmedik. İlk görüyoruz. Dere içerisinde tarihi sütunlar ve bazı objeler var" diye konuştu.

KAYNAK: DHA
ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 1
  • merdi 8 ay önce Şikayet Et
    Yüzlerce medeniyet Anadolu'da yıkılmış. Tabiki her yerden tarih fışkıracak. Ama her gördüğün taşın etrafını çevirip kazı yaparsan insanlar yaşayamaz. Normal hayat devam etmez. Bırakın bu boş işleri.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
100 senede 2. defa oyun bozuluyor: Kalkınma Yolu neden bu kadar önemli?
Fenerbahçe-Beşiktaş! Muhtemel 11'ler