Başıboş köpekler için harekete geçildi! 'Avrupa' çözümü geliyor

Türkiye'de birçok kentte vatandaşlarımıza yönelik saldırıları artan sokak köpekleri için Avrupa'daki uygulamalar inceleniyor. AK Partili kurmaylar, Batı ülkelerindeki uygulama örneklerine bakarak en insancıl çözümü üretecek.

GİRİŞ 02.09.2023 15:15 GÜNCELLEME 02.09.2023 15:18
Bu Habere 1066 Yorum Yapılmış

AK Parti, başıboş sokak köpeklerin çözümü için çalışmaları hızlandırdı. Parti kurmayları, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı ile istişarelerde bulunarak mevzuat değişikliği üzerine çalışma yürütüyor. Bu konuda, Avrupa ülkelerindeki uygulamalara benzer adımların atılacağı belirtiliyor. Ayrıca sorumluluklarını yerine getirmeyen belediyelere yeni yaptırımlar getirilmesi planlanıyor. Özellikle barınak konusunda adım atmayan yerel yönetimlere ciddi cezalar kesilebileceği aktarılıyor.

"AVRUPA ÖRNEKLERİNDEN YENİ MODEL ÜRETEBİLİRİZ"

AK Parti yetkilileri “Bu işi bir an önce halledeceğiz. Çalışmalarımızda somut adımlarla ilerliyoruz. Avrupa örneklerinden yeni bir model üretebiliriz. Mevzuattaki sıkıntıları düzelteceğiz. Talep vatandaştan geliyor ancak harekete geçtiğimizde ses başka yerlerden çıkıyor. En çok itiraz ‘mama lobisi’nden yükseliyor. Lobinin, Türkiye’deki pazar büyüklüğü 1 milyar dolara koşuyor. Bazı şeylerin farkına varmak lazım; sosyal medya üzerinden dezenformasyon yaparak, insanları kışkırtmaya çalışıyorlar. Hayvanlar bize emanet. Ortada bir problem var. Biz bu problemi en insancıl yolla çözeceğiz” diyor.

BATI ÜLKELERİNDEKİ UYGULAMALAR

Bu arada, örnek gösterilen bazı batı ülkelerinde uygulamalar şöyle: Fransa’da 8, İngiltere ve İtalya’da 7 iş günü sonunda sahiplendirilmeyen başıboş köpekler uyutuluyor. Aynı uygulama ABD’de de yapılıyor. ABD’de barınaklara her yıl 6,5 milyon civarında kedi ve köpek getiriliyor, bunları yarısı itlaf ediliyor. Evcil hayvanını sokağa terk edene Fransa’da 3 yıl hapis ve 45 bin avro, Almanya’da 3 yıl hapis ve 25 bin avro, İtalya’da 10 bin avro ceza veriliyor. Katı kurallar uygulanarak sokaktaki başıboş hayvanların popülasyonunun artmasının önüne geçiliyor. Hollanda da sokak hayvanları sayısını azaltmada dünyada öne çıkan ülkelerden biri. Ülkede 1960’lardan beri kısırlaştırma yapılıyor. Başıboş köpekler için “topla, kısırlaştır, aşıla, geri bırak” uygulaması hayvanların sayısının sıfırlanmasına katkıda bulunuyor. Belediyeler de işlerini aksatmıyor. Yeni düzenlemede, Hollanda modelinin uygulanabileceği de ifade ediliyor.

KISIRLAŞTIRMANIN MALİYETİ YÜKSEK

Türkiye’de de köpeklerin kısırlaştırılması yönünde fizibilite çalışmaları yürütülüyor, raporlar hazırlanıyor. Fakat kısa vadede kısırlaştırmanın çözüm olmayacağı aktarılıyor. Maliyeti de oldukça yüksek. Bu işlemin taban fiyatı 5 bin TL. Türkiye’de yaklaşık 8 milyon sokak köpeği var, bu açıdan maddi bir külfet.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

Yalçın Taşbaşı Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Yalçın Taşbaşı

Editör Hakkında

Yalçın Taşbaşı 1991 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da, üniversite eğitimini ise Kayseri'de Erciyes Üniversitesi'nde tamamladı. 2014 yılında gazetecilik bölümünden mezun olmasının hemen ardından vatani görevini tamamlayarak iş hayatına giriş yaptı. 2015 yılında yeniakit.com.tr'de internet editörlüğü görevine başladı. Burada 7 yıl süren görevinin ardından 2022 yılında Haber7.com'da özel haber editörü olarak göreve başladı ve çalışmalarına devam ediyor.
YORUMLAR 1066
  • İsm 1 ay önce Şikayet Et
    Köpekleri çin e satalım, yesinler.
    Cevapla
  • Erdem 8 ay önce Şikayet Et
    Uyutmak çok acımasızca... İngiltere İtalya gibi ülkeler bile sahipsiz hayvanlara bunu yaparsa nerde kalır bunların uygarlığı??? Kısırlaştırma mücadelesi başlasaydı böyle olmazdı. Dişilerin kısırlaştırma ameliyatı çok zor ama erkeklerin yumurtalıkları dışarda olduğu için çok kolay. Bundan 5 yıl önce böyle bir mücadele başlamış olsaydı şimdi kentlerde köpek sayısı olduğundan çok daha azdı.
    Cevapla
  • Şemsi Panze 8 ay önce Şikayet Et
    Tüm hayvan severler evlerine 10 ar 20 ser kedi köpek alsalar problem kalmaz .
    Cevapla
  • İbrahim 8 ay önce Şikayet Et
    Hayvanat bahçesi isletmiyorz kardesim
    Cevapla
  • Hayvan dostu 8 ay önce Şikayet Et
    Zamanında adam gibi kısırlaştırma olsaydı bu kadar köpek sorunu olmazdı bu belediyelerin dikkatsizliği den kaynakli bir durum o yüzden çalışanları. Takip edilmeli ve kısırlaştırma adında kısırlaştırma değil adam gibi kısırlaştırma yapilsin
    Cevapla
  • Hulya 8 ay önce Şikayet Et
    Allah'ım keşke hayvanları bu pis dünyaya hiç gondermeseydinde onları hor görenleri gördükçe bende bu kadar acı cekmeseydim.insallah değil onlara eziyet edenler en ufak kötü söz söyleyenleri bile cehennem kapısında beklerler ve onları yanmaları için ateşe iterler.allahim ya onları yaratmasaydin yada beni.insanlar hiç bir hayvanı haketmiyor ki.umarim onlara acı duygusunu vermemiş indir.tek
    Cevapla
  • Fatih 4 hafta önce Şikayet Et
    Hayvanları severim. Ama sokakta görmek istemiyorum. Bırakın kosırlaştırmayı hepsi uyutulsun. Hatta seni de uyutsunlar.
    Cevapla
  • WOLFBROOK 1 ay önce Şikayet Et
    Ruh hastasısınız hekime görünün
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kripto düzenlemesi TBMM Başkanlığı'na sunuldu! Gri listeden çıkış için son adım
Temel Kotil'den heyecanlandıran Hürjet paylaşımı: 19 Mayıs'ta sürprize hazır olun!