İBB’nin metro algısı böyle patladı: Arıza, pislik, kaos...

İstanbul’un metro ağını sorun yumağına dönüştüren İBB’nin seçim ayarlı olarak başlattığı imaj çalışması, 4 yıldır metro problemleriyle boğuşan İstanbullunun tepki seliyle karşılaştı.

GİRİŞ 03.09.2023 13:39 GÜNCELLEME 03.09.2023 14:07
Bu Habere 86 Yorum Yapılmış

İstanbul’un trafik yükünü azaltmak için hizmete alınan metrolarda CHP döneminde yaşanan arızalar, sefer aksamaları, bakımsızlık, kirlilik ve ısı problemleriyle ilgili şikayetlere 4 yıldır kulak asmayan yönetim, seçim yaklaşınca düğmeye bastı. Ancak sorunları gidermek için değil, “sorun yok” algısı oluşturmak için…

FONDAŞ MEDYA GÖREVE

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Metro İstanbul A.Ş.’nin kurumsal sosyal medya hesaplarından, metrolarda “altın çağ” yaşandığı öne sürülerek algı operasyonuna girişildi. Metrolarda arıza ortalamasının düşük olduğu, yürüyen merdivenlerin sorunsuz çalıştığına dair “toz pembe” senaryolar oluşturuldu. Metro İstanbul Genel Müdürü Özgür Soy, Halk TV’de katıldığı programda “ajans üretimi” olduğu belirtilen argümanlarla metro savunması yaptı.

Soy’un fondaş Halk TV’deki konuşması Metro İstanbul’un sosyal medya hesaplarında, “Altın çağını yaşayan metroları karalamak için yürüyen merdivenleri gündeme getiriyorlar”, “Hem dünya metrolarına göre hem de geçmiş dönemlere kıyasla arıza ortalamamız çok düşük.”, “Arıza oranlarını düşürmek için yatırımlar yapıyoruz” başlıklarıyla paylaşıldı.

"GÖZÜMÜZE Mİ İNANALIM YALANLARINIZA MI"

Ancak metroları kullanan İstanbulluların yorumları, İBB’nin metro makyajını akıttı. Metro İstanbul’un “algı” paylaşımlarına gelen bütün yorumlarda şikayet ve memnuniyetsizliğe yer verildi.

İmamoğlu’na oy vermiş seçmenlerin dahi isyan ettiği metro keşmekeşiyle ilgili Metro İstanbul hedef alınarak gerçekleştirilen yorumlar şunlar:

  • 3 dakikada gelen metro 7 dakikada geliyor. Eskiden tramvaylar da saat olurdu, kaç dakikada geldiğini gösteren. Onları bile kapattınız. Otobüsleri azaltınız. Pandemide milleti üst üste getirdiniz. Altın çağı bu oluyorsa tebrik ederim.

  • Bağcılar Meydan durağında bir taraftaki yürüyen merdivenler bozuldu, günlerce şerit çekilip kapalı kaldı, şimdi kocaman reklam pankartı asılıp kapatılmış vaziyette. Metrolarin klimaları çalışmıyor. Çıkıp diyorsunuz ki altın çağ. Bu sorunları yaşayanları kandıramazsınız.

  • Metrolar pislik içinde. Kirazlı Kayaşehir metrosuna binin, hiçbir gün merdivenlerin hepsinin çalıştığını göremezsin. Siz uzayda mı yaşıyorsunuz. Bi gezin, daha bugün Yeni Mahalle metro durağında aşağı inen uzun iki merdiven çalışmıyordu. İnsanlar her gün gözleri ile görüyor.

    HER İSTASYONDA ARIZA

  • Kusura bakmayın ama her istasyonda ya yürüyen merdiven arızalı ya da asansör çalışmıyor. Ekrem Beye oy vermiş biri olarak bu durum herkes gibi benim de canımı sıkıyor. Bu seçimde bu konulardan çok eleştiri olacak ayrıca istasyonlarda çok pis temizlik görevlisi arkadaşlar çalışmıyor.

  • Gözlerimizle gördüğümüze mi inanalım yalanlarınıza mı.. Sivrisineklerden metro duraklarında durulamıyor. Merdivenler pislik içinde.

    MİLLETİ APTAL MI SANIYORSUNUZ

  • Her gün M2 metrosunu kullanıyorum Taksim istasyonunda yaklaşık 1 haftadır iki farklı yerde yürüyen merdiven çalışmıyor neyin karalaması milleti aptal mı sanıyorsunuz

  • Ya pardon da sen ne zaman siyaset arenasına dönüştün? Sen Metro İstanbul’sun!  Ayrıca yürüyen merdivenleriniz zaten sürekli arızalı ya da asansörleriniz arızalı!  M8 hattının bile halen açılmayan çıkış kapıları var!!!!!

    16 YILDIR BÖYLESİ GÖRÜLMEDİ

  • Bana masal anlatma kardeşim 2007’dan beri T1 kullanıyorum bu seneki kadar araç arızası, klima arızası, pislik, kaos, düzensizlik görmedim.

____________

İŞTE METRO GERÇEKLERİ

Geçtiğimiz hafta İstanbul’daki metro ve metrobüs hatlarlarında gerçekleştirilen detaylı çalışmada, 86 yürüyen merdiven ile 4 asansörün çalışmadığı saptanmıştı.

<p>İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB), metro ve metrobüs duraklarında çalışmayan 86 yürüyen merdiven ve 4 asansör megakentte gün içinde onlarca sorun ile boğuşan İstanbulluların toplu taşımada yaşadıkları sıkıntıları daha da çekilmez hale getiriyor.</p>

M1A Yenikapı-Atatürk Havalimanı hattının Yenikapı istasyonunda 9 yürüyen merdivenden 1’i çalışmıyor. 6 asansörden 1’i hizmet dışı.

<p>Hattın son durağı Atatürk Havalimanı'nda bulunan 3 asansörden ise biri çalışmıyor. Bozuk olan asansörün kapısı açık ve hiçbir uyarı da bulunmuyor.</p>

<p>Otogar durağında ise turnike - peron katları arasında asansör bulunmuyor.</p>

Hattın metrobüs ile bağlantılı D-100 Karayolu üzerindeki Ataköy-Şirinevler durağındaki 5 yürüyen merdivenden İETT otobüslerinin bulunduğu taraftan metroya bağlanan 1 yürüyen merdiven çalışmıyor.

<p><strong>M5: 10 yürüyen merdiven çalışmıyor</strong></p>

<p>Üsküdar Meydanı'ndan başlayıp Ümraniye'den geçerek Çekmeköy Meydanı'nda son bulan 20 kilometrelik hat üzerinde 16 istasyon bulunuyor. Çarşı İstasyonu'nda 1, Bulgurlu'da 2, Altunizade ve Dudullu istasyonlarında ise 3'er merdivenin çalışmadığı görüldü. Bazılarının arıza veya bakım için önüne bariyer konularak hizmet dışı olduğu belirtilirken birçoğunun ise neden çalışmadığına ilişkin bir açıklama yer almıyor.</p>

Hattın son durağı Atatürk Havalimanı’nda bulunan 3 asansörden 1’i çalışmıyor. Bozuk olan asansörün kapısı açık ve hiçbir uyarı bulunmuyor.

NEREDEYSE YARISI KAPALI

M1B Yenikapı-Kirazlı metro hattının Menderes istasyonunda 10 yürüyen merdivenden 2’si paravanla kullanıma kapatılmış.

<p>M1B Yenikapı-Kirazlı metro hattında toplamda 13 durak bulunuyor. Hattın 10'uncu durağı olan Menderes istasyonunda 10 yürüyen merdivenden 2'si paravanla kullanıma kapatılmış. Paravanın üzerindeki yazıdan merdivenin arızalı olduğu anlaşılıyor ancak 10 Mart 2023 tarihinde hizmet vermeye başlayacağı belirtilen merdiven bu tarihin üzerinden aylar geçmesine rağmen hala kullanıma kapalı.</p>

Bağcılar Meydan durağında 20 yürüyen merdivenden 10’u kullanım dışı. Yürüyen merdivenlerin 4’ü paravanla, 6’sı güvenlik şeridiyle kapatılmış durumda.

Hacıosman-Yenikapı M2 hattının Şişli-Mecidiyeköy istasyonunda Şişli Cami yönüne çıkan yürüyen merdiven ile aynı durağın Fulya çıkışındaki merdiven çalışmıyor. Taksim istasyonunda Meydan’a çıkış ve iniş yönündeki yürüyen merdivenlerin hizmet vermiyor. Yine aynı durakta ve hattın Yenikapı istasyonunda birer yürüyen merdiven çalışmıyor.

<p><strong>M6: Sadece 4 durakta sorun yok</strong></p>

<p>Yeni Avusturya Tünel Açma (NATM) yöntemiyle ve tek tüp tünel olarak inşa edilen M6 Levent - Boğaziçi Üniversitesi/Hisarüstü hattında 4 durak yer alıyor. 12 yürüyen merdiven ve asansörler sorunsuz hizmet veriyor.</p>

4. Levent durağında Çeliktepe yönündeki yürüyen merdiven “AVM yönetimi tarafından kapatıldığı” gerekçesi ile çalıştırılmıyor.

M3 Kirazlı-Kayaşehir metro hattının Toplu Konutlar durağında 6 yürüyen merdivenden 1’i arızalı.

<p>Bağcılar Meydan durağında 20 yürüyen merdivenden 4'ünün paravanla kapatıldığı ve iki personelin bakım çalışması yaptığı görüldü. 6 yürüyen merdiven ise herhangi bir paravan veya bilgilendirme olmaksızın güvenlik şeridiyle kapatılmış durumda.</p>

KADIKÖY’DE HUZUREVİNE ÇIKAN İSTASYONDA BİLE MERDİVEN BOZUK

M4 Kadıköy-Sabiha Gökçen Havalimanı metro hattının Kadıköy istasyonuna iniş merdivenlerinden 1’i arızalı.

Bostancı durağında metroya inen yürüyen merdivenler kapalı. Maltepe durağındaki yürüyen bant servis dışı.

Huzurevi ile Hastane-Adliye durağında yukarı çıkan yürüyen merdivenler çalışmıyor.

<p><strong>M4: Maltepe'de yürüyen bant yıl sonuna kadar bakımda</strong></p>

<p>M4 Kadıköy-Sabiha Gökçen Havalimanı metro hattının Kadıköy istasyonuna iniş merdivenlerinden birinin ise 18 Ağustos'a kadar arızalı olduğu duyuruldu.</p>

<p>Bostancı durağında metroya inen yürüyen merdivenlerin hangi gerekçe ile kapatıldığı belirtilmez iken Maltepe durağındaki yürüyen bandın bakım çalışması nedeniyle 20 Aralık'a kadar servis dışı olacağı bildiriliyor.</p>

ÜSKÜDAR’DAN ÇEKMEKÖY’E KADAR ARIZA

M5 Üsküdar-Çekmeköy metrosunun Çarşı İstasyonunda 1, Bulgurlu’da 2, Altunizade ve Dudullu istasyonlarında 3’er yürüyen merdiven çalışmıyor.

Bulgurlu İstasyonu’ndaki arızalı merdivenlerden 1’i üç haftadır servis dışı.

<p><strong>M9: 4 merdiven çalışmıyor</strong></p>

<p>M3 işletmesi içerisinde mekik işletme olarak hizmet veren M9 metro hattında, Bahariye ile Olimpiyat istasyonları arasında 5 durak bulunuyor. Ziya Gökalp Mahallesi durağı turnike-cadde arasında 1 yürüyen merdiven ve Masko durağında peron-turnike arasındaki yine 1 asansörün hizmet dışı olduğu ancak ekiplerin çalıştığı görüldü.</p>

<p>Diğer yandan Ziya Gökalp Mahallesi durağında perondan turnikeye bir çıkışın kapatıldığı ve oradaki 3 yürüyen merdivenin ise iç kısımlarını açıkta bırakan bir branda ile kapatıldığı gözlendi.</p>

<p>- Beylikdüzü-Söğütlüçeşme Metrobüs Hattı: 1 asansör çalışmıyor</p>

<p>Beylikdüzü'den başlayıp Söğütlüçeşme'ye kadar uzanan 44 duraklı metrobüs hattında toplamda 64 asansör ve 36 yürüyen merdiven yer alıyor. Asansör ve yürüyen merdivenlerin genel olarak çalıştığı metrobüs hattının Avcılar Şükrübey istasyonunda yer alan bir asansörün çalışmadığı görüldü.

Çekmeköy durağında 1 merdiven arızalı.

HER YER ARIZA

Yıldız-Mahmutbey Metro Hattı’nda; Yıldız'da 4, Karadeniz Mahallesi’nde 3, Tekstilkent-Giyimkent’te 3, Fulya’da 2, Yeşilpınar’da 2, Yenimahalle’de 2, Çağlayan’da 2, Mahmutbey’de 1 yürüyen merdiven çalışmıyor. Mecidiyeköy’de 1 asansör kullanım dışı.

<p>Yine aynı durakta ve hattın Yenikapı istasyonunda da birer yürüyen merdivenin çalışmadığı, etrafı çevrilerek kapatılmadığı için de merdivenlerden vatandaşların yürüyerek indiği görüldü.</p>

YARIM YAMALAK AÇILIŞ

M8 Bostancı-Dudullu-Parseller hattında 13 istasyon için belirlenen 30 giriş-çıkış noktasından sadece 15’i aktif. İnşaat çalışmaları süren hatta yapımı tamamlanan fakat çalışmayan 27 yürüyen merdiven bulunuyor.

<p>4. Levent durağında Çeliktepe yönündeki yürüyen merdivenin "AVM yönetimi tarafından kapatıldığı" gerekçesi ile çalışmadığı, valiz ve eşya taşıyanların merdivenleri çıkarken zorlandığı gözlendi.</p>

M9 Bahariye-Olimpiyat Metro Hattının Ziya Gökalp Mahallesi durağı turnike-cadde arasında 1 yürüyen merdiven ve Masko durağında peron-turnike arasındaki 1 asansör hizmet dışı.

Ziya Gökalp Mahallesi durağında perondan turnikeye bir çıkış VE 3 yürüyen merdiven kapalı.

<p>Hattın metrobüs ile bağlantılı D-100 Karayolu üzerindeki Ataköy-Şirinevler durağındaki 5 yürüyen merdivenden İETT otobüslerinin bulunduğu taraftan metroya bağlanan 1 yürüyen merdiven de çalışmıyor. Niçin çalışmadığına yönelik bir bilginin paylaşılmadığı merdivenin giriş ve çıkışı ise paravan ile kapalı bulunuyor.</p>

İBB’YE GÖRE ARIZANIN BOYUTU

Metro İstanbul'un web sayfasına göre 24 Ağustos itibariyle toplam 40 yürüyen merdiven, 4 yürüyen bant ve 12 asansör arızalı.

KAYNAK: HABER7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 86
  • deli dumrul 7 ay önce Şikayet Et
    ekrem ve ekibi kesinlikle tutuklanmalı paraları nereye hangi çapsız firmalara yedirdiler alayı hesap verecek........
    Cevapla
  • Kazım baba 7 ay önce Şikayet Et
    Heykel dikme ustaları ne anlar trenden, otobüsten.. Umurlarındamı istanbul..
    Cevapla
  • Gezo 7 ay önce Şikayet Et
    Sadece istanbul mu ? Bu CHP'ye göre Türkiye umurlarında değil...Bunlar değilmiydi vakti zamanında ülkeyi asan kesen zorla kanunları yasaları bu millete dikta eden !?
    Cevapla
  • Türk 7 ay önce Şikayet Et
    Siyaset bu ülkede neden bu kadar kalitesiz ve bu kalitesiz lik ndn hep böyleleri ile benlik bulmuş bu kadar rezilliğin içinde akıllarının çalışma şekillerine bak hizmet ehlinin valla pes ve çıkıp savunma yapıyor bide
    Cevapla
  • Veysel 7 ay önce Şikayet Et
    Abi bu seçim kime oy vereceksin? Engellenen belediye başkanı kim olacaksa ona. Neden? Bir 5 sene daha hizmet almasın İstanbul ve Ankara. Abi biz belediye başkanlarını niye seçiyoruz? Hizmet yapsın diye. Peki engellenecek olan belediye başkanını kim seçer? Abi bu soru beni aşar bunu CHP zihniyetindeki akıllılara sor :))
    Cevapla
  • Doğrucu 7 ay önce Şikayet Et
    Adı üstünde engellenen Peki engelleyen Niye engelliyor hakkı olan hizmeti yapmak istiyor adam adil mi adaletli mi hiç insanlar sorgulamıyor terbiyesizliğe bak ya engellenen Belediye Başkanı Niye engelliyor kardeşim babasının parasını mı veriyor devlete toplanan altın vergisini veriyor Hiç sorgulamıyor insanlar yazıklar olsun
    Cevapla
  • Pratisyen 7 ay önce Şikayet Et
    İstanbul da yaşayan bilir ne olduğunu ve oy verecek onlar, seçimde göreceğiz, %5 lik oy önemli geri kalan kemik oylar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Çalışma süresinin en uzun olduğu ülkeler açıkladı!
Çiftçiye 300 bin lira faizsiz kredi imkânı! 3 kurum devrede