4'te 1 kapasiteyle Avrupa'nın en iyisi! Sıra dünya şampiyonluğunda

29 Ekim 2018'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla açılan İstanbul Havalimanı, Güney Kore’de Avrupa'nın en iyi havalimanı seçilerek 3 ödül aldı. Kalan 3 fazı da açılınca İstanbul Havalimanı dünyanın en iyisi olma yolunda koşacak.

GİRİŞ 12.09.2023 16:25 GÜNCELLEME 12.09.2023 16:25
Bu Habere 36 Yorum Yapılmış

İstanbul Havalimanı, Güney Kore’nin Incheon kentinde düzenlediği “Müşteri Deneyimi Global Zirvesi”nde 3 ödüle birden layık görüldü. 1. fazıyla dünyanın en çok dikkat çeken havalimanı olan İstanbul Havalimanı, inşası devam 3 fazının da tamamlanmasıyla dünyanın en iyisi olma yoluna girecek. 

TEK FAZLA 3 ÖDÜL BİRDEN ALDI

Muhalefetin tüm baskılarına rağmen inşasına başlanan ve 29 Ekim 2018 itibariyle 1. fazı tamamlanarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı gerçekleştirilen İstanbul Havalimanı, ödüllerine bir yenisini daha ekledi. Cumhuriyet tarihinin en büyük projesi olan İstanbul Havalimanı Güney Kore'de Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI) tarafından düzenlenen Havalimanı Hizmet Kalitesi-Airport Service Quality (ASQ) ödüllerinde “40 milyon yolcu üstü kategorisinde Avrupa’nın En İyi Havalimanı,” “Avrupa’nın En Keyifli Havalimanı ” ve “Avrupa’nın En Temiz Havalimanı” ödüllerine layık görüldü.

SIRADA DÜNYA ŞAMPİYONLUĞU VAR

2018'de ilk fazı tamamlanarak hizmete giren İstanbul Havalimanı, tüm fazları tamamlandığında ise dünyanın en iyi havalimanları sıralamasında ilk sıralarda yer alacak. İlk fazla 90 milyon yolcu kapasitesine sahip olan havalimanı, 4 fazın tamamı tamamlandığında yılda toplam 200 milyon yolcuya hizmet verebilecek kapasiteye ulaşmış olacak. İstanbul Havalimanı konumu, sunduğu hizmet kalitesi ve özellikleriyle marka haline gelecek. 

3 FAZ DAHA TAMAMLANACAK

İlk fazın tamamlanmasıyla 3 pistle hizmet veren İstanbul Havalimanı, ikinci fazı tamamlandığında pist sayısını 4'e çıkarmış olacak. İstanbul Havalimanı'na 3. fazında ise ikinci bir terminal binası ve 3 bin metrelik yeni bir pist ile kargo bölümü eklenecek. 2029 yılında tamamlanması öngörülen 4. fazla ise 3 bin 750 metre uzunluğunda bir pist daha eklenmiş olacak. Havalimanı 4 fazın tamamı bitirildiğinde 6 pist, 2 terminal binası, kargo bölümü ile 200 milyon yolcuya ulaşabilen bir kapasiteye ulaşacak. 

İstanbul Havalimanı'nın 4. faz çalışmalarının 2029 yılında tamamlanması bekleniyor.


İSTANBUL'U MERKEZ YAPACAK

İstanbul Havalimanı, sağladığı imkanlarla Türkiye'yi hava trafiğinde bir üst lige yükseltecek. İstanbul Havalimanı'nın tam kapasiteyle hizmete girmesinin ardından İstanbul, hava trafiğinin en önemli transfer noktası olacak. Konumu ve özellikleriyle rakiplerine karşı fark atan İstanbul havalimanı, Avrupa Uluslararası Havalimanları Konseyinin (ACI Europe) 2023 Hava Bağlantı Eğilimleri Raporu'na göre Avrupa havalimanları arasında en iyi doğrudan bağlantıyı sunan havalimanları arasında ilk sırada yer aldı.

EKONOMİYE 117 MİLYAR AVRO KATKI

Yap-işlet-devret modeliyle devletin kasasından tek kuruş çıkmadan yapılan Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımı, ekonomiye de büyük kazanç sağlamaya devam ediyor. Geçtiğimiz yıl İstanbul Havalimanı'nın Türkiye ekonomisine katkısını açıklayan dönemin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İstanbul Havalimanı'nın açılmasından bu yana ekonomiye 80,7 milyar avroluk katkı yaptığını sıfır harcama ile Türkiye'ye toplam 117 milyar avro kazanç sağladığını duyurmuştu.

 

KAYNAK: HABER7
Yalçın Taşbaşı Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Yalçın Taşbaşı

Editör Hakkında

Yalçın Taşbaşı 1991 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da, üniversite eğitimini ise Kayseri'de Erciyes Üniversitesi'nde tamamladı. 2014 yılında gazetecilik bölümünden mezun olmasının hemen ardından vatani görevini tamamlayarak iş hayatına giriş yaptı. 2015 yılında yeniakit.com.tr'de internet editörlüğü görevine başladı. Burada 7 yıl süren görevinin ardından 2022 yılında Haber7.com'da özel haber editörü olarak göreve başladı ve çalışmalarına devam ediyor.
YORUMLAR 36
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    ülkemiz için çok güzel hayırlı olsun Emekliyim hayatım da hiç uçağa binmedim aldığım maaşla da uçağa binmem mümkün değil hayat şartları o kadar zor ki artık evden çıkamaz hale geldik parası olan gezmek isteyenler için çok güzel turistler için çok güzel
    Cevapla
  • vatandaş 7 ay önce Şikayet Et
    Türkiyede yaşıyan gezi terörüstleri şimdi bu hava alanının gördükce enğel olamadıkları için kuduruyorlardır bu kuduz mikropları için acil ceza hukuku değişmeli bunlar hür yaşamamalı
    Cevapla
  • Mumsuz Ekrem 7 ay önce Şikayet Et
    1950/60/70 doğumlular belki 80 lilerin bir bölümü dâhi Türkiye nin tarihini yaşadı biliyor. Ancak gençlerimize bunu anlatamadik. 30/35 yaşındaki gençlerimiz dahil bu büyük yatırım gelişme sanayi iha/ASELSAN/TUSAŞ/Togg, koç Vestel VB büyük firma tesis,eserleri ve tarihî bölgeleri bir plan dahilinde ziyaret imkanı sağlanmalı. Kapasitemizin farkında olmaları sağlanmalı. Değiller.
    Cevapla
  • vatandaş 7 ay önce Şikayet Et
    4. fazını da bitirsen dünyanın en iyi projesini de bitirsen boşşş...halka faydası yok yansımıyor...asgeri ücretle emekli maaşıyla öngörülemeyen enflasyonu ile dünya rekorlarını zaten kırmışız zaten...bunlar sevindirmiyor bizi artık...
    Cevapla
  • Muzdarip 7 ay önce Şikayet Et
    Bu 117 milyar Avro nerede ki Vergi üstüne vergi ödüyoruz???
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Çin’de felaketi! Guangzhou eyaleti savaş alanına döndü! Halka peş peşe uyarı
Mahalle kafeleri Çırağan’la yarışıyor! Zıvanadan çıktılar