Cumhurbaşkanı Erdoğan New York'ta Yunanistan Başbakanı Miçotakis'i kabul etti

Başkan Erdoğan, BM 78. Genel Kurulu'nun yapıldığı New York'ta Yunanistan Başbakanı Miçotakis'i kabul etti. Görüşmede müzakereler için yol haritası ve zaman çizelgesinin de teyit edilerek 7 Aralık'ta Selanik'te toplantı olacağı açıklandı.

GİRİŞ 20.09.2023 20:58 GÜNCELLEME 21.09.2023 00:57
Bu Habere 55 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Birleşmiş Milletler 78. Genel Kurulu'nun yapıldığı New York'ta diplomasi trafiği devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yunanistan Başbakanı Miçotakis'i kabul etti.

ERDOĞAN: HAYIRLARA VESİLE OLSUN

Erdoğan görüşmeye ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile Türkevi’nde gerçekleştirdiğimiz görüşme ülkemiz ve bölgemiz için hayırlara vesile olsun." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'i kabulünde, iki liderin Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerde mevcut olumlu iklimi ve bunu muhafaza etme kararlılıklarını teyit ettikleri bildirildi.

Başkanlıktan yapılan açıklamada, Başkan Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in, Dışişleri Bakanları Hakan Fidan ve Yorgo Gerapetritis'in de katılımıyla New York'ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kapsamında bir araya geldikleri belirtildi.

YOL HARİTASI VE ZAMAN ÇİZELGESİ TEYİT EDİLDİ

İki liderin, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerde mevcut olumlu iklimi ve bunu muhafaza etme kararlılıklarını teyit ettiklerinin bildirildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Liderler, Dışişleri Bakanlarının 5 Eylül'de Ankara'da gerçekleştirdikleri toplantıda mutabık kalınan, iki ülke arasındaki temaslara ilişkin aşağıda kayıtlı unsurları da içeren yol haritası ve zaman çizelgesini de teyit etmişlerdir. Buna göre, siyasi diyalog ve pozitif gündemden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcılarının ekim ortasındaki toplantıları, kasım ayındaki Güven Arttırıcı Önlemler toplantıları ve 7 Aralık'ta Selanik'te düzenlenecek Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İş Birliği Konseyi toplantısı hayata geçirilecektir."

GÖÇ KONUSU

İki liderin ayrıca bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunduğunun belirtildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Özellikle, Akdeniz bölgesinde yaşanan ve yakın geçmişte her iki ülkeyi de büyük ölçüde etkileyen doğal afetler ve iklim krizi olgularını ele aldılar. İki lider, sivil koruma alanındaki ikili işbirliğinin yüksek öncelikli olarak güçlendirilmesi hususunda mutabık kaldılar.

Göç konusunun her iki ülke için ortak bir sınama olduğu bilinciyle bu meselenin ele alınması için birlikte çalışma konusunda da anlaşma sağladılar. Dışişleri Bakanları, üzerinde mutabık kalınan yol haritasının ileriye götürülmesi amacıyla çalışma ve eş güdümü sürdürmekle görevlendirildiler."

Erdoğan'ın Miçotakis ile görüşmesinde, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç'ın da hazır bulunduğu bildirildi.

BM Genel Kurulu için ABD’ye giden Başkan Erdoğan’ın temaslarını Kanal 7 Genel Yayın Yönetmeni Dr. Zahid Akman da yakından takip ediyor.

MITSOTAKİS GÖRÜŞME ÖNCESİ CNN'E KONUŞTU: İŞBİRLİĞİ YAPABİLİRİZ, ÜLKELERİMİZI SİLAHLI ÇATIŞMAYA İTEMEYİZ

Erdoğan'la görüşme öncesi CNN'e konuşan Kyriakos Mitsotakis, Türkiye ve Yunanistan ile ilişkilerine atıfta bulunarak şunları söyledi: Bunlar uzun yıllardır karşı karşıya olduğumuz güçlükler. Örneğin Ege ve Doğu Akdeniz'deki deniz bölgeleri gibi konularda yıllardır farklılıklarımız var. Bunları çözmek kolay değil, aksi takdirde uzun zaman önce çözülmüş olurdu.

"SON DÖNEMİN EN KRİTİK TEMASI"

Kıbrıs ve Doğu Akdeniz konusunda büyük bir kriz yaşayan Türkiye ve Yunanistan ilişkileri son dönemde olumlu şekilde ilerliyor. Yunan basını görüşmeyi son dönemin en kritik teması olarak yorumladı.

KATHİMERİNİ: İKİ ÜLKE ARASINDAKİ OLUMLU İKLİMİ TEYİT EDECEK

Yunan Kathimerini gazetesi, "Yunan ve Türk liderler iklimin iyileştiğini doğrulayacak" başlıklı haberde Türkiye ve Yunanistan ilişkilerinde son yedi ayda gelinen olumlu atmosferin Başkan Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in görüşmesinde teyit edilmesinin beklendiğini belirtti.

YUNANİSTAN'DAN TÜRKİYE AÇIKLAMASI

Miçotakis, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu kapsamında New York'taki Türkevi'nde yaptığı görüşmeye ilişkin açıklamada bulundu.

Dışişleri Bakanları ve diplomatik danışmanların eşliğinde Erdoğan'la verimli bir görüşme yaptıklarını dile getiren Miçotakis, "Türk-Yunan ilişkilerinde son aylarda yeşeren olumlu iklimi derinleştirmek üzere çalışmaya devam etmeye karar verdik. Siyasi diyalog, güven artırıcı önlemler ve pozitif gündeme dair gelecekteki görüşme ve temasların düzeyini net bir şekilde belirledik." diye konuştu.

Miçotakis, bir sonraki Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) toplantısının 7 Aralık'ta Selanik'te düzenlenmesine karar verdiklerini hatırlatarak, her iki ülkenin de karşı karşıya kaldığı ortak sorunları da tartışma fırsatı bulduklarını kaydetti.

Düzensiz göçmen konusunun da ele alındığını ifade eden Miçotakis, "Göç akınlarının asgariye indirilmesi için Türkiye ile işbirliğinin şart olduğunu düşünüyorum." dedi.

Miçotakis, iklim krizinin de görüşmede masaya yatırılan konular arasında yer aldığını belirterek, Türkiye ve Yunanistan'ın bu yaz ciddi doğal afetlerle karşı karşıya kalmış iki Akdeniz ülkesi olduğunu vurguladı.

Yunan Başbakan, "Bu işbirliği alanının da derinleştirilebileceğine inanıyorum. Böylece aralıkta Selanik'te düzenlenecek YDİK çerçevesinde imzalanacak anlaşmalardan bazılarının konusu olabilir." diye konuştu.

KAYNAK: AA
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 55
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    samimiyetsiz herif yalandan gülüyor birde
    Cevapla
  • dumrul 7 ay önce Şikayet Et
    Bu iklim, kıta sahanlığımızdaki Doğu Akdeniz doğalgaz çalışmalarını ertelettirir mi? Devlet "şimdi zamanı değil" diyerek ertelemesi mümkün. Peki bu doğru yaklaşım mı? İktisadı kalp krizi geçirmiş bir ülke bu mücadeleyi yürütebilir mi? Ülkenin rehabilite edilmeye ve acil olarak ulusal güvenlik sorunlarının giderilmesine ihtiyacı var. Başta içimizdeki yabancılar, ama hepsi
    Cevapla
  • Ömer 7 ay önce Şikayet Et
    Avrupa'nın gerçekten şımarık çocuğu bu Yunanistan. Kafaları çalışsa Ege Denizi hakiki Türk ve Yunan gölü olur.
    Cevapla
  • saga 7 ay önce Şikayet Et
    Biz Yunanlıların 6milyon dolar borcunu silmiştik o zaman da böyle konuşulmuştu ondan sonra olanları hepimiz biliyoruz, Yunanlardan bir şey çıkmaz.
    Cevapla
  • fatih tatar 7 ay önce Şikayet Et
    daos bitti amerika başladı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tam saha direniş: İşgal güçlerine hiçbir noktada rahatlık yok!
Türkiye öncü oldu! Çok sayıda ülke harekete geçiyor! Gözler Suudi Arabistan'da olacak