İBB, İstanbul'u susuzluk ve salgının eşiğine getirdi! Doluluk oranı yüzde 3'e kadar düştü

Melen Sistemi'nden yeterince su aktarmayan İBB, İstanbul'u susuzluk ve salgının eşiğine getirdi. Avrupa Yakası'nda baraj doluluk oranı yüzde 9'a kadar düştü. Bazı barajlar yüzde 3'ü gördü.

İBB, İstanbul'u susuzluk ve salgının eşiğine getirdi! Doluluk oranı yüzde 3'e kadar düştü
İBB, İstanbul'u susuzluk ve salgının eşiğine getirdi! Doluluk oranı yüzde 3'e kadar düştü
GİRİŞ 21.09.2023 15:30 GÜNCELLEME 21.09.2023 18:03
Bu Habere 109 Yorum Yapılmış

İstanbul’da su krizi tehlikeli boyutlara ulaştı. CHP’li İBB yönetiminin Melen ve Yeşilçay Sistemi'nden ‘elektrik masrafları’ gerekçesiyle su pompalamaması sonucu baraj doluluk oranlarını yüzde 25’in altına düşürdü. Avrupa Yakası’ndaki baraj doluluk oranı yüzde 9’ların altına düşerken bazı barajlarda yüzde 5’in altını gördü.

AVRUPA YAKASI’NDAKİ BARAJLARI MELEN SİSTEMİ BESLİYOR

İstanbul’un barajlarda 900 milyon metreküp civarında su tutma kapasitesi bulunurken bu kapasite boru hatlarıyla beraber toplamda 1,6 milyar metreküp su kapasitesi buluyor. Barajlar bir yandan yağmurlarla su biriktirirken diğer taraftan Melen Çayı ve Yeşilçay’dan regülatörlerle dolduruluyor. 1,15 milyar metreküp aktarım kapasitesine sahip Melen ve Yeşilçay'dan pompalanmayan su, doğrudan Karadeniz’e dökülüyor.

BARAJLARIN BOŞALMASININ NEDENİ SİSTEMİN YETERSİZ ÇALIŞTIRILMASI

Melen ve Yeşilçay Sistemi’nden yeterli su çekilmemesi su krizinde yönetim sorununu ortaya koydu. Barajlara yeterince su aktarılmaması, İstanbul halkını susuzlukla karşı karşıya getirdi.

• 2021 yılında İstanbul’da 1,07 milyar metreküplük su ihtiyacına karşılık Melen ve Yeşilçay sisteminin yüzde 54,4’ü kullanılarak 625,5 milyon metreküplük su çekildi. 

• 2022 yılında 1,1 milyar metreküplük su ihtiyacına karşılık sistemin yüzde 30,5’lik oranı kullanılarak sadece 351 milyon metreküplük su pompalandı.

• 2023’te ise sistemden barajlara şimdiye kadar 536 milyon metreküp su aktarıldı. Ancak son dönemde aktarılan su, barajların kurumasının önüne geçemedi.

YÜZDE 9’A KADAR DÜŞTÜ

İstanbul’da nüfusunun yüzde 65’inin bulunduğu Avrupa Yakası’nda baraj doluluk oranı yüzde 9 seviyesine kadar düştü. Anadolu Yakası’nda ise bu oran şu anda yüzde 49 seviyesinde seyrediyor.

CHP'li yönetim barajları da kuruttu! Nedeni ortaya çıktıCHP'li yönetim barajları da kuruttu! Nedeni ortaya çıktı

AVRUPA YAKASI CAN ÇEKİŞİYOR

Avrupa Yakası, baraj doluluk oranları korkunç boyutlara ulaşırken uzmanlar dip suyunun salgına yol açabileceği endişesini dile getiriyor.

İşte Avrupa Yakası’ndaki barajların son durumu:

  • Büyükçekmece Barajı: Yüzde 4,5
     
  • Kazandere Barajı: Yüzde 5,1
     
  • Pabuçdere Barajı: Yüzde 3
     
  • Sazlıdere Barajı: Yüzde 9,5
     
  • Istrancalar Barajı: Yüzde 18,6
     
  • Alibey Barajı: Yüzde 17,2
     
  • Terkos Barajı: Yüzde 11,6

AK PARTİ’DEN TEPKİ: İSTANBUL SUSUZLUĞA İTİLİYOR

AK Parti İstanbul Meclis Üyesi ve Çevre, Yenilenebilir Enerji ve İklim Değişikliği Komisyonu Başkanı Sadullah Hasanoğlu, Haber7’ye yaptığı açıklamada İBB’nin İstanbul’u susuzluğa ittiğini belirtti. 

İstanbul’un su kaynakları barajlar, Istrancalar’dan gelen su ile Melen ve Yeşilçay regülatörleridir” diyen Hasanoğlu, “İstanbul’un yönetimini derinlemesine incelediğinizde önünüze çıkan rakamlar İstanbul’un susuzluğa itildiğini gözler önüne seriyor.” dedi.

CUMHURBAŞKANIMIZ MELEN PROJESİYLE SORUNU ÇÖZMÜŞTÜ

Sadullah Hasanoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminden 2019’a kadar su yönetiminde sorun yaşanmadığını dile getirdi. Melen Projesi’nin sigorta görevi gördüğünü kaydeden Hasanoğlu, “Barajlar tek başına yeterli olmadığı için Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde yapılan ve devreye alınan Melen sistemi tek başına İstanbul’un en büyük su kaynağı olarak aynı zamanda su arz güvenliğini sağlayan sigortası görevini görüyor. Melen Projesi devreye alındıktan sonra İstanbul’da barajlarda su seviyesinde azalma veya susuzluk riski gibi konular İstanbul’un gündeminden çıktı. 2019 seçimlerinde İstanbul’da yönetim değiştikten sonra İstanbul’un su yönetimi aksamaya başladı.” ifadesinde bulundu. 

BOZULMA, ‘TEMEL ATMAMA TÖRENİ’YE BAŞLADI

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun atık su konusunda da başarısız olduğunu vurgulayan Hasanoğlu, “Bir atık su arıtma tesisinde ‘Temel Atmama Töreni’yle başlayan bozulma, atık suların yeterli arıtılmaması sonucu Haliç, Riva Deresi, Ayamama Deresi, başta olmak üzere İstanbul’un pek çok noktasında ortaya çıkan kirlilik görüntüleriyle devam etti. Son olarak şu anda barajlarda su seviyesi yüzde 25 düzeyinin altını test etmeye başladı.” dedi. 

SU YÖNETİMİNDE 2022 CHP’Lİ İBB’NİN KARA YILI

Barajların boş olmasının yegane sebebi 2022 yılında su yönetiminde yapılan yanlışlar olduğunu görüyoruz.” diyen Hasanoğlu, şu ifadelerde bulundu:

Barajlarda su seviyesinin yüzde 25 seviyesine gelmesinin asıl sebebi, 2022 yılında yapılan büyük yönetim hatasında saklı. 2022 yılında Melen Sistemi kapasite kullanım oranı yüzde 30 seviyesinde kalmış durumda. Melen Sistemi’nde akım gözlem noktalarından geçen su miktarı yıllık 2 milyar metreküp iken İstanbul’a alınan su miktarı 351 milyon metreküp seviyesinde bırakılmış. İçinde bulunduğumuz 2023 yılında ise barajlar alarm vermeye başladığı için yine ihtiyaç duyulan su maksimum düzeyde Melen Sisteminden sağlanmaya çalışılıyor. Bugün itibariyle Melen Sisteminden alınan su miktarı 556 Milyon metreküp.

O DÖNEM SU ÇEKİLSEYDİ ŞU ANDA SU KRİZİNİ KONUŞUYOR OLMAZDIK

2022 yılının ikinci yarısından itibaren Melen’den yüzde 70 oranında su çekilmesi gerektiğini kaydeden Hasanoğlu, “Eğer 2022 yılında Melen’in su kapasitesi aynı 2023 yılında olduğu gibi yüzde 70 düzeyinde olsaydı şu anda İstanbul’da barajlarda doluluk oranı yüzde 60 seviyesinde olacaktı.” ifadesinde bulundu.

CHP’Lİ İBB, İSTANBUL’U SUSUZLUĞUN EŞİĞİNE GETİRDİ

"İşte rakamlardan görüyoruz ki; Mevcut İBB yönetimi İstanbul’u adeta susuzluğun eşiğine getirmiş oldu." eleştirisinde bulunan Hasanoğlu, şöyle konuştu:

"İstanbul’da %25 düzeyinde gördüğümüz baraj doluluk oranı İstanbul’daki tüm barajların ortalaması olarak verilen rakamdır.  Barajları Avrupa ve Asya yakası olarak incelediğimizde ise durumun çok daha ciddi olduğunu görüyoruz. İstanbul’da Nüfusun yüzde 65’inin yaşadığı Avrupa Yakasında baraj doluluk oranı %9 seviyesine düşmüş durumda. Asya yakasında ise bu oran %49,6 seviyesinde. Asya Yakası Melen Projesinden doğrudan besleniyor. Melen Suyunu Avrupa yakasına taşına boğaz geçiş sistemi ile Kağıthane’ye kadar iletilen Melen suyu Avrupa yakasının büyük bölümüne su sağlamaya devam ediyor." 

İSTANBUL'U RAHATLATACAK PROJE BİTİRİLMEDİ

İstanbul'u rahatlatacak projelerin 2 yıl geciktirildiğini kaydeden Hasanoğlu, "Avrupa Yakasının batısında su riski yaşanmaması için AK Parti döneminde gerekli projeler hazırlanmış ve çalışmalara başlanmıştı. Melen Suyu'nu arıtacak ve şebekeye hazır hale getirecek Cumhuriyet Arıtma Tesisi'nin 2. Etap proje ihalesi yapılmıştı. Aynı Melen suyunu İstanbul’un batısına ulaştıracak şekilde Kağıthane-Sefaköy İçme Suyu Tüneli inşaatına da başlanmıştı. Tünel İnşaatı Şubat 2023 tarihinde bitmesi gerekiyordu. Mevcut İBB yönetimi neredeyse her projede olduğu gibi Kağıthane-Sefaköy İçme Suyu Tüneli'ni de zamanında bitiremedi. Şu an ki planlamaya bakıldığında 2025 yılında bitirilmesi öngörülüyor. Yani minimum 2 yıl gecikme söz konusu." dedi.

İSTANBUL HEPİMİZİN

Su meselesinin bütün İstanbulluları ilgilendiren bir konu olduğunu belirten Hasanoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Görüldüğü üzere İstanbul’un su yönetimi her şeyden önemli bir konu olarak uzman ellerde yönetilmesi gereken bir konudur. İstanbul hepimizindir. Su meselesi siyasi bir konu değil bütün İstanbulluları ilgilendiren hayati bir konudur. Biz İstanbul’da başta su olmak üzere her konuyu önce bir İstanbullu olarak ele alıyor ve her konuyu bu bakış açısıyla değerlendiriyoruz. Üzülerek ifade ediyorum ki, son 4,5 yılda İstanbul’daki bütün kazanımlarımız her gün biraz daha gerilemeye devam ediyor. İşte 4,5 yılda mevcut İBB yönetimi yeni su kaynağı üretemediği gibi hazırda var olan tesis ve projeleri verimli şekilde işletmeyi dahi başaramıyor. İstanbul’u 2023 yılında susuzluk riskiyle burun buruna getirmiş durumda. Allah’tan ki, 6 ay sonra seçim var. Aziz İstanbullular İBB’yi uzman kadrolara, AK Kadrolara emanet edecektir. İBB 2024 yılında yapılacak seçimlerde yeniden AK Parti Belediyeciliği ile buluşacak ve hizmet siyaseti kaldığı yerden devam edecektir."

KAYNAK: HABER7
Nurullah Alpay Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Nurullah Alpay

Editör Hakkında

2014 yılında Yeniakit.com.tr'de basın hayatına başladı. Çeşitli basın kuruluşlarında görev aldı. Son olarak Haber7 Özel Haber Biriminde editör olarak çalışmaktadır.
YORUMLAR 109
  • Vatandaş 7 ay önce Şikayet Et
    İmamoğlu'nda oy verenler de suç. İş bilmeyen insanları sırf parti için başa geçirir semiz olacağı bu yazık güzelim İstanbul'u mahfetti
    Cevapla
  • Fenasi 7 ay önce Şikayet Et
    Hamamınızın YANI yahu. Yağmur yağdı da imamoğlumu içti.
    Cevapla
  • vatan sevdalısı 7 ay önce Şikayet Et
    Melen çayından su getirmezsen İstanbul susuz kalır Bunu bilmeyen var mı Onun için içinden araba geçen borular yapıldı Alibeyköy barajına kadar getirildi va İş bilmeyen yönetim Metrosuz Otobüasüz Yolsuz Tünelsiz Taksisiz Denİzotobüssüz İstanbul ne hale geldi Yazık
    Cevapla
  • Ali 7 ay önce Şikayet Et
    Ekodan önce İstanbulun 50 yıllık su sorunu çözülmüştür deniliyor du, demek ki çözülmemiş
    Cevapla
  • Fehmi 7 ay önce Şikayet Et
    Imamoglunu tüy kadar sevmem ama Su seviyesini imamoğlu mu düşürdü yani suyu o mu içti baraj yapmak dsi sorumluluğunda sanıyordum
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Dünyanın gözü Hamas'ta! Kararını duyuracak
En sevilen serilerden biriydi: Tamamen elektrikli oldu! İşte fiyatı ve özellikleri...