70 kişinin hayatını kaybettiği Bad-ı Saba sitesi ile ilgili bilirkişi raporu yayınlandı

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremde yıkılan ve 70 kişinin hayatını kaybettiği Bad-ı Saba isimli site ile ilgili bilirkişi raporu yayınlandı.

70 kişinin hayatını kaybettiği Bad-ı Saba sitesi ile ilgili bilirkişi raporu yayınlandı
70 kişinin hayatını kaybettiği Bad-ı Saba sitesi ile ilgili bilirkişi raporu yayınlandı
GİRİŞ 21.09.2023 17:23 GÜNCELLEME 21.09.2023 17:23
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremlerde 40 binden fazla bina yıkılmış, on binlerce vatandaşımız hayatını kaybetmişti. Depremin ardından bölgede, yıkıma sebep olan nedenler araştırılmaya devam ediyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden bir heyetin, Kahramanmaraş’ta 70 kişinin hayatını kaybettiği Bad-ı Saba konutları ile ilgili yaptığı araştırma sonuçlandı.

Yapılan araştırma sonunda çıkan raporda, "Çelik donatı çubuğu örnekleri üzerinde gerçekleştirilen çekme deneyi sonuçları değerlendirildiğinde, temel, perde, kolon, kiriş ve döşeme yapımında kullanılan nervürlü donatı çubuklarının ilgili standartta S420 için belirtilen kriterleri sağladıkları tespit edilmiştir. Kirişli radye temel sisteminde yer alan temel kirişlerinin kesit açısından yeterli olduğu belirlenmiştir. Bazı asansör çevresindeki sürekli temel kirişleri zemin taşıma gücü açısından sınır değerlere yakın yetersiz olmakla birlikte kabul edilebilir düzeydedir. Proje verilerine göre yapılan analizler sonucunda kolonların kesit ve donatı alanı açısından yeterli olduğu belirlenmiştir" denildi.

Perde duvarların kabul edilebilir düzeyde olduğu ortaya konulan raporda, "Proje verilerine göre yapılan analizler sonucunda perdelerin çoğunluğunun kesit ve donatı alanı açısından yeterli olduğu belirlenmiştir. Sadece bazı perde duvarlar kayma güvenliği açısından sınır değerlere yakın yetersiz olmakla birlikte kabul edilebilir düzeydedir. Proje verilerine göre yapılan analizler sonucunda kirişlerin kesit ve donatı alanı açısından yeterli olduğu belirlenmiştir" ifadeleri kullanıldı.

"HERHANGI BİR SORUMLU KİŞİ BULUNMAMAKTADIR"

Raporda sonuç olarak ise, "Soruşturma dosyası üzerinden yapılan inceleme, değerlendirme ve elde edilen bulgular neticesinde, söz konusu binada projelendirme, yapım ve iş bitimi aşamalarında 2007- Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik ve İmar Kanunu esaslarına uyulduğu görülmüştür. Proje, Yapım ve iş bitimim aşamalarında, tarafımıza ulaşan bilgiler doğrultusunda, herhangi bir sorumlu kişi bulunmamaktadır" ifadelerine yer verildi.

KAYNAK: İHA
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 1
  • bulut 7 ay önce Şikayet Et
    sizin vereceğiniz rapora... Bina o yüzden mi yıkıldı ? Sağlam yapılan bina yeterli yapıldıysa neden yıkılıyor arkadaş ? Proje verilerine göre diyor, bu durumda uygulama hatası vardır. Donatılar yeterli aralıklarla atılmamış olabilir, kolon-kiriş kesilmiş delinmiş olabilir. Yapı denetim sorumludur. Nokta
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Kız kardeşiyle ayrı düşen küçük Kerem'in duygulandığı anlar yürekleri dağladı...
Kira getirisin de zirveye oturdular! İşte getirisi en yüksek olan iller...