Üvey baba soyadına Yargıtay'dan karar!

Sivas'ta yaşayan Ayşe Yerlikaya, ilk eşinden boşandıktan sonra yeni bir evlilik yaptı. İlk eşinden olan çocuğunun ikinci eşinin soyadını alması için mahkemeye başvuran Yelikaya'ya Yargıtay "olmaz" dedi.

GİRİŞ 23.09.2023 10:45 GÜNCELLEME 23.09.2023 14:30
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Sivas'ta yaşayan Ayşe Yerlikaya, ilk eşinden boşandıktan sonra yeni bir evlilik yaptı. İlk eşinden olan çocuğu Umut Yıldızhan'ın velayeti de kendisine verildi. İkinci evliliğini yaptığı Göksel Yerlikaya'dan da bir çocuğu dünyaya gelen Ayşe Yerlikaya, ilk eşinden olan çocuğunun ikinci eşinin soyadını alması için mahkemeye başvurdu. Kadın, soyadlarının farklı olmasından dolayı sorunlar oluştuğunu belirterek Umut'un "Yıldızhan" olan soyadının "Yerlikaya" olarak değiştirilmesini talep etti.

MAHKEME "DEĞİŞSİN" DEDİ

Ailede Umut dışında herkesin soyadının "Yerlikaya" olduğunu, bu durumun çocuğu olumsuz etkilediğini kaydeden mahkeme, çocuğun "Yıldızhan" olan soyadının "Yerlikaya" olarak değiştirilmesine karar verdi. Mahkemenin kararı üzerine anne, yeni kimlik için Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü'nün yolunu tuttu. Ancak Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü, kanunlara aykırı olduğu gerekçesiyle kararı temyiz etti.

YARGITAY: KARAR HATALI

Dosyayı inceleyen Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, Türk hukuk sisteminde evlilik birliği içinde doğan çocuğun, babasının soyadını alabileceği veya boşanma sonucu velayeti kendisine verilen annenin bekârlık soyadının çocuğun üstün yararının bulunması halinde alabileceğine dikkat çekerek, bu konuda başka bir yasal düzenlemenin bulunmadığını bildirdi. Yargıtay bu nedenle mahkemece davanın reddi gerekirken kanun hükümlerinin yorumunda yanılgıya düşülerek davanın kabulüne karar verilmesinin usul ve kanuna aykırı olması nedeniyle ilk derece mahkemenin verdiği kararı bozdu.

KAYNAK: SABAH
Ömer Aktaş Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ömer Aktaş

Editör Hakkında

1991 yılında Bayburt’ta doğdu. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2016 yılında Anadolu Ajansı'nda stajını yaptı. Yeni Şafak ve Akşam Gazetesi'nde çalıştı. Nisan 2021'den bu yana Haber7.com'da ‘Gündem Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 3
  • Okur 7 ay önce Şikayet Et
    Kuranı okuma yasaları takma başka yollara tevessül et. o kararı veren hakime dosya masraflarını misliyle ödetmezsen daha neler görür neler yaşarız.
    Cevapla
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    Aferim
    Cevapla
  • Ata 7 ay önce Şikayet Et
    herhalde olmaz....
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Küçükçekmece'de hareketli saatler! Bıçaklı saldırgan bacağından vurularak yakalandı
Helikopterler, zırhlı araçlar ve ağır silahlar... Ülke çetelere savaş ilan etti