KADEM'den “Sivil Toplum ve Kadın” temalı kongre

KADEM'in düzenlediği "Sivil Toplum ve Kadın" temalı kongrede kadınların STK içindeki varlığı ve kadınların yer aldığı STK'ların topluma etkisi ele alındı.

KADEM'den “Sivil Toplum ve Kadın” temalı kongre
KADEM'den “Sivil Toplum ve Kadın” temalı kongre
GİRİŞ 03.11.2023 12:22 GÜNCELLEME 03.11.2023 12:22

Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM), literatüre katkı sağlamak ve üretilen bilgi birikimini yaygınlaştırmak adına iki senede bir, Kadın Araştırmaları Dergisi öncülüğünde akademik kongre düzenliyor. Bu sene 2 Kasım’da İstanbul Üniversitesi Beyazıt Yerleşkesi Rektörlük Binasında 9. kez düzenlenen KADEM Kadın Araştırmaları Kongresi’nin teması, “Sivil Toplum ve Kadın”dı.

9. Kadın Araştırmaları Kongresi, KADEM Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Sevim Zehra Can Kaya’nın açılış konuşması ile başladı.  Kaya; "Türkiye'deki en güçlü kadın hareketi olarak bizler, kendimizi yüzlerce yıllık sivil toplum kültürünün taşıyıcısı ve sürdürücüsü olarak kabul ediyoruz. Bugün sivil toplum Batı'dan öğrendiğimiz modern bir olgu gibi görülebilir, esasında bu topraklardaki kökleri çok daha derindir. Bu coğrafyada kadınlar yüzlerce yıl, sivil yapılanmalar etrafında bir araya gelmiş, haklarını aramış, milletin yaralarını sarmış, sosyal değişime öncülük etmiştir." ifadelerini kullandı. Dr. Sevim Zehra Can Kaya, kongrenin, sunulacak bildiriler ve paylaşılacak deneyimler açısından çok yönlü bir tartışma zemini oluşturacağını, kadın ve sivil topluma dair sosyal politikalara, yeni stratejilere de katkı sunacağını sözlerine ekledi.

Kongrenin “Vakıf Kadınlar” konulu açılış paneli, gazeteci Semanur Sönmez Yaman’ın moderatörlüğünde gerçekleşti. Panelistlerden İLKDER Yönetim Kurulu Başkanı Özden SÖNMEZ “Yarım Asırlık STK Serüveni: İLKDER Kadın”, Paylaşmaktır Hayat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sevde Sevan USAK “İstanbul’dan Afrika’daki Masai Köyüne İyilik Köprüsü” ve Kudüs Platformu Kurucu Üyesi Ayşegül YILDIRIM KARA “Bir Gönül Yolculuğu: Kudüs’ün İzinde Sivil Toplum Çalışmaları” başlıklarıyla tecrübe paylaşımlarında bulundu.



3 salonda 12 oturum halinde gün boyu devam eden kongrede Prof. Dr. Emine ÖZMETE “Kahramanmaraş Merkezli Yaşanan Deprem Bölgesinde Kadınlara Yönelik  Psiko-Sosyal Destek Uygulamaları: İhtiyaçlar, Beklentiler, Başa Çıkma Yöntemleri” tebliği ile birinciliğe, “STK’larda Müslüman Kadının Rolü”  tebliği ile Dr. Habibe Akçaoğlu ikinciliğe ve Uzm. Sosyolog Hatice BALİN de “Kadının Kamusal ve Özel Alan Sürecinde Geleneksel Ataerkillikten Modern Ataerkilliğe Geçişi” tebliği ile üçüncülük ödülüne layık görüldü.

KADEM öncülüğünde, Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi, İbn-i Haldun Üniversitesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Medeniyet Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi ortaklığıyla düzenlenen kongrede 40’tan fazla tebliğ sunuldu.

Farklı disiplinlerden akademisyenlerin katılımıyla gerçekleşen kongrenin oturum başlıkları; “Tarihte Kadın Örgütlenmelerinin Sivil Toplum Faaliyetleri”, “Sivil Toplum Yapılanmaları”, “İnanç Ekseninde Kadın Hareketleri”, “Sivil Toplum ve Psikoloji”, “Türkiye’de Sivil Toplum Örgütlerinde Kadın Görünürlüğü”, “Türkiye’de Kadın Odaklı Sivil Toplum Yapılanmaları”, “Dünya’da Kadın Odaklı Sivil Toplum Yapılanmaları”, “Siyaset, Devlet ve Sivil Toplum”, “ Afet ve Sivil Toplum”, “Sivil Toplum ve İletişim”, “Kadınların Eğitiminde Sivil Toplum Kuruluşlarının Rolü”, “Sosyal Yaşamda Kadın ve Aile” olarak gerçekleşti.

Furkan Uyar Haber7.com - Editör
Haber 7 - Furkan Uyar

Editör Hakkında

1984 yılında Denizli'de doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini İstanbul'da tamamladı. Eskişehir Anadolu Üniversitesinin Halkla İlişkiler ve İşletme bölümlerinden mezun oldu. 2004 yılında televizyon sektöründe çalışma hayatına başladı. 2012 yılında giriş yaptığı internet haber editörlüğüne Haber7.com'da devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Çin lideri Cinping'den ABD Dışişleri Bakanı Blinken hakkında olay sözler
İmamoğlu'ndan tepki çeken Hamas çıkışı!