Sosyoloji dersinde Ubeyde ve Superman karşılaştırılmasına öğrenciden ‘harika’ cevap!

İsrail’in Filistin’de soykırımları bir ayı aşkın süredir şiddetle devam ediyor. Tüm dünyada savaşa ilişkin tepkiler büyürken Sosyoloji dersinde ilginç bir diyalog yaşandı. Ebu Ubeyde ve Superman karşılaştırması sosyal medyada gündem oldu.

Sosyoloji dersinde Ubeyde ve Superman karşılaştırılmasına öğrenciden ‘harika’ cevap!
Sosyoloji dersinde Ubeyde ve Superman karşılaştırılmasına öğrenciden ‘harika’ cevap!
GİRİŞ 16.11.2023 09:50 GÜNCELLEME 16.11.2023 11:33
Bu Habere 27 Yorum Yapılmış

İsrail'in Gazze'de bir ayı geride bırakan şiddetli saldırıları savaş suçu niteliğinde. İsrail’in adeta açık hava hapishanesi haline getirdiği Gazze’de işlediği soykırıma ise sosyal medyada ve birçok ülkede tepkiler çığ gibi büyüyor. Hamas’ın silahlı kanadı İzzedin el-Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde ise bir sosyoloji dersinin konusu oldu. Öyle ki sınıfta Ebu Ubeyde ve Superman karşılaştırması ilginç diyaloglara yol açtı. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adem Palabıyık ile öğrencisi arasında gerçekleşen ‘süper kahraman’ sorusu ve cevabı sosyal medyada gündem oldu.

‘SÜPER KAHRAMAN’ SORUSU GÜNDEM OLDU!

Bitlis Eren Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adem Palabıyık, öğrencilerine 'Marvel karakterleri ile Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde’yi kimlik kavramı üzerinden sentezleyin’ şeklinde bir soru yöneltiyor. Öğrencilerin konuyu araştırmasını istemesiyle birlikte çeşitli kaynaklardan araştırma yapan öğrenciler soruyu çok farklı cevaplar ile değerlendirdiler. Öğretim Üyesi Doç. Dr. Palabıyık gelen cevapları toparlayıp özet haline getirerek sosyal medya hesabından paylaştı. Palabıyık gelen cevaplardan ‘namaz kılan superman’ görselini de ekleyerek sosyal medya hesabından bu diyaloglara yer verdi. Verilen cevaplar ise sosyal medyada öyle ilgi çekti ki AK Parti İstanbul Milletvekili Yücel’de konuya dahil olarak bir yorumda bulundu.

PALABIYIK: “DERSİMİZİN KONUSU OLDU”

Haber7’ye konuşan Adem Palabıyık, “Biliyorsunuz günlerdir İsrail sistematik bir şekilde Gazze'de katliam işliyor. Kadınları ve çocukları özellikle ortadan kaldırarak, onların canlarına kıyarak ve onları şehit ederek aslında Gazze'deki hayatın sona ermesini istiyor. Bunun arkasında elbette birçok sebep var ama en önemli sebep saçma bir Yahudi kehanetidir. Hitlerin İkinci Dünya Savaşında yaptığı katliamın aynısını şimdi Yahudiler Müslümanlara yapıyor. Bu katliama, özellikle Müslüman devletlerin sessiz kalması Gazze meselesinin bir an olsun gündemimizden çıkmamasına sebep oldu. Ve sosyoloji güncel ile ilgilendiği için bu konu hemen hemen her dersimizin bir parçası haline geldi. Ben de kendi dersimde özellikle kuramlardan bahsederken kimlik tartışmaları üzerinde durdum. Bu tartışmaları güncelleştirme üzerinden değerlendirmek istediğimizde Müslüman kimliğini o dersin konusu haline getirdik. Müslüman kimliğinin en önemli bileşeni olan Cihat pratiğini Gazze üzerinden tanımlamaya çalıştık.”

“SAHTE KAHRAMANLARIN MASKESİ DÜŞTÜ”

“Elbette her sürecin bir kahramanı olduğu gibi Gazze sürecinin de en önemli kahramanlarından biri Ebu Ubeyde oldu. Ebu Ubeyde, emperyalistlerin bize dayattığı bütün kahramanların maskesini düşürdü ve onların kahramanlık hikayelerini altüst etti. Bu sebepten öğrencilerime özellikle kimlik tartışmaları üzerinde Müslüman kimliğini ele almalarını, batının yani emperyalizmin ürettiği sahte kahramanları karşılaştırmalarını ve bir sentez yapmalarını istedim. Bunun üzerine öğrenciler araştırma yapmışlar, çeşitli analizler ortaya koymuşlar ve konuyu daha iyi nasıl anlatabiliriz isterseniz düşünmüşler. Tabii ben bu kadar ilgileneceklerini bilmiyordum. Sonrasında yani dersin sonunda doğru kendi analiz ve sentezlerini ortaya koymaya başladılar.”

“PELERİNİNİ NAMAZ KILMAK İÇİN…”

“Öğrencilerin üzerinde durduğu en önemli nokta Ebu Ubeyde’nin gerçek bir kahraman olduğu ve Hollywood filmlerindeki savaş sahnelerinden üretilen sahte kahramanları meydan okuduğuyudu. Kimlik üzerinden tanımlanan karakter olan Ebu Ubeyde temalı konu bağlamında bir öğrenci çok ilginç bir görsel paylaştı. Superman'in pelerinin aslında Superman'in namaz kılmak için kullandığı bir aygıt olduğuna dair bir fotoğraf gösterdi. Ve sonrasında şunu ekledi "Hocam Ebu Ubeyde sadece emperyalizme diz çöktürmedi aynı zamanda Marvel kahramanlarına da namaz kılmayı öğretmiş". Bu analiz çok hoşuma gitmişti. Ben de bunu sosyal medya hesabımdan paylaştım, paylaşımdan kısa bir süre sonra sosyal medyanın gündemi paylaşım ile doldu, taştı ve kısa sürede hem binlerce izlenme oranının hem de yüzlerce beğenilme oranının arttığı görüldü.”

“BU BİR FARKINDALIK”

“Hatta sanatçı ve AK Parti Milletevikili Yücel Arzen bey bir mesaj göndererek çalışmanın Şener Özmen'e ait olduğunu ve paylaşımımı görünce çok etkilendiğini belirtti Yücel bey. Kendisine de teşekkür ediyorum. Elbette üniversite gençliğini bu konuda bilinçlendirmek bizler için çok önemli bir görev ve misyondur. Öğrencilerimizin bu farkındalığı elde etmiş olması beni ayrıca mutlu ediyor. Ülkemizdeki bütün akademisyenlerimizi özellikle de sosyal bilim alanında çalışan hocalarımızı bu farkındalığı öğrencilerine anlatmalarını temenni ediyorum, öğrencilerime de bu kadar yoğun gündem içerisinde bir farkındalık oluşturmak adına samimiyetle ortaya koydukları o çabadan dolayı tebrik ediyorum.” ifadelerini kullandı.

KAYNAK: HABER7
Dilan Can Haber7.com - Muhabir-editör
Haber 7 - Dilan Can

Editör Hakkında

2001 yılında Kocaeli'de doğdu. Gazetecilik mesleğine lise yıllarında başlayarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gazetecilik bölümünden 2023 yılında mezun oldu. 7 yıllık gazetecilik hayatında sunucu, editör, muhabir gibi birçok görevde bulundu. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Özel Haberler Muhabiri' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 27
  • Misafir 5 ay önce Şikayet Et
    Kudüs kurtarmak için yetim kalan ebu ubeyde ve arkadaşları Kudüs nasıl varsa koruyanlarda kitapta olmalı her kitapta olmalı bilmeli islamin gençleri gerçek kahramanlık nedir kimdir bilmeli
    Cevapla
  • Gül 5 ay önce Şikayet Et
    Yorumcuların bir kısmı dersi ve konusunu kavrayamamış!
    Cevapla
  • Süleyman 5 ay önce Şikayet Et
    İlk önce çocukların yeni kahramanı ebu ubeyde diye gündeme girdi. Şahsen benim için ebu ubeyde günümüz liderlerinin örnek alması gereken adalet ve hakikat'in hakim olması için savaşan bir mücahiddir. Elbette böyle bir figürü çocukların örnek alması sevmesi güzel birşeydir ama asıl örnek alması gerekler özellikle müslüman devlet yöneticileridir.
    Cevapla
  • AhmetY 5 ay önce Şikayet Et
    Hatta , bizdeki aklı evvellerin terörist dedikleri kahramanlar Gazzede sadece kendi toprakları için değil aynı zamanda Türkiye ve tüm ortadoğu halkları için de savaşıyor. Çünkü İsrailin bilinçli olarak başlattığı bu soykırım harekatı kazanılırsa İsrailin gözünü dikeceği yerler bizim topraklarımız olacak. O yüzden bizim için de savaşan Hamaslı kahramanlara Allah cc zafer nasip etsin (2)
    Cevapla
  • AhmetY 5 ay önce Şikayet Et
    İkisi kıyaslanamaz bile,süper kahraman dedikleri tırıvırı sadece ticari birer meta, ama Ebu Ubeyde gerçek bir özgürlük savaşçısı,şimdilerde Hamasa terör örgütü yaftalayan Atatürkçü geçinen tayfa için demekki Atatürk zamanında yaşasalarmış Atatürk te onlara göre terörist olacakmış, Atatürk te nasılki ülkesi için savaşmışsa Ebu Ubeyde ve onun gibiler de kendi ülkeleri için savaşıyor (1)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Biden'dan Filistin'e destek gösteri hakkında açıklama
İsmailağa liderini yurt dışına götürmeye çalışmışlar! İkinci Gülen vakası böyle önlenmiş