AB tescilli! 30 bin çiftçinin geçim kapısı oluyor

Bursa'da 440 bin 110 dekarlık alanda yetiştirilen Avrupa Birliği (AB) coğrafi işaret tescilli Gemlik zeytininde başlanan hasatta 30 bin çiftçi üretim yapıyor.

AB tescilli! 30 bin çiftçinin geçim kapısı oluyor
AB tescilli! 30 bin çiftçinin geçim kapısı oluyor
GİRİŞ 17.11.2023 15:51 GÜNCELLEME 21.11.2023 15:51

Gemlik, Mudanya, İznik ve Orhangazi ilçeleri başta olmak üzere Bursa'nın birçok bölgesinde üretilen zeytin, Türkiye'nin pek çok kentinin yanı sıra yurt dışındaki sofraları da süslüyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalar sonucu bu yıl haziran ayında AB'den coğrafi işaret tescili alan Gemlik zeytini Bursa'da 30 bin çiftçi tarafından hasat ediliyor.

İnce kabuklu, küçük çekirdekli ve etli olan, uzun raf ömrüyle bilinen sofralık zeytinde bu sene bir ay sürecek hasatta yaklaşık 130 bin ton rekolte bekleniyor.

İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar, Bursa'da 2022 verilerine göre, verim çağında yaklaşık 12 milyon zeytin ağacının bulunduğunu söyledi.

Acar, Bursa'da yetiştirilen zeytinin sofralık açıdan ülkenin en çok talep gören, en kaliteli ve lezzetli siyah sofralık zeytini olarak bilindiğini anlattı.

Zeytin ağaçlarının Bursa'da 440 bin 110 dekarlık alanı kapladığını belirten Acar, geçen yıl 187 bin 692 ton üretim gerçekleştiğini ifade etti.

Acar, zeytinin Bursa'da yetiştiriciliği yapılan tarım ürünleri içinde en çok alanı kaplayan, en fazla üreticiye sahip ve tarımsal ürünler içinde gayrisafi milli hasılaya katkısı en yüksek ürün olduğunun altını çizerek, şöyle konuştu:

"Bursa, Türkiye sofralık zeytin üretiminin yüzde 20'sini gerçekleştirmektedir. Bursa sadece zeytin üretimiyle değil Marmarabirlik gibi bir üretici kooperatifine ev sahipliği yapması, salamura ve paketleme tesisleri, zeytinyağı sıkım ve işleme tesisleriyle bir zeytin şehridir. İlimizde zeytin rekoltesi 2021'de 146 bin 477 ton, 2022'de 187 bin 692 ton olmak üzere rekor sayılabilecek seviyelerde gerçekleşmiştir. Zeytin ağacının doğal yapısı gereği periyodisite (bir yıl çok ertesi yıl az meyve verme) göstermesi ve çiçeklenme dönemi yaşanan olumsuz hava şartları nedeniyle 2023 yılı rekoltesi 127 bin ton 898 ton olarak bekleniyor."

Acar, 2023 yılı rekolte beklentisinin yok yılları ortalamasının üzerinde olacağını dile getirdi.

KAYNAK: AA
Yasin Karanfil Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Yasin Karanfil

Editör Hakkında

1989 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2012 yılında Kocaeli Üniversitesi gazetecilik bölümünden mezun oldu. Kocaeli'de yerel basında muhabir olarak çalıştı. Dijital ajansta başladığı sosyal medya editörlüğü mesleğini çeşitli basın kuruluşlarında devam ettirdi. Haber7.com'da Haber Şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Beşiktaş'ta çok sayıda araç birbirine girdi! Ortalık savaş alanına döndü
İstanbul'da ağaç katliamı! Esnaf ve vatandaş tepki gösterdi