CHP’nin burs ikiyüzlülüğü Sayıştay’a takıldı! İmamoğlu oy için bunu da yapmış

Belediyelerin öğrencilere burs verebildiği uygulamayı AYM eliyle iptal ettiren CHP, oy alabilmek için bu ilkesini de çiğnedi. Hukuksuzluğun başrolünde ise CHP’li İmamoğlu var.

GİRİŞ 23.11.2023 15:19 GÜNCELLEME 23.11.2023 15:30
Bu Habere 93 Yorum Yapılmış

Sayıştay, 2022 yılına ait ‘Belediyeler Raporu’nu açıkladı. CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde birçok usulsüz uygulama da Sayıştay’ın denetimine takıldı. İmamoğlu yönetimindeki İBB’de son 1 yılda 107 yolsuzluk ve usulsüzlüğü raporlandı. İBB’nin gizli kapaklı işlemleri arasında en dikkat çekeni, CHP’nin 2008 yılında yargı eliyle iptal ettirdiği “üniversitelilere burs” kararı üzerinden gerçekleştirilen hukuksuz işlemler oldu.

 İmamoğlu CHP'nin iptal ettirdiği bursu öğrencilere vaat etti İmamoğlu CHP'nin iptal ettirdiği bursu öğrencilere vaat etti

ANAYASA MAHKEMESİ’NE DAVA AÇMIŞLARDI

Raporda, yer alan bilgiye göre, CHP’li İBB’nin öğrencilere YÖK aracılığı olmadan doğrudan ödeme yapması dikkat çekti. Bu bulguyu en çarpıcı hale getiren unsur ise CHP’nin 2008 yılında belediyelerin burs ödemelerini doğrudan yapma kararını yargı eliyle iptal ettirmiş olmaları oldu. CHP’li İBB’nin, daha önce Anayasa Mahkemesi’ne dava açarak belediyelerin öğrencilere doğrudan burs vermesini engellediği gerçeğine rağmen YÖK aracılığı olmaksızın bazı öğrencilere burs adı altında ödeme yaptığı saptandı.

Sayıştay Raporunun 349. sayfasında kanunsuzluğa ilişkin şu ifadeler yer aldı,

“İdarece 25 yaş altındaki lisans ve ön lisans düzeyinde eğitim gören üniversite öğrencilerine Eğitim Yardımı adı altında nakdi ödemede bulunulduğu görülmüştür. Anayasa Mahkemesinin K.2008/165 sayılı Kararıyla, maddenin ikinci paragrafında parantez içinde yer alan “belediyeler hariç” ifadesi Anayasa’ya aykırı bulunarak iptal edilmiş bulunduğundan, belediyeler dâhil kamu kurumlarınca üniversite öğrencilerine burs ve benzeri adlar altında ödeme yapılması imkânı kalmamıştır. Bu düzenlemelere göre, belediyeler görev ve sorumlulukları içinde yer alan sosyal hizmet ve yardım kapsamında sayılabilecek yükseköğrenim öğrencilerine yönelik nakdi yardımları, adı ne olursa olsun doğrudan yapamayacaklardır. Belediyece bu amaçla ayrılmış ödenekler, ancak Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu aracılığıyla kullanılabilir.”

CHP'nin başvurusuyla yasaklanmıştı! Şimdi kendileri yasayı deliyorCHP'nin başvurusuyla yasaklanmıştı! Şimdi kendileri yasayı deliyor

YAŞ ŞARTI DA YOK

İBB’nin hangi öğrencilere burs verdiğini açıklamazken Sayıştay Raporu’nda burs alan kişilere ilişkin çarpıcı bir bilgi yer aldı.

Sayıştay Raporu’nda yer alan bilgiye göre burs yardımından yararlanan kişilerin üniversite öğrencisi olmadığı gibi 25 yaşın üstü kişiler olduğu saptandı. Raporda burs alan kişilere ilişkin, “Yardımdan yararlanılabilmesi şartı olarak lisans veya ön lisans öğrencisi olma ve 25 yaşın altında olma şartları yer almadığı gibi” ifadeleri yer aldı.

Burs verilen öğrencilerin CHP ya da HDP tarafından işaret edilen, siyasi parti üyesi öğrencilerden mi oluştuğu yönündeki soru işaretleri yıllardır cevapsız.

 

Öğrenci burslarını iptal ettiren CHP'den yurt provokasyonu!Öğrenci burslarını iptal ettiren CHP'den yurt provokasyonu!

KENDİLERİ ŞİKAYET ETTİ KENDİLERİ ÇİĞNEDİ

Raporda yer alan bu ibare akıllara CHP’nin 2008 yılında açtığı davayı getirdi. Belediyeler tarafından öğrencilere verilen burslar, 2008 yılında CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne açtığı dava sonucu iptal edilmişti. Anayasa Mahkemesi, 5102 sayılı ''Yükseköğrenim Öğrencilerine Burs, Kredi Verilmesine İlişkin Kanun'un, ''Belediyeler hariç kamu kurum ve kuruluşlarının yükseköğrenim öğrencilerine doğrudan burs ve kredi vermelerini engelleyen'' hükmündeki 'belediyeler hariç' ibaresini CHP oy birliğiyle iptal etti.

KAYNAK: HABER7
Dilan Can Haber7.com - Muhabir-editör
Haber 7 - Dilan Can

Editör Hakkında

2001 yılında Kocaeli'de doğdu. Gazetecilik mesleğine lise yıllarında başlayarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gazetecilik bölümünden 2023 yılında mezun oldu. 7 yıllık gazetecilik hayatında sunucu, editör, muhabir gibi birçok görevde bulundu. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Özel Haberler Muhabiri' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 93
  • AdnanTuran 5 ay önce Şikayet Et
    Neden izin veriliyo,savcilar kiş uykusundami? Reis milletin malini neden Camcorder ettiriyorsun?
    Cevapla
  • başka bir ercişli 5 ay önce Şikayet Et
    bir arastirsinlar bakalım bu 25 yaş üstü ogrenciler kim. nerelerde öğrenciler. sabıka kayıtları varmı? bu öğrenci yardımı gibi görünmüyor sanki. yandaş fonlamasi gibi...
    Cevapla
  • Arimli 5 ay önce Şikayet Et
    İstanbul nimet nimet Özgür de paylaşmayı sever papazoglu da
    Cevapla
  • Nazım 5 ay önce Şikayet Et
    Eko zaten gidici. Ama yaptıklarının hesabi bu herife sorulmalı
    Cevapla
  • Qwerty 5 ay önce Şikayet Et
    Bu kadar olay varsa. Ipini çekme zamanı yaklaşmış demektir. Biraz bağırıp çağırırlar. Sonra da susarlar. Istanbul bunları hak etmiyor. Gereken yapılmalı. Alınız görevden. Kayyum aranmalı ki biraz bağırsınlar. Lütfen gereken yapılmalı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Netanyahu için geri sayım! Tutuklama emri çıkabilir
Samsun'da başıboş köpekler ahırdaki 12 buzağı ile 1 oğlağı boğarak öldürdü