Emine Erdoğan'dan yeni dönem mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Türkiye-Macaristan Dostluk Anlaşması'nın 100'üncü yılında yapılan Macaristan ziyaretini değerlendirdi.

GİRİŞ 19.12.2023 12:50 GÜNCELLEME 19.12.2023 13:33

Emine Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye-Macaristan Dostluk Anlaşması’nın 100'üncü yılını hatırlattı.

Emine Erdoğan, "Bu vesileyle 2024 yılının “Türk-Macar Kültür Yılı” ilan edilmesinin heyecanını paylaştık" dedi.

Yeni dönemde kültürlerarası paylaşım ve iletişimin daha da artacağına inandığını söyledi.

"HALKLAR BİRBİRİNE DAHA DA YAKINLAŞACAK"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın davetine icabetle geldiği Budapeşte'deki temaslarına ilişkin paylaşımda bulundu.

Erdoğan paylaşımında şu ifadeleri kullandı;

Türkiye-Macaristan Dostluk Anlaşması’nın 100’üncü yıl dönümü vesilesiyle 2024 boyunca idrak edeceğimiz Türkiye-Macaristan Kültür Yılı’nın açılışını Cumhurbaşkanı Sayın Novak ve Başbakan Sayın Orban ile birlikte Budapeşte’de gerçekleştirdik. 

                         

Bir yıl boyunca sürecek etkinlikler Türk ve Macar halklarını birbirlerine daha da yakınlaştıracak...

TÜRKİYE-MACARİSTAN KÜLTÜR YILI AÇILIŞ PROGRAMI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2024 Türkiye-Macaristan Kültür Yılı Açılış Programı'na katıldı.

Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak ve Başbakan Viktor Orban'ın katılımıyla Budapeşte MÜPA Bela Bartok Ulusal Konser Salonu'nda gerçekleşen programda, Macar ve Türk müzikleri seslendirildi.

Etkinliğin ardından solandan ayrılan Erdoğan, temaslarını tamamladığı Macaristan'dan ayrılmak üzere Budapeşte Liszt Ferenc Uluslararası Havaalanı'na geçti.

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Viktor Matis, Macaristan Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürü Anett Varga, Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçisi Gülşen Karanis Ekşioğlu ile eşi Ekrem Ekşioğlu tarafından uğurlanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "TUR" uçağıyla saat 00.00'da yurda hareket etti.

Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç ile bazı yetkililer de Ankara'ya gitti.


Emine Erdoğan, "Yeni dönemin hem ülkelerimize hem de dünyaya hayırlar getirmesini diliyorum." ifadelerini kullandı. Mesajında Macaristan ziyaretinden görüntülerin yer aldığı bir video da yer aldı.

EMİNE ERDOĞAN'DAN SERGİ ZİYARETİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Budapeşte’nin en önemli simge binalarından biri olan ve gözde turistik mekanları arasında yer alan Macaristan Parlamento Binası’nı ve Türk-Macar Kültür Yılı’na özel sergiyi gezdi.



Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın davetine icabetle ülkeye resmi ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a eşlik eden Emine Erdoğan, programları kapsamında ilk olarak Macaristan Ulusal Meclisi’nin bulunduğu Parlamento Binası’na geldi.

Emine Erdoğan’ı, Meclis binasına gelişinde Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak’ın eşi Istvan Atilla Veres karşıladı. Emine Erdoğan ile Veres, Budapeşte’nin en önemli simge binalarından biri olan ve gözde turistik mekanları arasında yer alan Macaristan Parlamento Binası’nı gezdi. Neo-gotik tarzda tasarlanan binayı ziyaret eden Erdoğan, 691 odası, 96 metre yüksekliğe ulaşan 20 kilometre uzunluğundaki merdivenleri ile Avrupa’nın ikinci büyük parlamento binası olma özelliği taşıyan yapıyla ilgili bilgi aldı.
Budapeşte Yunus Emre Enstitüsünün girişimiyle 2024’ün Türk-Macar Kültür Yılı olarak kutlanacak olması dolayısıyla Macaristan Parlamento Binası’nda kullanılmak üzere hazırlanan Türkçe sesli rehber hizmeti, ilk kez Emine Erdoğan tarafından kullanıma sunuldu.

"Türkiye’den Macaristan’a Motiflerin Dili Sergisi"ni ziyaret etti

Daha sonra Budapeşte’deki Yunus Emre Enstitüsü binasına ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ı, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Şeref Ateş, Başkan Yardımcısı Rahmi Göktaş ve diğer yetkililer karşıladı. Erdoğan, 1923’te imzalanan Türk-Macar Dostluk Anlaşması’nın 100. yıl dönümü dolayısıyla ilan edilen 2024 Türk-Macar Kültür Yılı kapsamında Enstitü tarafından düzenlenen "Türkiye’den Macaristan’a Motiflerin Dili Sergisi"ni ziyaret etti. "Motiflerin Dili" projesi kapsamında İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü atölyelerinde hazırlanan koleksiyonlardan seçilen eserlerin "Klasik Sanat Motifleri" ve "Anadolu Halk Motifleri" başlıklarıyla sunulduğu sergiyi gezen Erdoğan, Türk ve Macar kültürlerine ait el sanatlarının ve motiflerin yer aldığı sergideki eserleri inceledi. Ziyaretin ardından Macar Şef İbolya Szöcs’ün, Emine Erdoğan’ın "Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı" kitabından tariflerle hazırladığı tatlılar kendisine ikram edildi.

"Tılsımlı Yıldız" enstalasyonu zengin halk kültürünü yansıtıyor

Serginin "Klasik Sanat Motifleri" bölümünde; asırlar boyunca Osmanlı Sarayı’nda Ehl-i Hiref teşkilatına bağlı nakkaşların ellerinde şekillenerek Kur’an-ı Kerimler başta olmak üzere, kumaşlardan mihrapların çinilerine, medeniyete yayılmış olan bitkisel motifler, gül, lale, karanfil, sümbül, Hatayi, penç, goncagül, servi, bulut ve Rumi üslubu motiflerin yer aldığı eserler sanatseverlerin beğenisine sunuluyor. "Anadolu Halk Motifleri" bölümünde ise halı, kilim ve dokumalarda yaşatılan zengin Anadolu halk motiflerinin kullanıldığı ve değişen yaşam koşullarıyla unutulmaya yüz tutan çorap desenlerinden ilhamla otantik kıyafet koleksiyonundan örnekler sergileniyor. Anadolu’nun her bölgesinden kadınların el emeği göz nuru ile geleneksel yöntemlerle ördüğü Anadolu çoraplarının desenlerinden esinlenilerek hazırlanan ve zengin halk kültürünü yansıtan "Tılsımlı Yıldız" adlı enstalasyon da sergide yer alıyor.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsrail'den ABD'ye 'UCM' tehdidi: Filistin'i cezalandırırız
ABD'li restoran zincirleri KFC ve Pizza Hut'ın satışları düştü