Ülke genelinde sevindiren gelişme! Korkulan olmadı! Risk azaldı

Toprak Mahsulleri Ofisi, kasım ayında artan yağışların ardından ülke genelinde kıraç alanlarda bitki çıkışının normale döndüğünü ve Konya'da kuraklık stresinin ortadan kalktığını tespit etti.

GİRİŞ 22.12.2023 12:53 GÜNCELLEME 22.12.2023 13:09
Bu Habere 29 Yorum Yapılmış

Temel tarım ürünlerindeki gelişimi yakından takip eden TMO, son yağışlar doğrultusunda kasım ayına ilişkin "Hububat ve Bakliyatta Yağış, Ekiliş ve Gelişim Analizi" hazırladı.

Analize göre, Türkiye'de yağışlar kasımda normaline göre yüzde 88, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 100'den fazla artış gösterdi. Türkiye genelinde son 34 yılın en yağışlı kasım ayı gerçekleşti.

Bölge geneli yağışlarda ise tüm bölgelerde artış kaydedildi, özellikle Marmara, Ege ve Doğu Anadolu bölgeleri normallerinin 2 katından fazla yağış aldı. Marmara Bölgesi'nde ise geçen ay yağışlar son 63 yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşti.

Kışlık hububat ekilişleri kasım ayı sonu itibarıyla ülke genelinde yüzde 85 tamamlandı. Kışlık ekilişler Doğu Anadolu Bölgesi'nde sona ererken diğer bölgelerde özellikle pamuk, ikinci ürün mısır ve şekerpancarı hasadı yapılan alanlarda devam ediyor ve ocak ayı ortasında tamamlanması bekleniyor.

Ülke genelinde sulanabilen ve erken ekiliş yapılan alanlarda bitki çıkışları normal seyrinde devam ediyor.

Kıraç alanlarda ise kasımda gerçekleşen yağışlarla bitki çıkışlarının normal seyrinde devam ettiği gözlendi.

Yağışlarla bitki çıkışlarının, Konya, Çorum ve Afyonkarahisar'ın bazı kıraç yerleri hariç normale döndüğü görüldü.

STRES ÇOĞU İLÇEDE ORTADAN KALKTI

Konya'da ekim ayında ortalamaların altında yağış gerçekleştiğinden kıraç arazilerde çimlenme gerçekleşmezken kasımda alınan son yağışlarla kuraklık stresi çoğu ilçede ortadan kalktı.

Ege Bölgesi'nde ise kasımda yağışların hem yeterli seviyede gerçekleşmesi hem de düşen yağışın tüm aya dengeli bir şekilde dağılmasının etkisiyle erken ekilen kıraç alanlarda çimlenme ve çıkışlar kusursuz bir şekilde tamamlandı.

Öte yandan, sahada yapılan gözlemler ve incelemeler dikkate alındığında bu yıl ülke genelinde özellikle mısır ve diğer alternatif ürünlerden hububata geçiş olacağı, buğday ve arpada ekilen alanlarda geçen yıla göre artış olabileceği tahmin ediliyor.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 29
  • yusuf 4 ay önce Şikayet Et
    ağaç ve ormanlaşmaya önem verildiğini biliyor ve takib ediyorum.yinede dahada fazla çaba sarfedilmesini istiyorum.çocuklarımıza ormanı bol bi gelecek bırakalım.ne kadar orman o kadar yağmur.ne kadar orman o kadar temiz hava.işsiz insanlarımızı bu işler için yetiştirelim.ülke kazansın.lütfen daha çok çaba.
    Cevapla
  • Misafir 4 ay önce Şikayet Et
    Rızkı veren ALLAHTIR ALEMLERİN RABBİ OLAN YÜCE ALLAHIM kainattaki zerrelerin adedi kadar SANA HAMD OLSUN VE ŞÜKÜRLER OLSUN. RABBİMİZ ALLAHTIR kafirlere karşı YARDIMI UMULANDIR
    Cevapla
  • fikri 4 ay önce Şikayet Et
    Allaha karşı gelmeyin Allah verir
    Cevapla
  • HHH 4 ay önce Şikayet Et
    Ali'ye cevap veren sözde Türk kişi azgın katil yahudilerde Musa A.S'a sen git rabbinle savaş demişti aynen seni dediğin gibi.
    Cevapla
  • Misafir 4 ay önce Şikayet Et
    PKK gelince düzelir mi diyorsun chpkk gelince bedava verir sana hain köpekler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ünlü EuroLeague hakemi maç sonu hırsızlık yaparken yakalandı!
ABD'nin 'özgürlük' anlayışını Siyonistler belirliyor!