Yargıtay Başkanı: Kararlarınızın kesin olması sizleri keyfiliğe yöneltmesin
Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, "Kararlarınızın kesin olması sizleri keyfiliğe yöneltmesin. 'Nasıl olsa temyiz kabiliyeti yok, herkes bu kararı kabul etmek ve uygulamak zorunda' mantığıyla adaleti tesis etmekten uzaklaşmayınız" dedi.
Yargıtay Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Türkiye Adalet Akademisi tarafından düzenlenen Akademi Söyleşileri programında, hakim ve savcı adaylarıyla bir araya geldi.
MHP'den AYM'nin Can Atalay kararıyla ilgili açıklama
Hakim ve savcı adaylarına tavsiyelerde bulunan Akarca, toplumsal değerlerine yabancılaşmış ve temel referanslarını yurt dışı güç ve etki gruplarından alan bir hukukçunun adaletin tecellisine katkısının olamayacağını vurguladı.
Burada konuşan Akarca, adaletin ezeli ve ebedi bir kavram olduğunu bildirdi. Toplumun yargı mensupları hakkındaki algısı ile yargıya ilişkin algının aynı olduğunu belirten Akarca, hakim ve savcılık görevini yapanların mesleki bilgileri ve donanımlarının büyük önem taşıdığını ifade etti.
Anayasa Mahkemesi, tartışmalı Can Atalay kararının gerekçesini açıkladı
İyi bir hakimin, öncelikle iyi bir hukuk eğitimi almış olması gerektiğine vurgu yapan Akarca, bu eğitimin ve evrensel hukukun temel ilkelerinin yanında, içinde yaşadığı toplumun kültürünü, örf ve adetlerini, geleneklerini ve sosyal yapısını da çok iyi tanıması gerektiğini vurguladı.
"REFERANSLARINI YURT DIŞI GÜÇ GRUPLARINDAN ALAN HUKUKÇU..."
Mehmet Akarca, "Toplumsal değerlerine yabancılaşmış ve temel referanslarını yurt dışı güç ve etki gruplarından alan bir hukukçu, yargı sisteminin hangi alanında görev alırsa alsın adaletin tecellisine katkısı olmaz." ifadesini kullandı.
GAZZE SOYKIRIMI VE SÖZDE İNSAN HAKLARI SAVUNUCUSU DEVLETLER...
Gazze soykırımında, referans alınan insan hakları savunucusu tüm devletler, kuruluşlar ve örgütlerin söylemlerinin bir kıymetinin olmadığı vurgulayan Akarca, şöyle devam etti:
"Buna karşın 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' diyen Şeyh Edebali'den bugüne bizim hukuk kültürümüzün merkezinde insan yer almaktadır. Gerçekte hakimin hakim, fehim, müstakim, emin, mekin ve metin olması gerektiğini öğütleyen Mecelle ne ise 1976 tarihli Yargıtay 1. Hukuk Dairesinin 'Hakim insana, tabiata, gerçeğe, olağana sırt çevirmeden ve katı kalıplar içinde sıkışıp kalmadan uyuşmazlığa insan kokusu taşıyan bir çözüm getirmek zorunluluğundadır' anlayışındaki ruh hiç değişmemiştir."
Erdoğan'dan son dakika Yargıtay açıklaması: Serzenişleri elbette göz ardı edemeyiz
"'NASIL OLSA TEMYİZ KABİLİYETİ YOK, HERKES BU KARARI KABUL ETMEK ZORUNDA' MANTIĞIYLA ADALETİ TEMSİL ETMEKTEN UZAKLAŞMAYINIZ"
Yargıtay Başkanı Akarca, konuşmasında hakim savcı adaylarına tavsiyelerde de bulundu.
Hakim ve savcıların önündeki uyuşmazlığa ilişkin tüm hukuki metinleri gözden geçirmesi gerektiğini vurgulayan Akarca, şunları kaydetti:
"Önünüzdeki dava ve olaya konu tüm hukuki metinleri gözden geçiriniz. İlgili mevzuatın tamamını okuyunuz. Bazen maddenin bir fıkrasını okumak sizi yanıltıcı sonuçlara götürebilir. Çoğu zaman ilgili madde ve fıkraların birbirleriyle doğrudan bağlantıları mevcut olup birlikte değerlendirilerek sonuca varılması gerekebilir. Kararlarınızın kesin olması sizleri keyfiliğe yöneltmesin. 'Nasıl olsa temyiz kabiliyeti yok, herkes bu kararı kabul etmek ve uygulamak zorunda' mantığıyla adaleti tesis etmekten uzaklaşmayınız. Her kararınızda tarafların üstün hak ve yararlarını koruyucu şekilde emek ve çaba sarf etmelisiniz."
-
maho 8 ay önce Şikayet Etbu adalet bir gün Yargıtay'a da lazım olacak AYM kararları kesin olmasına rağmen tarikatların talimatları ile karar verenler ....................Beğen
-
İsmail 8 ay önce Şikayet Et''..yabancılaşmış ve temel referanslarını yurt dışı güç ve etki gruplarından alan..'' İbare olarak söylenenler hele de bulunulan görev konumundan yapılması demek, AYM si ve Başkanını TC Devletinin bir Kuruluşu ve Başkanı olarak kabul etmemek, yapılan görevi inkar etmek gibi bir şey...Beğen
-
Abdi Serdar 8 ay önce Şikayet EtA.Y. Mahkemesi bir Millet İradesine SET Çekmek için DÜZENlenmiş bir İHTİLAL ÜRÜNÜDÜR Üyelerinin yarısı Hukukla alakası olmıyan, SİYASİ görüş serdeden, siyasilerce seçilmiş kimselerdir. Binnetice, Nihai Hukuk KARARI VERME Hakları yoktur. Çok çok hukukçuları yeniden düşünmeye SEVK edebilirler. Ancak Kesin hukuki Karar Merci olamaz. Mahkemeler tın-tın acemi,diplomalılarla dökülBeğen Toplam 5 beğeni
-
Akıncı 8 ay önce Şikayet EtYargıdaki mehmetcik yargıtayBeğen Toplam 11 beğeni
-
misafir 8 ay önce Şikayet Eto adalet birgün kendinizede lazım olacak merak etmeyinBeğen Toplam 3 beğeni