Irkçıları ters köşe edecek sözler: Atatürk’ten Araplara övgü!

Tarihi gerçekler, Atatürkçülüğü kullanarak ırkçılık yapan grupları ters köşe edecek. Arap ülkeleriyle sıkı dostluklar kuran Atatürk'ün Irak Şeyhler Şeyhi Sadun Paşa'ya yazdığı mektupta, Arap milletine övgüde bulunduğu ortaya çıktı.

GİRİŞ 01.01.2024 22:24 GÜNCELLEME 02.01.2024 09:59
Bu Habere 113 Yorum Yapılmış

Son günlerde ‘Atatürkçü’ olduğunu iddia eden bazı ırkçı gruplar Araplar üzerinden nefret söylemine devam ediyor. "Süper Kupa krizi" bahanesiyle Arap düşmanlığı yapan ırkçı gruplar, Mustafa Kemal Atatürk’ün Araplara yönelik bakış açısından habersiz. 

Peki Atatürk, Araplara düşman mıydı? İşte cevabı... 

ATATÜRK’TEN ARAPLARA ÖVGÜ!

Atatürk, Samsun’a ayak basmasından kısa bir süre sonra Amasya’dayken, aslen Mekkeli bir Arap olan Irak Şeyhül Meşayihi (Şeyhler Şeyhi) Uceymi Sadun Paşa’ya dikkat çeken bir mektup yazıyor. Atatürk mektubunda, "Türklerin ve Arapların bütün Cihan-ı İslam'ın iki gözbebeği olduğunu" belirterek övgüde bulunuyor.

Atatürk, Sadun Paşa’ya yazdığı mektupta şu ifadeleri kullanıyor:

“…Diyarbekir'e teşrifinizi istibşar ile harbi zailde, ikinci ordu kumandanlığı ile Diyarbekir'de ve dördüncü ordu kumandanlığı ile Halep'de bulunduğum zamanlarda nesli necibinize has olan evsafı merdanelerini duymuş, minelgıyap şahsiyeti muhteremelerine karşı büyük bir muhabbet-i kalbiye hasıl eylemiştim. Bütün cihanı İslam'ın iki gözbebeği olan Türk ve Arap milletlerini iftirak yüzünden ayrı ayrı zayıf olması, ümmeti Muhammet için şanlı bir halde buna karşı el ele vererek ümmet-i Muhammed'in hürriyet ve istiklaliyeti uğrunda mücahede eylemek bizler için farz-ı ayındır. Unsurların sufuf ve an'anatını siyanet ile istilacıların esaretinden tahlisi girban eylemeye mücahedatınızda zat-ı necibaneleriyle beraber olduğumu arz ederim. Bu babtaki mütalaalarının 13. kolordu vasıtası ile iş'arı suretiyle müdavelel efkar etmeyi rey-i necibanelerine terk ile takdimi ihlas eylerim efendim.”

Irak Şeyhül Meşayihi (Şeyhler Şeyhi) Uceymi Sadun Paşa

__________

OSMANLI’YA İHANETİ REDDETTİ

Irak Şeyhül Meşayihi (Şeyhler Şeyhi) Uceymi Sadun Paşa, Arabistan coğrafyasında faaliyet gösteren İngiliz casusu Lawrence'in Şerif Hüseyin’in oğlu Abdullah üzerinden gönderdiği, “Gel Osmanlı'yı beraber yıkalım, seni de Irak Kralı yapalım” teklifini reddetti. Emrinde 40 bin askeri bulunan ve 25 aşiretin ‘şeyhler şeyhi’ olan Uceymi Sadun Paşa, gelen bu teklife çok öfkelendi. Abdullah’a sert tepki gösteren Sadun Paşa, Lawrence'a yönelik şu ifadelerde bulundu:

“O hain elime geçmesin. Bir insan sadakati bilmeyebilir, fakat kendi ihanetini başkasında düşünmesi için bir sebep lazımdır. Ona bir gün bu teklifi bana yapabilme cesaretini nereden bulduğunu soracağım.”

Şerif Hüseyin ve Lawrence

TÜRKLERİN YANINDA SAVAŞTI, ŞEHİTLER VERDİ

Bir Müslüman, Osmanlı'ya ihanet edemez” diyerek bu ‘ihanet’ teklifini reddeden Sadun Paşa’ya, Kuzey Arabistan coğrafyasında gösterdiği üstün hizmet ve sadakatinden dolayı Sultan Mehmet Reşad tarafından Osmanlı liyakat madalyası tevdi edildi. Sadun Paşa, emrindeki kuvvetlerle Osmanlı’nın yanında kahramanca savaştı. Birinci Dünya Savaşı'nda çok sayıda Arap şeyhi de şehit oldu.

URFA'NIN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTARILMASINDA ROL ALDI

Buna müteakip yıllarda Samsun’a ayak basan ve ardından Amasya’ya geçen M. Kemal Paşa, Sadun Paşa’ya mektup yazarak onu mücadele için Anadolu topraklarına davet etti. Sadun Paşa da aldığı bu mektubun ardından çevresinin bulunduğu Şanlıurfa’ya yerleşti. Sadun Paşa, burada da Urfa’nın Fransız işgalinden kurtarılmasında önemli rol oynadı. Kendisine Türk vatandaşlığının yanı sıra 14 köy hediye edildi.

İngilizlerin Irak'taki işgali perçinlemesine rağmen Uceymi Sadun Paşa, Irak'ı işgalden kurtarmak için siyasi ve askerî mücadelesine Türkiye’den devam etti.

"ATATÜRK'ÜN SİLAH KARDEŞİ"

1960 yılında Türkiye'de vefat eden Uceymi Sadun Paşa, Ankara'daki Asri Mezarlık’a defnedildi. Sadun Paşa’nın mezar taşına ise “Irak Şeyhlerinin Şeyhi, Çöl Aslanı ve Atatürk'ün Silah Kardeşi” ifadesi yazıldı.

____________

ATATÜRK'ÜN ARAP DOSTLUKLARI

Atatürk, Suudi Arabistan ve diğer Arap ülkeleriyle ilişkilerini iyi tutmuştu. Arap krallarla sıkı dostluklar kurmuştu. 

Ayrıca Atatürk liderliğindeki Türkiye, Suudi Arabistan'ı tanıyan ilk ülke olmuştu.

Atatürk, Suudi Arabistan Kralı Faysal ile Ankara Garı'nda. (6 Temmuz 1931)

Mustafa Kemal Atatürk, Şerif Hüseyin'in oğlu Ürdün Kralı Abdullah ile birlikte Haydarpaşa Garı'nda. (İstanbul / 5 Haziran 1937)

KAYNAK: HABER7
Nurullah Alpay Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Nurullah Alpay

Editör Hakkında

2014 yılında Yeniakit.com.tr'de basın hayatına başladı. Çeşitli basın kuruluşlarında görev aldı. Son olarak Haber7 Özel Haber Biriminde editör olarak çalışmaktadır.
YORUMLAR 113
  • Gezgin 3 ay önce Şikayet Et
    Dili, dini, rengi veya yaşam biçiminden dolayı insanları ötekileştirmekte soykırımdır. Bir gurup kendini bilmezin yaptıklarıyla o gurubun dahil olduğu tüm toplumu dışlamak veya kötülemek ancak ve ancak cahil insanların yapacağı bir iştir
    Cevapla
  • yiğido 3 ay önce Şikayet Et
    Irkçılık yapanlar sorsan aslı Türk değildir. Benim çevremde tanıdığım Türkçülük yapanlar dikkatimi çekti İslam ile alakaları olmadığı gibi Türk Asıllı olmadıklarını gördüm. Ben Türk'üm Elhamdülillah Müslümanım. Irkçı da değilim. Müslüman için ırk değil tevhid önemlidir. Bütün Ümmetin şuuru Tevhid olmalıdır.
    Cevapla
  • çağrıbey 3 ay önce Şikayet Et
    düşman İsrail Amerika batısı yunanı varken birileri kapı komşumuz olan tarihi ve din kardeşliğimiz olan arab lar la illaki düşman olmamız için özel çaba sarfediyor lar
    Cevapla
  • Zaza 3 ay önce Şikayet Et
    Bölgede Arap düşmanlığı üzerinden Türkiye'nin Suriye ve diğer Arap ülkelerinde ki varlığı ve ilişkileri yıpratılmaya çalışılıyor.Uyanik olalım.
    Cevapla
  • Vatan 3 ay önce Şikayet Et
    Suriye ile hangi ilişkimiz varda yıpratılmaya çalışılıyor, nerede yaşıyorsunuz siz ya, ne içiyorsanız söyleyinde bizde içelim.
    Cevapla
  • Anadolu 3 ay önce Şikayet Et
    Çok büyük insan.Karizması bile yeter.Allah ondan ve silah arkadaşlarından razı olsun.Gericiler ve hainler sevmez.Normaldir.Fatih Sultan Mehmet’ide sevmez onlar.Fatihte zamanında ayaklanan ülkeye zarar veren din istismarcısı tarikatları yaktırmış.Atam benim.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Beyaz Saray'dan Refah operasyonu duyurusu! İsrail resmen geri adım attı
Milas’ta iki minibüs çarpıştı: 4’ü ağır 14 yaralı!