Dışişleri Bakanlığından, BM'nin Kıbrıs Şahsi Temsilcisi atamasına ilişkin açıklama

Dışişleri Bakanlığından, BM Genel Sekteri tarafından eski Kolombiya Dışişleri Bakanı Angela Holguin Curllar’ın Kıbrıs konusunda 'Şahsi Temsilci' atanmasıyla ilgili açıklama yapıldı.

Dışişleri Bakanlığından, BM'nin Kıbrıs Şahsi Temsilcisi atamasına ilişkin açıklama
Dışişleri Bakanlığından, BM'nin Kıbrıs Şahsi Temsilcisi atamasına ilişkin açıklama
GİRİŞ 05.01.2024 23:36 GÜNCELLEME 06.01.2024 00:01

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, atamaya iki koşul ile rıza verildiği vurgulanarak, “Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri, Kolombiya eski Dışişleri Bakanı Maria Angela Holguin Cuellar’ı Kıbrıs konusunda Şahsi Temsilci olarak atadığını açıklamıştır. Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafı, söz konusu atamanın yapılmasına iki koşul ile rıza vermiştir. Bunlardan ilki, Şahsi Temsilci’nin görev yönergesinin Ada’daki iki taraf arasında yeni resmi çözüm müzakerelerinin başlatılmasına ilişkin olarak ortak zemin bulunup bulunmadığının araştırılmasıyla sınırlı kalmasıdır. İkincisi ise, Şahsi Temsilci’nin görev yönergesinin süresinin altı ayı aşmamasıdır. Nitekim, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Tatar da bu hususun altını çizmiştir” ifadelerine yer verildi.

"İKİ TOPLUMUN FEDRASYON ARAYIŞINA YÖNELİK BİR SÜRECE BİR KEZ DAHA GİRİLMESİ SÖZ KONUSU OLMAYACAKTIR"

Kıbrıs’ta yeni müzakerelerin önkoşulunun Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliği olduğu belirtilen açıklamada, “Esasen, Ada’daki iki taraf arasında ortak zeminin var olmadığı gerçeği BM Genel Sekreteri’nin raporlarında da belirtilmektedir. Yarım asırdan uzun bir süredir müteaddit defalar müzakere edilmiş ve Rum tarafının uzlaşmaz tutumu nedeniyle asla hayata geçirilememiş olan federal çözüm modelinin güncelliğini yitirmiş ve tüketilmiş olduğu apaçık ortadadır. Bundan böyle Kıbrıs’ta herhangi bir yeni müzakere sürecinin başlamasının vazgeçilmez önkoşulu, Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliğinin ve eşit uluslararası statüsünün tescil edilmesidir. Bu itibarla, iki taraf arasında ortak zemin oluşabilmesi ancak bu anlayış çerçevesinde mümkün olabilecek; ömrü tükenmiş iki kesimli, iki toplumlu federasyon arayışına yönelik bir sürece bir kez daha girişilmesi söz konusu olmayacaktır” ifadeleri kullanıldı.

"ŞAHSİ TEMSİLCİ'NİN 6 AYLIK GÖREV SÜRESİNİN ZİYADESİYLE YETERLİ OLACAĞI AÇIKTIR"

Açıklamada, “Hal böyle iken, Ada’daki iki taraf arasında yeni resmi çözüm müzakerelerinin başlatılmasına ilişkin olarak ortak zemin bulunup bulunmadığı hususunun herhangi bir yanlış anlamaya mahal vermeyecek şekilde tespiti için Şahsi Temsilci’nin 6 aylık görev süresinin ziyadesiyle yeterli olacağı açıktır. Şahsi Temsilci Sayın Holguin Cuellar’a yeni görevinde başarılar diliyor, hazırlayacağı raporun tarafların tutumlarını ve Ada’daki gerçekleri nesnel bir şekilde yansıtması, gerekli sonuçları çıkarması ve bu sonuçlar temelinde gelecekte izlenebilecek gerçekçi hareket tarzının ne olabileceğini kayıt altına alması beklentimizi vurguluyoruz” denildi.

KAYNAK: İHA
Emrah Konak Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrah Konak

Editör Hakkında

1992 yılında Erzurum'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Erzurum'da, lise öğrenimini Rize'de, lisans öğrenimi ise Atatürk Üniversitesi'nde tamamladı. Halihazırda Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrenimine devam ediyor. Meslek hayatına 2015 yılında başlayıp birçok haber sitesi ve televizyon kanalında farklı pozisyonlarda görev aldı. Şu an meslek hayatına haber7.com'da "Editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Alman polisinden Filistin destekçilerine insanlık dışı müdahale!
Katil Netanyahu, UCM'ye meydan okudu