İslâm hukukçusu ve akademisyen Prof. Dr. Faruk Beşer Hakk'a yürüdü

Beynine pıhtı atması sebebiyle hastaneye kaldırılan, Türkiye’nin önde gelen İslam hukukçularından Prof. Dr. Faruk Beşer, hayatını kaybetti.

GİRİŞ 14.01.2024 12:35 GÜNCELLEME 14.01.2024 14:45
Bu Habere 211 Yorum Yapılmış

Kanal7'de yıllarca "Fıkıh Penceresi" programıyla izleyiciyle buluşan İslam hukukçusu ve akademisyen Prof. Dr. Faruk Beşer, beynine pıhtı atması sebebiyle sol tarafına inme sonucu felç geçirmişti. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine kaldırılan ve kritik süreci bir süredir devam eden Beşer’den acı haber geldi. Faruk Beşer'in vefatını, oğlu Mustafa Sabri Beşer duyurdu.

CENAZE BUGÜN

Faruk Beşer'in cenazesi, bugün (14 Ocak Pazar) Kartepe Maşukiye Değirmenbaşı camiine ikindi namazına müteakiben kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilecek. 

TAZİYE MESAJLARI

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş: Dâr-ı bekâya irtihal eden İslam Hukuku hocası, Prof. Dr. Faruk Beşer'e Allah'tan rahmet; ailesine, sevenlerine ve talebelerine başsağlığı diliyorum. Değerli bir alim, yazar ve akademisyen idi. Mekânı cennet olsun.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş: İnnâ lillâhi ve innâ ileyhi râciûn. Okuttuğu talebeleriyle, yazdığı kitaplarıyla, makaleleriyle amel defterinin hep açık kalacağını umduğumuz muhterem Prof. Dr. Faruk Beşer hocamızın mekânı cennet, derecesi âlî olsun. İlim dünyasının başı sağ olsun. Başta ailesi olmak üzere talebelerine ve bütün sevenlerine sabırlar diliyorum.

AK Parti Adıyaman Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Doç.Dr. Resul Kurt: Star Gazetesi Yazarımız kıymetli dostum Mustafa Sabri Beşer'in muhterem babası İlahiyatçı akademisyen ve yazar Prof. Dr. Faruk Beşer’e Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı ve sabır diliyorum.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr.Tahir Büyükakın: İslam Hukuku hocası, Prof. Dr. Faruk Beşer'e Allah'tan rahmet; ailesine, sevenlerine ve talebelerine başsağlığı diliyorum. Değerli bir alim, yazar ve akademisyen idi. Mekânı cennet olsun.

Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi: Fakültemizde 1994-2012 yılları arasında görev yapmış olan Prof. Dr. Faruk Beşer vefat etmiştir. Cenaze namazı bugün ikindi namazından sonra Kartepe Maşukiye/Değirmenbaşı camiinde kılınacaktır.
Merhum hocamıza Allah Teala’dan rahmet, yakınlarına sabırlar niyaz ederiz.

Saadet Partisi Genel Başkan Temel Karamollaoğlu: Vefatını derin bir üzüntüyle öğrendiğim Prof. Dr. Faruk Beşer Hocamıza Allah’tan rahmet; ailesine, yakınlarına ve öğrencilerine sabırlar niyaz ediyorum. Mekanı cennet, makamı âli olsun.

Prof. Dr. Mustafa Karataş: انا لله وًانا البه زاجعون Medineden dualarımızla Rabbim mağfiret eylesin. Güle güle git Faruk Beşer hocam! Kalp hüzünlü, gözümüz yaşlı ancak elden gelen bir şey yok. Hüküm Allah’ındır.

AK Parti Istanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe: Yaptığı ilmi çalışmalar ve yetiştirdiği talebelerle hepimize örnek olan Prof. Dr. Faruk Beşer Hocaya Allah'tan rahmet, ailesi, yakınları ve sevenlerine başsağlığı diliyorum.  Mekânı cennet olsun.

Eski Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu: İlmî eserleriyle ve yetiştirdiği öğrencileriyle milletimize büyük  hizmetlerde bulunan İslam Hukukçusu Prof. Dr. Faruk Beşer hocamızın vefat haberini büyük bir teessürle öğrendim. Hocamıza Allah'tan rahmet, ailesine ve öğrencilerine sabırlar diliyorum.

Eski TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop: Değerli hocamız Prof. Dr. Faruk Beşer'in vefatını derin bir teessürle öğrendim. Merhuma Cenab-ı Hak'tan rahmet, ailesine ve sevenlerine sabr-ı cemil niyaz ediyorum. Mekanı cennet makamı âli olsun.

Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu: İnnâ lillâhi ve innâ ileyhi râciûn… Ömrünü talebelerine ve ilmi çalışmalara adayan, İslam Hukuku hocası Prof. Dr. Faruk Beşer hocamız, Rahmeti Rahman'a kavuştu. Hocamıza Cenab-ı Allah’tan rahmet; ailesine, yakınlarına ve öğrencilerine sabırlar diliyorum. Rabbim mekânını cennet eylesin.

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen: Ülkemizin önemli değerlerinden biri olan İslam Hukukçusu Prof. Dr. Faruk Beşer hocamız vefatını derin bir üzüntüyle öğrendim. Merhuma Rabbimizden rahmet, sevenlerine sabr-ı cemil niyaz ediyorum. Mekanı cennet makamı âli olsun.

Siyer Vakfı kurucusu ve Yazar Muhammed Emin Yıldırım: Hastalanmasından birkaç gün önce telefonda görüştük. Kim bilirdi ki o görüşmemizin son olacağını… Mevlâ rahmet eylesin Faruk Beşer hocamıza… Mekânı cennet makamı alî olsun. Şu mübarek günler hürmetine Rabbimiz onu rahmeti ile karşılasın…

Sancaktepe Belediye Başkanı Şeyma Döğücü: Ömrünü talebelerine ve ilmi çalışmalara adayan, İslam Hukuku hocası Prof. Dr. Faruk Beşer hocamızın vefatını büyük bir üzüntüyle öğrendim. Hocamıza Allah'tan rahmet, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Mekânı cennet olsun.

Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım: İlim ve irfan yolunda yetiştirdiği öğrencileri, kaleme aldığı eserleri ve öğretileriyle iz bırakan kıymetli dava insanı, İslam Hukukçusu Prof. Dr. Faruk Beşer hocamızın vefatını derin bir üzüntüyle öğrendim. Hocamıza Allah'tan rahmet, ailesi, sevenleri ve yakınlarına başsağlığı diliyorum. Mekânı cennet olsun.

FARUK BEŞER KİMDİR?

1952 Trabzon doğumlu. İlkokulu Trabzon'da, ortaokulu  İzmit İmam-Hatip Okulunda, liseyi Yozgat İmam-Hatip Lisesinde okudu. 1978 yılında Atatürk Üniversitesi İslâmî İlimler Fakültesinden mezun oldu.

1985 yılında İslâm Hukuku dalında “İslâm'da Sosyal Güvenlik” adlı teziyle doktor oldu.
Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı olarak sekiz sene muhtelif görevlerde bulundu.
Ardından İSAV ilmî sekreterliğinde çalıştı.

1986-1993 yılları arasında İlmî Araştırmalar Merkezinde kurucu müdür olarak çalıştı.
1993-1994 yılları arasında Malezya Uluslararası İslam Üniversitesine öğretim üyesi olarak gitti ve orada iki sömestr Mukayeseli İslâm Hukuku ve İslâm Milletler Hukuku dersleri okuttu.

Oradan döndükten sonra Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesine öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı.

1994 yılında İslâm Hukuku Anabilim dalından doçent, 2000 yılında da profesör oldu. Bu fakültede iki yıl dekan yardımcılığı yaptı.

1999-2000 yılları arasında 6 ay ABD University of Pittsburgh’ta Visiting Professor olarak görev yaptı.

Kanal7'de yıllarca yayınlanan "Fıkıh Penceresi" programıyla milyonları İslam'ın hükümleri konusunda aydınlattı.

ESERLERİ

Başarının manevî sebepleri

Bilgi, fıkıh ve içtihat

Din, demokrasi ve hayat

Düşünerek inanmak

Evlen, mutlu ol

Fetvalarla çağdaş hayat

Genç kızlara özel fetvalar

Genç kızlara özel ilmihâl

Gerekçeli fıkıh I-II

Güncel meseleler ve dinî çözümler

Hanımlara özel fetvalar

Hanımlara özel ilmihâl (fıkıh - hukuk - fetvâ - ilmihâl)

İslâm'da kadının çalışması ve sosyal güvenliği

İslâm'da sosyal güvenlik

İslâm'da zenginlik ve fakirlik

Namazı dosdoğru kılmak (namaz sureleri ve anlamları ilavesi)

Namazı dosdoğru kılmak seti

Sosyâl İslâm

 

Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Arif Güreli

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Hala Haber7.com ailesinde Gündem Editörü olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 211
  • necati 3 ay önce Şikayet Et
    eserlerini eksik yayınlamışsınız. malum kişinin fıkhıyla ilgili bir kitabı daha olacaktı.
    Cevapla
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    Büyük ilmi çalışmalar yapan değerli Faruk Beşer hocamıza Rabbim rahmet eylesin Mekanı cennet olsun inşallah
    Cevapla
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun geride kalanlara sabır versin mevlam
    Cevapla
  • Talha 3 ay önce Şikayet Et
    Marmara ilahiyattan hocamdı. Bir dönem kendisinden ders aldım ancak hayatım boyunca o dersi bana yardımcı oldu. Bu sabah vefat haberini öğrendiğimden beri günüm mutsuz geçti. Şu an akşam 22.45, hâlâ üzüntüm hafiflemiş değil. Allah rahmet eylesin hocamıza. Çok büyük bir âlimi kaybettik.
    Cevapla
  • Turgut Öztan 3 ay önce Şikayet Et
    Rahman ve Rahim olan Allah'ım Rahmet eylesin mekânı cennet olsun inşallah
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Putin'in 5. dönemi başladı
Dünya ekonomik büyümesine katkı sağlayacak ülkeler açıklandı! Türkiye kaçıncı sırada?