Umut Kervanı İnsani Yardım Vakfı, 2023 yılı faaliyet raporunu açıkladı

Umut Kervanı İnsani Yardım Vakfı, yurt içi ve yurt dışı yardım, arama kurtarma ve aşevi açma gibi faaliyetlerini içeren 2023 yılı raporunu açıkladı.

Umut Kervanı İnsani Yardım Vakfı, 2023 yılı faaliyet raporunu açıkladı
Umut Kervanı İnsani Yardım Vakfı, 2023 yılı faaliyet raporunu açıkladı
GİRİŞ 19.01.2024 17:12 GÜNCELLEME 19.01.2024 17:14

Fatih'te düzenlenen basın toplantısında vakfın, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yürüttüğü çalışmalar ile İsrail'in 3 aydır bombalamaya devam ettiği Gazze'de ve dünyanın birçok ülkesindeki insani yardım faaliyetlerinin detayları paylaşıldı.

Vakfın Genel Başkanı Cengiz Kurtaran, 2023'te ülke olarak deprem, yangın ve sel gibi birçok felaketle karşılaşıldığını, yılın son zamanlarında da Gazze'deki büyük insani trajedinin patlak verdiğini söyledi.

Depremlerin ülke olarak herkesi çok etkilediğini belirten Kurtaran, "Tarihin en zor zamanlarından biriydi. Acımız çok büyüktü ama kardeşlik duygularımız, imanımız, yardımlaşma ve dayanışma ruhumuz eminiz ki bu felaketten daha büyüktü. Sadece Türkiye değil bütün dünya katıldı tüm duygularıyla. Tek yürek, tek nefes olduk." diye konuştu.

Umut Kervanı İnsani Yardım Vakfı, 2023 yılı faaliyet raporunda şu ifadelere yer verildi;

Faaliyet raporumuzdan bahsetmeden önce, 7 Ekim’den bu yana 100 günü aşkın bir süredir işgal rejiminin, Abd ve batı desteğiyle gerçekleştirdiği soykırıma, katliama ve ambargoya karşı izzetlice ve şereflice direnen Filistin direnişini destekleyip her zaman onların yanında olduğumuzu bir daha ifade ediyoruz.

Şubat’ın ilk haftasına girerken, soğuk kendini iyiden iyiye hissettirmiş ve yeryüzü beyaza bürünmüşken sarsılıp yıkıldık. Büyük bir felaketti yaşadığımız. Bir semt, bir ilçe veya bir şehir değil, 11 ilde yaşandı bu asrın felaketi... 9 saat arayla 2 büyük deprem ve kaybettiğimiz 50 bini aşkın canımız... Söz yok, acılar tarifsiz, gözler yaşlı, ciğerler yanık. Enkaz altından gelen yardım çığlıkları, kurtulanların ise barınabilecekleri bir yuvaları kalmamış bir halde soğukta çoluk çocuk tir tir titrediği zamanlardı, yaşadıklarımız. Allah böyle bir acıyı bir daha yaşatmasın.

Evet! Tarihin en zor zamanlarından biriydi. Acımız çok büyüktü ama kardeşlik duygularımız, imanımız, yardımlaşma ve dayanışma ruhumuz eminiz ki bu felaketten daha büyüktü. Sadece Türkiye değil bütün dünya katıldı tüm duygularıyla. Tek yürek tek nefes olduk. ‘Sesimi Duyan Var mı’ nidasından sonra kimseden tek çıt çıkmaz ve herkes enkazdan gelecek en ufak sese odaklanırken tek ses tek nefes olmuştuk. Aracılığımız ile deprem ilk anlarında Türkiye’den ve yurtdışından gelen birçok yardım tırını deprem bölgesine ulaştırdık.

Bir toplumda şehirler yıkılınca değil umutlar yıkılınca her şey bitermiş. Umudu ayakta tutan ve her yere ulaştırmaya çalışan tüm kurum ve şahısların çalışmalarını kıymetli görüyor ve takdir ediyoruz. Biz de Umut Kervanı olarak; depremin hemen ardından seferber olduk ve ekiplerimizi harekete geçirdik. Depremden etkilenen illerimizde onlarca noktada aşevleri kurduk. Depremzede halkımızın yanında olarak yaralarının sarılacağı ve ihtiyaçlarının giderileceği gün kadar aşevlerimiz ile hizmet verdik ve 3 milyonu aşkın kardeşimize sıcak yemek ikramında bulunduk.

Aşevlerimizin yanı sıra, yakacak, soba, giyim, battaniye, hijyen malzemesi, çocuk bezi, bebek maması gibi temel ihtiyaçların mevcut olduğu lojistik merkezleri oluşturup sosyal marketlerimizde depremzede kardeşlerimize yardımları ulaştırarak kardeşlerimize hizmet etmenin sevincini yaşadık. Ayrıca depremzede çocuklarımız için de Manevi Rehberlik Destek Merkez’leri oluşturarak depremin olumsuz etkilerini üzerlerinden atmalarını ve normal hayatlarına devam edebilmelerine yardımcı olmaya gayret ettik. Ayrıca sağlık kabinleri oluşturarak gönüllü doktorlarımız depremzede kardeşlerimize hafif sağlık hizmetleri verdiler.

Bu faaliyetlerimiz Ramazan ayında da devam etti. Ramazan ayı boyunca da depremzede kardeşlerimize yaptığımız yardımları devam ettirdik ve Ramazan boyunca sahur ve iftar başta olmak üzere birçok konuda kardeşlerimizle birlikte olduk. Bunun yanında Afrika, Asya, Filistin, Yemen ve birçok mazlum ülkede bu bereketli ayda kardeşlerimize umut elimizi uzatarak faaliyetlerimizi icra ettik.

Yaşadığımız bu büyük felaketin ardından, deprem başta olmak üzere doğal afetlerde halkımızın yanında olmak amacıyla AFAD ile akredite olacak şekilde Arama-Kurtarma ekiplerinin kurulması için adımlar attık ve 2024’ten itibaren de ekiplerimizi de sahada aktif olarak faaliyet yürütecekler.

Değerli basın mensupları, 11 yıldır olduğu gibi bu Kurban Bayram’ında da hayırseverlerimizin kurban ibadetlerini yerine getirmeleri için vekaletlerini aldık ve yurtiçi ve yurtdışında kurban organizasyonları gerçekleştirdik. Bu yıl önceliğimizi, yıkımın büyük olduğu Adıyaman, Hatay, Malatya ve Kahramanmaraş illerine verdik. Deprem bölgesinde kestiğimiz kurban etlerini konteyner ve çadır kentlerde yaşayan halkımıza dağıttık. Ayrıca yurdumuzun dört bir yanında tespitli olan ihtiyaç sahibi ailelere kurban eti ulaştırdık.

Ortak faaliyet yürüttüğümüz kurumlarla beraber 4 kıta 23 ülkede kurban faaliyetleri icra ettik. toplam 21.494 hisse keserek 143.293 ailenin faydalandığı, yaklaşık 750 bin kişiye 450 ton kurban eti ulaştırdık. Ayrıca her hayırseverimizin kurban heyecanını hissetmesi ve bu duyguyu yaşayabilmesi adına kurban kesim videolarını da kendilerine ilettik.

Umut Kervanı olarak, yurtiçinde yapmış olduğumuz Gıda, Giyim, Nakdi Yardım, Kırtasiye yardımı, Ev Eşyası yardımı, Et yardımı gibi kalemlerde toplamda 120.623 haneye 67.510.181 ₺ değerinde ayni ve nakdi yardımda bulunduk.

Yurtdışında ise başta Filistin olmak üzere, Yemen, Suriye, Afganistan, Asya ve Afrika ülkelerinde; Cami, Medrese, Katarakt, Su kuyusu, Kurban, Gıda, Giyim, Ekmek, Kur’an-ı Kerim, Nakdi Yardım, Sıcak Yemek, Süt Keçisi, Kömür, Battaniye olmak üzere toplamda 37.672.893 ₺ tutarında yardım faaliyetinde bulunduk.

Genel toplamda ise 2023 yılında yurtiçi ve yurtdışında 263.916 aileye 1 Milyondan fazla kişinin faydalandığı 105.183.075 ₺ değerinde insani yardımda bulunup kalıcı eserlerimizi de yine kardeşlerimizin hizmetine sunduk.

Umut Kervanı olarak geçen yıllarda ihtiyaç sahibi, depremzede ve yetim ailelerimize nasıl umut olduysak, İnşallah 2024 yılında da iyilik kervanı olarak umutları yeşertmeye devam edeceğiz. Bu konuda yardımlarını esirgemeyen tüm hayırseverlerimize bir kez daha teşekkür eder, Rabbimizden kendilerine kat kat ecir vermesini dileriz. Rabbimiz, yaptıkları tüm yardımları katında kabul etsin mallarını bereketlendirsin ve bedenlerine sıhhat afiyet versin. Bununla beraber yardım çağrılarımıza cevap vererek yardımları ihtiyaç sahiplerine ulaştırma konusunda bizleri yalnız bırakmayan, ihlâsla samimiyetle fedakârlık yapan kardeş ve bacılarımıza teşekkür eder, Rabbimizden kendilerinden razı olmasını dileriz.

Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
1. Lig'de kritik hafta! 9 maç aynı saatte! Süper Lig'e çıkacak ikinci takım...
'Koca Yusuf TP1500' Gabar’da sondaj çalışmalarına başladı