İran Cumhurbaşkanı Ankara'da! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan "terörle ortak mücadele" vurgusu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile görüşmelerinde, Türkiye ve İran ile bölgenin güvenliğini hedef alan PKK/PYD/YPG ve PJAK'a karşı işbirliğinin daha da güçlendirilmesinin önemine değindiklerini ifade etti.

GİRİŞ 24.01.2024 19:11 GÜNCELLEME 25.01.2024 01:10
Bu Habere 85 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Reisi, Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi 8. Toplantısı ve anlaşmaların imza töreninin ardından ortak basın toplantısında toplandı.

Cumhurbaşkanlığı Reisi ve heyeti Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin 8. Toplantısı karşılığında Ankara'da misafir etmekten büyük memnuniyet duyduğunu belirttiği sözlerine başlayan Erdoğan, " Sayın Reisi'nin evindei ziyaretini tahir etmesine neden olan Kirman'da 3 Ocak'ta meydana gelen menfur terör saldırısı bir kez daha lanetliyorum. Bu vesileyle Türkiye'nin terörle mücadelesinde İran'ın yanında olduğunu tekrar ifade etmek istiyorum. " diye konuştu.

İran'la ilişkiler karşılıklı güven ve müşterek menfaatler temelinde derinleştirmeye önem verdiklerini, görüşmelerde bu iradeyi bir kez daha teyit edenlerle bir araya getiren Erdoğan, toplantı toplantısında alınan kararların yalnızca Türkiye ve İran için değil, bölgesel istikrarı ve refahı önemsediğini da önemsediğini işaret etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmelerde somut işbirliği alanlarıyla Gazze ve işgal edilmiş Filistin'in yaşanan İsrail saldırıları başta olmak üzere, bölgesel ve uluslararası yerlerde de ele aldıklarını aktararak, " Terörle mücadeleden enerjiye, ticaretten eğitim ikili bloğumuzda yer alan konuları hakkında görüş alışverişinde bulunduk. Konseyimizin geçmiş toplantılarında ödeme kararlarının takibini yaptık. " diye konuştu.

İran ile yıllık 30 milyar dolar ticaret fiyatının arttığını özellikle koronavirüs salgınının ilerlemesini kaydettiğini söyleyen Erdoğan, bu kulvarda daha hızlı çalıştırılmasının bilinmesini bildiğini, Cumhurbaşkanı Reisi ile bu yeteneğin atlanacak adımları ele aldıklarını söyledi.

"TERÖRE KARŞI MÜCADELE GÜÇLENMELİ"

İş hayatında karşılaştığı olayların devamının, bu çabalara önemli katkılarda bulunacağına işaret eden Erdoğan, bunları şöyle sürdürdü:

"Terörle mücadelede komşularımız İran'ın desteğinin artarak devam etmesinin ehemmiyetini bir kez daha vurguladık. Ülkelerimizin ve bölgelerimizin hedef alan PKK/PYD/YPG ve PJAK'a karşı işbirliğimizin daha da önemli olmasının önemine değindik. Münasebetlerimizin arttırılmasına yönelik olarak 10 yeni anlaşmaya imza attık. Bu kesin ilişkilerimizin ahdi zeminini tahkim ettik.

"FİLİSTİN MESELESİ ODAKTA YER ALIYOR"

Değerli kardeşim Reisi ile Filistin, Suriye, Irak, Afganistan ve Güney Kafkasya'da yaşanan son gelişmeler hakkında fikir alışverişinde bulunduk. Filistin meselesi, hem Türkiye'nin hem de İran'ın merkezinde yer alıyor. Dışişleri Bakanlarımız dün New York'ta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde düzenlenen Filistin oturumuna katıldı. Gazzeli kardeşlerimizin destekleri, refahını ve istikbalini sağlamaya yönelik çabalarımızı sürdürdüler."

"FİLİSTİN'İN HAKLI DAVASINA DESTEĞİMİZİ TEKRARLADIK"

Türkiye'nin 7 Ekim'den bu yana 26 bin tonu un olmak üzere, 30 bin tondan fazla insani yardım malzemesini Al-Ariş'e aktardığını hatırlatan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Görüşmelerimizde, İsrail'in Gazze'ye yönelik insanlık dışı saldırılarının bir an önce son bulması, adil ve kalıcı barışın merkezlerine yönelik vedi adımlar atılması ihtiyacını ele aldık. Filistin'in rasyonel işleyişine desteğimizi tekrarladık ve bu enerjinin işbirliğimizi devam ettirmemizi kararlılaştırdık. ve istikrarını daha fazla tehdit edecek adımlardan saklanmasının önemi üzerinde mutabik tutuldu."

Asırların komşuları olan İran ile ilişkileri, ülkeleri ve bölge çıkarları çerçevesinde faaliyetleri için çalışmaların devamlarının devam ettiğini çizen Erdoğan, Konsey toplantısının hayırlara vesile olması diledi.

İran Cumhurbaşkanı Reisi, Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi 8. Toplantısı'nın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Reisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilettiği görüşmelerde oldukça verimli şekilde dikkat edildiğini, Türkiye'nin ülkesinin iletilmesi konusunda kararlı olduğunu belirtti.

İki ülkenin ekonomi, ticaret, kültür ve enerji başta olmak üzere pek çok alanda iyi satışlara sahip olmayı tamamladığını çizen Reisi, " Ekonomik ve ticari alanlarda hızlı adımlar attık ve büyümeleri yükselmeye kararlıyız. İlk aşamada iki ülkenin iş insanları ve bakanlarının da desteğiyle 30 milyar ticaret hacim hedefine ulaşmayı hedefliyoruz. " dedi.

Türkiye ile petrol ve gaz depolarının da gündemde olduğunu aktaran Reisi, bağlantı yollarının kullanılmasına de parlaklık kazandırdığını kaydetti.

REİSİ: TÜRKİYE'NİN GÜVENLİĞİ BİZİM GÜVENLİĞİMİZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmelerinde terör, ekonomik ve organize suçlarla mücadelede işbirliğinin de ele alındığını dile getiren Reisi, iki ülkenin özellikle terörle mücadelede işbirliğinin büyük olduğuna vurgu yaptı.

Terör örgütü DEAŞ başta olmak üzere bölgedeki terör gruplarının ABD ve İsrail tarafından yönlendirildiğini ifade eden Reisi, Washington ve Tel Aviv'i terörden kaçmak yoluyla bölgede istikrarsızlık sağlamakla suçladı.

İran ve Türkiye arasında her alanda işbirliğinin ortaya çıkmasının iki ülke yanı sıra bölge çıkarlarına hizmet ettiğini belirten Reisi, " Türkiye'nin güvenliğinin bizim güvenliğimizin, bölge ülkelerinin güvenliğinin bizim güvenliğimizde ve bölge ülkelerinin herhangi biri için en ufak bir güvensizliğin tüm zararlarından faydalandığından. " tasarruf kullanıldı.

"FİLİSTİN MESELESİ İNSANLIĞIN BİRİNCİ MESELESİDİR"

Filistin meselesinin İslam dünyasının ve insanlığın birinci meselesi olduğunu vurgulayan Reisi, ABD'nin İsrail'e verdiği destekle Gazze'de işlenen tüm suçların sorumlusu olduğunu ifade etti.

Birleşmiş Milletler (BM) başta olmak üzere Gazze'deki saldırıları durdurmayı başaramayan uluslararası güçlerini kaybettiğini söyleyen Reisi, " Adil ve yeni bir dünya düzeninin gerçekleşmesini istiyor. Dünya halklarının vicdanları yaralanmıştır. " şeklinde konuştu.

Reisi, şöyle devam etti:

"Türkiye gibi Müslüman ülkeler, dünyanın özgürlükçü ülkeleri ve insanlar ile insan haklarını gerçekten savunan kişilerle işbirliği içerisinde girerek yeni adil dünya düzenini oluşturmak için çaba göstermeliyiz."

Türk vatandaşlarının ve İsrail'deki Gazze'deki saldırılarına karşı tutumunu "takdire şayan" olarak nitelendiren Reisi, " Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye'nin Filistin halkına desteklerini açık şekilde beyan ederek Türkiye'nin aziz milletine teşekkür ediyorum. " tasarruf kullanıldı.

TÜRKİYE İLE İRAN ARASINDA 10 KRİTİK ANLAŞMA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi huzurunda iki ülke arasında 10 anlaşma imzalandı.

Anlaşmalar arasında, " Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile İran İslam Cumhuriyeti Petrol Bakanlığı Arasında Enerji Sektöründe İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı " da bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan İran Cumhurbaşkanı Reisi ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir araya geldi.

Daha sonra iki ülke heyetlerinin de devam etmesiyle Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi 8. Toplantısı'nın ardından çeşitli anlaşmaların imza törenine geçildi.

Erdoğan ve Reisi'nin huzurunda ülkeler arasında 10 anlaşma imzalandı. İmzalanan anlaşmalar kaydedildi:

"- Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) ile İran Şebeke Yönetim Şirketi (IGMC) Arasında İşletme Kaybı

- Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı ile İran İslam Cumhuriyeti Serbest Ticaret, Endüstriyel ve Özel Ekonomik Bölgeler Yüksek Kurulu Arasında Serbest Bölgeler Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı

- Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ile İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Kültür ve İslami İrşad Bakanlığı Arasında Medya ve İletişim Alanında İşbirliğine Dair Mutabakat Zaptı

- Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile İran İslam Cumhuriyeti Yol ve Şehircilik Bakanlığı Arasında Demiryolu Taşımacılığına İlişkin Çerçeve Ayrılması

- Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile İran Bilim ve Teknolojiden Sorumlu Yardımcı Başkanlık Arasında Bilimsel, Endüstriyel Ve Teknolojik İşbirliği Mutabakat Zaptı

- Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İran İslam Cumhuriyeti Kültür ve İslami İrşad Bakanlığı Arasında 2025 Karşılıklı Kültür Yılına İlişkin İşbirliği Niyet Bildirgesi

- Türkiye Cumhuriyeti Polis Akademisi Başkanlığı ile İran İslam Cumhuriyeti Amin Polis Üniversitesi Arasında Mutabakat Muhtırası

- Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile İran İslam Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Ulusal Sürücü Belgelerinin Karşılıklı Olarak Tanınması ve Değişimine İlişkin Mutabakat Zaptı

- Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile İran İslam Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Silahlı Uçuş Güvenlik Görevlisi Görevlendirilmesine İlişkin Mutabakat Zaptı

- Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile İran İslam Cumhuriyeti Petrol Bakanlığı Arasında Enerji Sektöründe İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı."

Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 85
  • Türk 3 ay önce Şikayet Et
    İran abd ve siyonistlerin uşağı dır... Hiç bir şekilde güvenilmez..
    Cevapla
  • ekrem efendi 3 ay önce Şikayet Et
    sayın reisi nin terör ve abd vurguları ayakta alkışlanacak kadar keskindi hiç birşeye değişmem reisimizi ama reisi daha cesaretle vurguladı ...
    Cevapla
  • Çatlasınlar: 3 ay önce Şikayet Et
    abd uşağı paralelcilerin ve yahudi yorumcuların pek hoşuna gitmeyecek ama: İran, bizden çok önce uydu, İHA, füze ütretmiş bir ülke. Savaşmak yerine işbirliği en doğrusu...
    Cevapla
  • vatandaş 3 ay önce Şikayet Et
    iki müslüman ülkeyi birbirine düşürmeye çalışanlar avucunu yalasınlar,mezhepsel farklılıklar üzerinden düşmanlık üretenler israil ve amerikan istihbaratı ile bağlantıları incelenmeli,ahmedi nejad dahil olmak üzere nejada kadar bu ülke arasında bir düşmanlık yoktu,kim ne derse desin bugün filistinin en büyük açık derstekçisi irandır kaybedilememeli ihtilaflar yok edilerek kardeşlik sağla
    Cevapla
  • Özgürcü 3 ay önce Şikayet Et
    Bunlardan dost olmaz.bunlar yalacı ve hillekardır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İstanbul'da ağaç katliamı! Esnaf ve vatandaş tepki gösterdi
Yeni müfredat neleri getiriyor? Hibrit sistem ve dijitalleşme ön planda