“Gençlerin Belediye Seçimlerindeki Oylarını Etkileyecek Beklentileri Neler?”

SETA Toplum ve Medya Masası tarafından, yerel yönetimlerin gençlerin ihtiyaçları kapsamında oluşturacakları politikalarına katkı sağlamak adına "Gençlerin Yerel Yönetimlerden Beklentileri" başlıklı panel düzenlendi.

“Gençlerin Belediye Seçimlerindeki Oylarını Etkileyecek Beklentileri Neler?”
“Gençlerin Belediye Seçimlerindeki Oylarını Etkileyecek Beklentileri Neler?”
GİRİŞ 25.01.2024 11:11 GÜNCELLEME 25.01.2024 11:11
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

SETA Toplum ve Medya Araştırmacısı Dr. Öğr. Üyesi Osman Zeki Gökçe moderatörlüğünde, SETA Siyaset Masası Direktörü Doç. Dr. Nebi Miş, Türkiye Gençlik STK’ları Platformu (TGSP) Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Ahmet Özdinç ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Merve Akkuş Güvendi’nin katılımları ile çevrimiçi olarak gerçekleştirilen panelde gençlerin eğitim, istihdam, kültür ve sosyal yaşam gibi alanlarda yerel yönetimlerden neler bekledikleri, sorunlarının neler olduğu ve ne tür çözüm önerilerinin faydalı olacağını konuları ele alındı.

AİLE GENÇLER İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

SETA Siyaset Masası Direktörü ve aynı zamanda Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nebi Miş, aile mefhumu gençlerde çok önemli olduğunu ve gençlere “sizin rol modeliniz nedir” gibi birçok soru yöneltildiğinde “aile” yanıtını verdiğini ifade ederek gençler üzerinden gerçekleştirilen bir kuşak genellemesi olduğunu ekledi. Doç. Dr. Nebi Miş sözlerine:

“Gençler için tarif edilen tanımlamalar; bir bugünkü gençliği mi tarif ediyor yoksa yine bu kuşak genellemeleri ile bir gençlik modeli, kimliği oluşturularak gençler onun içerisine mi konulmak isteniyor gibi bir endişem var.” diyerek devam etti.

Nebi Miş, gençlerin apolitik olmadığını vurgulayarak, geleneksel siyaset anlayışına bakmadıklarını, hiyerarşik bakış açısını benimsemediklerini ve bu açıdan bakıldığında gençlerin siyasete ilgi düzeyinin olduğunu ancak geleneksel yollar ya da yöntemler ile siyasete bakmadıklarını belirtti. Miş sözlerini:

“Gençler; hayatlarında ister sosyal ilişkilerinde, ister siyaset ile ilişkilerinde yine eskinin o hiyerarşik bakış açısını olumlu olarak bulmuyorlar. Göz hizası temasını bence gençler önemsiyorlar ve aynı zamanda da siyaseti ele alırken, bir siyasetçiyi ele alırken, bir siyasetçinin projesini, ortaya koyduğu siyaset tarzını değerlendirirken, gençlerin önemli bir kısmı topyekûn olarak değerlendirmiyorlar. Ve en önemlisi de gençler her alanda olduğu gibi siyasette de sahiciliği önemsiyorlar. Türkiye’de gençlerimizin önemli bir kısmı kendi içeresinde sosyalleştikleri, ailerinin siyasal tercihlerine yakın bir yerde konumlanıyorlar. Bunu söylerken şunu da ifade etmek istiyorum: Kesinlikle aileleri gibi siyasete bakmıyorlar, onların siyasi parti taraftarlığı gibi bir taraftarlık da yapmıyorlar. Oy verdikleri partiyi de çok sert eleştiriyorlar. Bu kapsamda baktığımızda, AK Parti hala toplumun çok önemli kesiminden oy alıyor. Biz gençlerin toplum içerisinde oranıyla meseleye baktığımızda gençlerden AK Parti de kesinlikle, belki kendilerinden önceki kuşaklardan az olabilir ama seçimin sonucuna etki edecek şekilde oy almaktadır.” ifadeleriyle sürdürdü.

GENÇLERE YÖNELİK GÜVEN ARTIRICI POLİTİKALAR UYGULANMALI

Türkiye Gençlik STK’ları Platformu (TGSP) Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Ahmet Özdinç yaptığı konuşmada; gençler üzerinde verilere dayalı, ezber laflardan uzak bir siyaset oluşturulması gerektiğini vurgulayarak, gençlerin güven sorununa dikkat çekti. Özdinç, yaptığı açıklamalarda gençlerin güven problemlerine odaklanarak, Türkiye’de gençlerin kendisini ekonomik anlamda güvende hissetmediğini açıkladı.

Özdinç, yerel yönetimlerin gençleri daha fazla önemsemesi ve gençlere yönelik güven artırıcı politikalar uygulaması gerektiğini dile getirerek: “Yerel yönetimlerin gençlerde önemsemesi gereken durum ‘Gençlerin kendilerini güvende hissetmeleri.’ Gençler kendilerini ne kadar güvende hissedebilirler ve bu güveni sağlayacak neler ön planda tutulabilir? Bunun üzerine çalışmalı ve bunun üzerine söylem geliştirilmelidir.” açıklamalarında bulundu.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Merve Akkuş Güvendi, en temel düzlemde kentsel alanın kadının fiziksel refahının yükseltilmesi ve bunun fiziksel mekânların yaşam kalitelerinin yükseltilmesiyle doğru orantılı olduğunu vurguladı. Genç bir kadının kaldırımda bebek arabası ile yürüme, toplu taşıma araçlarını kullanma gibi somut ve basit denebilecek meselelerin yerel yönetimlerde talep edildiğini ifade etti. 
Merve Akkuş Güvendi yaşamak istenilen ilçenin seçimine dahi etki edebilecek derece önemli olan bu ve benzeri durumların günümüzde halen daha genç kitleler tarafından yüksek sesle gündeme getirildiğini ekledi. Yerel yönetimlerin daha somut, daha sorun odaklı, bire bir nokta atışı yaparak sorun odaklarını çözecek bir politika ortaya koymasının önemini belirtti.

Yalçın Taşbaşı Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Yalçın Taşbaşı

Editör Hakkında

Yalçın Taşbaşı 1991 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da, üniversite eğitimini ise Kayseri'de Erciyes Üniversitesi'nde tamamladı. 2014 yılında gazetecilik bölümünden mezun olmasının hemen ardından vatani görevini tamamlayarak iş hayatına giriş yaptı. 2015 yılında yeniakit.com.tr'de internet editörlüğü görevine başladı. Burada 7 yıl süren görevinin ardından 2022 yılında Haber7.com'da özel haber editörü olarak göreve başladı ve çalışmalarına devam ediyor.
YORUMLAR 6
  • serdar 3 ay önce Şikayet Et
    yerel yönetim denince aklıma dürüst mansur yavaş geliyor
    Cevapla
  • soner 3 ay önce Şikayet Et
    iş, iş, iş..............
    Cevapla
  • soner 3 ay önce Şikayet Et
    iş, iş, iş..............
    Cevapla
  • Ahmet 3 ay önce Şikayet Et
    Gençler, mecliste ne kadar dinozor siyasi varsa tez zamanda tarihin tozlu sayfalarına karışmasını istiyor
    Cevapla
  • ihsan kastamonu 3 ay önce Şikayet Et
    benimsemediyim parti kolay kurulmamalı partiler millet iradesine saygı göstermeli olmadık çevrelerle ittifak adı altında millete tuzak kurmamalı
    Cevapla
  • HAYDAR 3 ay önce Şikayet Et
    Ağzın bal yesin gardaş
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kassam’dan İsrail’e çifte darbe! ‘Ordusunu vur, kamuoyuna yön ver’
3,5 trilyon dolar değerinde! Türkiye'nin cari açığını kapatacak öneri