TBMM'nin İsveç kararı Resmi Gazete'de!

İsveç'in NATO'ya katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. İsveç Başbakanı Kristersson kararı memnuniyetle karşıladığını açıkladı.

GİRİŞ 25.01.2024 23:16 GÜNCELLEME 26.01.2024 09:53
Bu Habere 121 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi! Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç'in Kuzey Atlantik Antlaşması'na katılımına ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisince kabul edilen kanunun yayımlanmasına karar verdi ve İsveç'in NATO'ya katılım protokolüne ilişkin Cumhurbaşkanı Kararını imzalayarak ilgili protokolü onayladı.

RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç'in NATO'ya üyelik protolokünü onayladı. Karar Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

İsveç'in NATO'ya üyelik sürecinin onaylanmasına ilişkin protokol Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilmişti. Genel Kurul'daki oylamada, AK Parti, CHP ve MHP "evet" oyu kullanırken İYİ Parti, Saadet Partisi ve DEM Parti "hayır" oyu kullanmıştı.

İsveç'in NATO'ya üyeliğinde son noktayı ise Macaristan koyacak. Macaristan Başbakanı Victor Orban, ülkesinin İsveç'in NATO'ya üyeliğini desteklediğini açıklamıştı. Şu an kapalı olan Macaristan Parlamentosu Şubat ayında açıldıktan sonra İsveç'in NATO'ya üyeliğini görüşüp karar verecek. Kararın ardından İsveç'in NATO'ya üyeliğinin önünde hiçbir engel kalmayacak.

İSVEÇ'İN NATO'YA ÜYELİK SÜRECİ

İsveç, Ukrayna - Rusya savaşının başlamasının ardından Finlandiya ile birlikte NATO'ya girme kararı almıştı. Ancak Türkiye her iki ülkenin de üyeliğine itiraz etti. İtiraza, iki ülkenin terör örgütleriyle ilişkileri, terör örgütü üyelerinin iade edilmemesi ve Türkiye'ye yönelik silah ambargoları gerekçe gösterildi.

Geçen yıl mayıs ayında Madrid'de yapılan NATO zirvesinde İsveç ve Finlandiya, Türkiye'ye dönük taahhütleri içeren üçlü muhtıraya imza attı. Oluşturulan daimi mekanizma çerçevesinde yükümlülüklerini yerine getirince, Ankara Finlandiya'nın üyeliğine vize verdi.

İsveç'in NATO üyelik işlemleri ise hem yükümlülüklerini yerine getirmediği hem de Kuran-ı Kerim ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik provokatif eylemler nedeniyle askıya alındı. Temmuz ayında Vilnius'ta gerçekleşen NATO Zirvesi'nin ardından İsveç'in NATO Katılım Protokollerinin Meclis'e sevk edilmesi kararı alındı.

23 Ekim'de de Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç'in NATO'ya üyelik sürecine ilişkin teklifi Meclis'e gönderdi. Meclis'te yapılan oylamada İsveç'in NATO'ya üyeliğine onay çıktı.

İSVEÇ NATO ÜYELİĞİ KARARININ RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANMASINI MEMNUNİYETLE KARŞILADI

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Kuzey Atlantik Antlaşmasına (NATO) İsveç Krallığının Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun'un Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanmasına ilişkin, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Kristersson, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasını memnuniyetle karşılıyoruz. Böylece İsveç'in NATO üyeliği yolunda önemli bir kilometre taşı daha aşıldı." ifadesini kullandı.

"GERİYE YALNIZCA MACARİSTAN'IN ONAYI KALDI"

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström de X paylaşımında, "Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip ) Erdoğan'ın imzasıyla Türkiye'nin (İsveç'in NATO üyeliği) karar alma süreci tamamlandı. Bundan sonra İsveç'in üye olabilmesi için geriye yalnızca Macaristan'ın onayı kaldı." değerlendirmesinde bulundu

ORBAN İSVEÇ'İN NATO'YA ÜYELİĞİNE SICAK BAKTIĞINI AÇIKLAMIŞTI

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, X hesabından yaptığı açıklamada, "NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'le bir telefon görüşmesi yaptım. Macaristan hükümetinin İsveç'in NATO üyeliğini desteklediğini bir kez daha teyit ettim. Macaristan Ulusal Meclisi'ni, İsveç'in NATO'ya katılımı lehinde oy kullanmaya ve onay işlemini mümkün olan ilk fırsatta sonuçlandırmaya çağırmaya devam edeceğiz." ifadesini kullanmıştı.

KAYNAK: AA
Emrah Konak Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrah Konak

Editör Hakkında

1992 yılında Erzurum'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Erzurum'da, lise öğrenimini Rize'de, lisans öğrenimi ise Atatürk Üniversitesi'nde tamamladı. Halihazırda Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrenimine devam ediyor. Meslek hayatına 2015 yılında başlayıp birçok haber sitesi ve televizyon kanalında farklı pozisyonlarda görev aldı. Şu an meslek hayatına haber7.com'da "Editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 121
  • Ömer 3 ay önce Şikayet Et
    Bilmiyorum, bu işten Türkiye'nin çıkarı nedir? Ne oldu ne bitti. Ama ben İsveç ın Nato üyeliğinin onaylanması taraftarı değilim.
    Cevapla
  • Atilla Han 3 ay önce Şikayet Et
    Noldu şimdi
    Cevapla
  • Oy yok artık 3 ay önce Şikayet Et
    Yazıklar olsun sizlere, Bumu sizin Dinimize verdiğiniz değer? Sosyal medyadan size laf söyleyenlerin peşini bırakmıyorsunuz, dinimize saldıranlara, terörist destekçilerine evet diyorsunuz
    Cevapla
  • Şaşkın 3 ay önce Şikayet Et
    Yazık
    Cevapla
  • TC vatandaşı 3 ay önce Şikayet Et
    Yalan oyunları
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Adıyaman'da dehşet! Bir polis karakolda meslektaşlarına ateş açtı: 2 şehit
Samsun'da başıboş köpekler ahırdaki 12 buzağı ile 1 oğlağı boğarak öldürdü