Deprem bölgesinde onlarca profesörden dikkat çeken inceleme: Literatür değişebilir!

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerin etkilediği ve yaklaşık 500 kişinin hayatını kaybettiği Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesinde, zemin bilim insanlarınca inceleniyor.

GİRİŞ 04.02.2024 15:11 GÜNCELLEME 04.02.2024 15:11
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Adıyaman'da akademisyenlerle zemin sıvılaşması üzerine araştırma yapan Muş Alparslan Üniversitesi Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doktor Öğretim Üyesi İskender Dölek, AA muhabirine, sadece Türkiye'deki akademisyenlerin değil dünyadaki birçok akademisyenin Kahramanmaraş merkezli depremleri araştırdığını belirtti.

Gölbaşı'nda yaklaşık 500 kişinin depremlerde yaşamını yitirdiğini, 3 binden fazla binanın da ya yıkıldığını ya da oturulamaz hale geldiğini dile getiren Dölek, yapılan çalışmaların kendilerine depreme dirençli şehirler inşa etmede ve yapısal hasarların ortadan kaldırılmasında çok önemli veriler sağladığını aktardı.

Dölek, şöyle konuştu:

"Yapılan çalışmalarla öngörülerimizden biri de şu; özellikle ana fay, ana faya bağlı olarak gelişen ikincil faylar bölgede yıkımın büyük nedenlerinden bir tanesiydi. Gölbaşı'nın belli bölgelerinde meydana gelen zemin sıvılaşmasında deprem dalgalarının daha fazla oyalanması, zemini hemen terk etmeyişi gibi faktörler, zeminin jöle özelliği göstererek üzerindeki yapıları taşımakta zorlamasına neden oldu. Binanın bütünlüğü bozulmadan 1-1,5 metre farklı yönlere doğru eğildi. Bu depremin bize öğrettiği en önemli şeylerden biri de sadece bina güvenliği değil, aynı zamanda zemin özelliklerinin de çok önemli olduğu. Doğru zeminde doğru bina inşa ediyorsanız deprem sizin için sadece bir sismik olaydır. Eğer doğru zeminde doğru bina inşa edemezseniz o zaman siz ödeyeceğiniz bedeli kendiniz seçmiş olacaksınız."

LİTERATÜR DEĞİŞEBİLİR

Gölbaşı Kaymakamı Tarık Buğra Seyhan da ilçelerinin göle yakın kısmında ciddi manada zemin sıvılaşmasının olduğunu dile getirerek, "Burası literatüre girecek kadar profesörlerin çalıştığı bir alan oldu. 9 aydır ilçede görev yapıyorum. Bu konuyla ilgili onlarca profesör heyeti ağırladım. Burada çalışma yaptılar. Zemin sıvılaşması öldürücü, riskli bir durum gibi hep literatürde yer almış. Fakat şunu gördük, zemin sıvılaşmasından kaynaklı bazı yerlerde ölüm sayımız az oldu. Çünkü bina enkaza uğramadı. Bazı binalar yattı. Bu şekilde de vatandaşlarımız kurtulmuş oldu." dedi.

KAYNAK: HABER7
Nurullah Alpay Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Nurullah Alpay

Editör Hakkında

2014 yılında Yeniakit.com.tr'de basın hayatına başladı. Çeşitli basın kuruluşlarında görev aldı. Son olarak Haber7 Özel Haber Biriminde editör olarak çalışmaktadır.
YORUMLAR 21
  • kamiloğlu 2 ay önce Şikayet Et
    Eğer bina perde blok ise çökmez, yan yatar. Bu bilgiyi mülkiye'de öğretmezler.
    Cevapla
  • kemal 2 ay önce Şikayet Et
    İnşaat yapımında devlet tekel olmalı kar amacı olmadan parasını verene devlet ev yapsın .Düzgün şehirleşme ve sağlam binalar olsun .Bahçesini bozan ev yapyor boş yer bulan ev yapyor Geleceğin kentsel dönüşüm projelrine hazırlık gibi Belediyelere bu konuda hiç bir iş verilmemeli
    Cevapla
  • 0202 2 ay önce Şikayet Et
    Allah sonumuzu hayireylesin. Gölbasi li olarak 3 metreden su cikan biryerden bahsediliyor. Evim %2,5 egri oturulmuyor agir hasarlidan hafif hasarliya cevirdiler.Arsa sahibi ve digerleri itiraz ettigi icin yatirim amacli oldugu icin.Biz oturmaya alanlar rezil tabiki
    Cevapla
  • 0202 2 ay önce Şikayet Et
    Benim evim gölbasinda oturulamaz halde, alti dükkan üstü 5 kat agir hasarlidan hafif hasarliya cevrildi. Ev %2,5 egri oturan yok kimileri hala cikar derdinde Allah sonumuzu hayretsin.
    Cevapla
  • ALLAH İÇİN 2 ay önce Şikayet Et
    BİNALAR 3 KATI GEÇMEMELİ EN SAĞLAMI MÜSTAKİL EVLER VE SALAM yapı doğru ve dürüst işçilik.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Beyaz Saray'dan Refah operasyonu duyurusu! İsrail resmen geri adım attı
Bakan Tekin: Soru hazırlama havuzunun yarısı öğretmenlerimizden seçilsin istedik