İHH'dan 'Marmara depremi' açıklaması: 40 milyon kişi etkilenecek!

İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, “Olası bir Marmara depreminden 40 milyon kişinin etkilenmesi bekleniyor.

İHH'dan 'Marmara depremi' açıklaması: 40 milyon kişi etkilenecek!
İHH'dan 'Marmara depremi' açıklaması: 40 milyon kişi etkilenecek!
GİRİŞ 07.02.2024 11:03 GÜNCELLEME 07.02.2024 11:06
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

İHH Genel Başkanı Av. Bülent Yıldırım, 6 Şubat depremlerinden 13 milyon kişinin etkilendiğini hatırlattı.

Yıldırım, “6 Şubat’ta depremin hemen ardından harekete geçtik ve arama kurtarma çalışmalarına başladık. Devlet kurumları ve STK’larla büyük bir koordinasyon içinde çalıştık. Reyhanlı ve Kilis’te bulunan koordine merkezlerimizde de çalışmalar yürütüldü. Bu çalışmalar sırasında sadece arama kurtarma ekiplerimiz değil; acil yardım, gıda ve barınma alanında çalışan 10 binin üzerinde gönüllümüz görev aldı. Halkımız, depremden etkilenen vatandaşlarımızı bağrına bastı. Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar kişiyle ilgilenecek bir mekanizma bulamazsınız büyük bir iyilik hareketi halkın içinde oluştu” dedi.

“ARAMA KURTARMA ALANINA ÖZEL ÖNEM VERMELİYİZ"

Şu ana kadar 8 bine yakın arama kurtarma personeli yetiştirdiklerini belirten Yıldırım, “Olası bir Marmara Depremi’nden 40 milyon kişinin etkilenmesi bekleniyor. Bütün STK’lara çağrıda bulunuyorum. Arama kurtarma alanına özel önem vermemiz gerekiyor. Bütün illerde bu arama kurtarma ekiplerinin varlığı çok önemli. Eğer Marmara’da böyle bir deprem yaşanırsa 6 Şubat’ta yaşanan depremden daha büyük etkisi olur. Bütün öğretmenlere ve imamlara böylesi bir durumda neler yapmaları gerektiği konusunda, tıpkı ilk yardım eğitimi gibi ‘ilk kurtarma eğitimi’ şeklinde eğitim verilmesi lazım. Afet yaşanan bölgelere iyi niyetli insanlar gittiği gibi, kötü niyetli insanlar da gidiyor. Mutlaka AFAD bünyesinde emniyet ve askeriye ile koordineli çalışan güvenlikle ilgili bir birim kurulmalı” ifadelerini kullandı.

İHH’ya bağlı lojistik merkezlerine değinen Yıldırım, merkezlerin afet olması durumunda etkilenme ihtimalinin en az olduğu yerlere kurulduğunu belirtti. Yıldırım, “Çalışmalarımızı, özellikle İstanbul dışındaki arkadaşlarımızı çok hızlı harekete geçirebilecek şekilde planlıyoruz” diye konuştu.

“AFAD İLE KOORDİNELİ BİR ŞEKİLDE ÇALIŞTIK" 

İHH Afet Yönetimi Biriminden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Kars ise, 6 Şubat depreminin yaşandığı ilk saatlerden itibaren AFAD’ın illerdeki kriz yönetim merkezleri ile koordineli bir şekilde çalışmalarda bulunduklarını belirtti. Kars, “Ekiplerimiz, 2 bin 156 arama kurtarma görevlisi, 3 arama köpeği, 241 araç ve 38 ekibin ekipman ve malzemesi ile Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Şanlıurfa olmak üzere toplamda 8 ilde arama kurtarma operasyonlarına katıldı. İHH Arama Kurtarma Ekiplerimiz tarafından enkazdan vefat etmiş veya yaralı olarak toplam 3 bin 278 kişi tarafından çıkarıldı” dedi.

“18 AKREDİTE EKİBİMİZ VAR" 

Şu anda İHH’nın Türkiye genelinde 77 ekipte 3 bin 687 arama kurtarma gönüllüsünün bulunduğunu belirten Kars, “AFAD’ın Ulusal Akreditasyonunu tamamlamış 1 ağır, 2 orta, 15 hafif ekip olmak suretiyle 18 akredite ekibimiz ve 656 personel ve gönüllümüz var. 34 ekibimiz ise, akreditasyon hazırlıklarına devam ediyor. İstanbul, Bursa ve Konya’da olmak üzere 3 Afet Yönetimi ve Koordinasyon Merkezimiz bulunmaktadır. Lojistik hizmet grubumuzda ise 20 akredite personel ile İstanbul’da 2, Konya, Bursa, Kilis ve Reyhanlı’da 1’er adet olmak üzere toplam 6 adet lojistik depomuz mevcut. Şu anda içerisinde bulunduğumuz İHH Emre Yerli Afet Yönetimi ve Lojistik Merkezi de olası bir afet durumunda özellikle İstanbul için gerekli çalışmaları koordine edebilmek amacıyla kuruldu” dedi.

Basın toplantısının ardından İHH Emre Yerli Afet Yönetimi ve Lojistik Merkezi gezildi, ekipler çalışmalara yönelik bilgi verdi. İHH bünyesindeki arama kurtarma köpekleri ise eğitmenleriyle birlikte arama tatbikatı yaptı.

KAYNAK: HABER7
Ömer Aktaş Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ömer Aktaş

Editör Hakkında

1991 yılında Bayburt’ta doğdu. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2016 yılında Anadolu Ajansı'nda stajını yaptı. Yeni Şafak ve Akşam Gazetesi'nde çalıştı. Nisan 2021'den bu yana Haber7.com'da ‘Gündem Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 2
  • qwerty 2 ay önce Şikayet Et
    40 milyon kişinin etkilendiği depremde batar ülke kısacası. Türkiye'nin mezarını kazarlar.
    Cevapla
  • emre 2 ay önce Şikayet Et
    İstanbul'u boşaltmamız gerekirken hala doldurmaya devam etmek!
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Joe Biden'a büyük şok! ABD tarihine geçti! En düşük...
Adıyaman'da dehşet! Bir polis karakolda meslektaşlarına ateş açtı: 2 şehit