Şen: “5 yılda İstanbul'un riskli bölgelerinde kentsel dönüşüm tamamlanabilirdi”

Kentsel Dönüşüm Uzmanı Nihat Şen, İstanbul’un en riskli binalarının son beş yıllık dönemde dönüşümünün yapılabileceğini ancak mevcut yönetimin ‘sadece tebligat’ göndererek süreci yönetmeye çalıştığını açıkladı.

GİRİŞ 13.02.2024 14:54 GÜNCELLEME 13.02.2024 16:53
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

İstanbul’un artan nüfus yoğunluğu ile İstanbul’u bekleyen deprem riski ‘barınma’ problemini de beraberinde getiriyor. İl genelinde bulunan 4,5 milyona yakın konutun 1,5 milyonu acil dönüştürülmesi gereken riskli yapılar olarak belirtildi. Beklenen Marmara Depremi’nin yaklaşması ile kentsel dönüşüm çalışmaları da vatandaşın ve yönetimlerin oldukça gündeminde. İstanbul’da konuya ilişkin süreci Kentsel Dönüşüm Uzmanı Mimar Dr. Nihat Şen, Haber7’ye anlattı. Mimar Dr. Nihat Şen Haber7’ye yaptığı açıklamalarda İstanbul’un önemine değinerek, son beş yıllık dönemde riskli binaların dönüşümünün yapılabileceğini ancak yetersiz kaldığını açıkladı.

“BİR BUÇUK MİLYON KONUTUN ACİL YENİLENMESİ GEREK”

İstanbul’un bir finans şehri olduğunu vurgulayan Kentsel Dönüşüm Uzmanı Mimar Dr. Nihat Şen, Türkiye ekonomisinin yüzde ellisinin İstanbul’dan sağlandığını ifade etti. Bununla birlikte İstanbul’da artan nüfus yoğunluğunun barınma problemine yol açtığını, şu an da İstanbul’da 6 milyon konutun olduğunu söyleyen Dr. Nihat Şen, mevcut yapı stokunun güvenli olmadığını, bir buçuk milyon konutun İstanbul’da acilen yenilenmesi gerektiğini açıkladı.

Kentsel Dönüşüm Uzmanı Mimar Dr. Nihat Şen öncelikli bölgelerin, “Marmara Denizi'ne kıyısı bulunan ilçeler öncelikli olarak depremden etkilenecek yerler. Avcılar, Küçükçekmece, Bakırköy, Bahçelievler, Eminönü, Beşiktaş, Üsküdar, Kadıköy, Maltepe, Kartal, Tuzla ve Gebze'ye kadar olan bölüm. Bu ilçelerin yanında gecekondulaşmanın yoğun olduğu yerler riskli. Zemin yapısı olarak sıvılaşmanın müsait olduğu yerlerde riskli.” dedi.

Murat Kurum İstanbul için 10 temel hedefini açıkladıMurat Kurum İstanbul için 10 temel hedefini açıkladı

 

“VATANDAŞ BİLE BİLE LADES DİYOR”   

Vatandaşın kentsel dönüşüme bakış açısını değerlendiren Kentsel Dönüşüm Uzmanı Mimar Dr. Nihat Şen, Vatandaşımızın bu sürece dâhil olmamasının en büyük sebeplerinden biri bu işin ekonomisi. Kentsel dönüşümün ekonomisi halledilmediği sürece vatandaşı bu sürece dâhil etmemiz mümkün değil. Çünkü vatandaş bile bile lades diyor ve o riskli binalarda oturmaya devam ediyor. Gidecek yerim yok, ekonomim iyi değil ve karşılayamam diyerek oturmaya devam ediyor. Ancak deprem her an olabilir. Çok geniş ve mali yükü yüksek bir dönüşümden bahsediyoruz. Sadece bunu bir bakanlığın, bir başkanlığın sorumluluğuna bırakmak da yanlış olacak. Paydaşların bir araya gelip ortak akıl ile çözmesi gerekir.” ifadelerini kullandı.

 

 

“BEŞ YILLIK SÜREÇTE DÖNÜŞÜM YETERSİZ KALDI”

İstanbul’da olası bir depremde Türkiye ekonomisinin sarsılmasıyla birlikte ulusal bir güvenlik probleminin de yaşanacağını vurgulayan Mimar Dr. Nihat Şen, 6 Şubat depremlerine değindi. 11 ilin etkilendiği 6 Şubat depremlerinin Türkiye ekonomisine maliyetinin yüz yirmi milyar dolar olduğunu söyleyen Dr. Nihat Şen, önlemin afet öncesinde alındığı bir senaryoda bu maliyetin beşte biri olacağını ifade etti.

100 bin konut sözü hayal oldu! İmamoğlu tutmadığı vaadi yeniden verdi100 bin konut sözü hayal oldu! İmamoğlu tutmadığı vaadi yeniden verdi

İstanbul’da son beş yıldaki kentsel dönüşüm çalışmalarını değerlendiren Uzman Dr. Nihat Şen, “Kentsel dönüşüm ile ilgili yapılanlar beş yıllık süreçte üzülerek ifade edeyim, yetersiz kaldı. Bu beş yıllık süreçte İstanbul'un öncelikli bölgelerindeki riskli binaların dönüşümü yapılabilirdi. Ama maalesef istenildiği seviyede ve hızda olmadı. Belediyeler, yerel idareler bu işe dâhil olmadı. Vatandaşlarımız sürece dâhil olamadı. Deprem; siyasi görüş, dini inanış tanımıyor. Bu nedenle belediyelerin ve belediye meclisinde bulunan insanların bu işe siyaset üstü olarak bakması gerekir. Köstek değil destek olmalılar. Ulusal güvenlik problemi olarak görülen bir konuya hala bugün sözde rantsal dönüşüm söylemleriyle provoke ediyorlar. Bu resmen vatandaşın can güvenliğini hiçe saymak. Yarın deprem olsa vicdani sorumluluğu nasıl taşıyacaklar? Ulusal güvenlik problemi diyoruz. Belediyelerin sorumluluğu burada arabuluculuk ise bunu yapmalılar. Sadece bir tebligat göndererek, kendi üzerindeki sorumluluğu hafifletemezler.”dedi.

 

 

KAYNAK: HABER7
Dilan Can Haber7.com - Muhabir-editör
Haber 7 - Dilan Can

Editör Hakkında

2001 yılında Kocaeli'de doğdu. Gazetecilik mesleğine lise yıllarında başlayarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gazetecilik bölümünden 2023 yılında mezun oldu. 7 yıllık gazetecilik hayatında sunucu, editör, muhabir gibi birçok görevde bulundu. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Özel Haberler Muhabiri' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 20
  • İrfan Aydın 2 ay önce Şikayet Et
    Son 30 yılın 25 yılında İBB elinizdeydi. 25 yıl boyunca neden bu dönüşümü siz yapmadiniz. Sizin 25 yılda yapmadiginizi ne eden rakibinizden 5 yılda yapmasını bekliyorsunuz.
    Cevapla
  • +ekrem+ 2 ay önce Şikayet Et
    i oglu depreme 250 reklama 1 0980 işte c h p
    Cevapla
  • Süheyl 2 ay önce Şikayet Et
    Kentsel dönüşüme karşı çıkanlar ölümlerden suçludur yargılanmalıdırlar
    Cevapla
  • Diyarbakırlı 2 ay önce Şikayet Et
    depremde bu kadar insanımızın ölümü, kentsel dönüşüme karşı çıkan muhalefet sorumludur.
    Cevapla
  • MKL 2 ay önce Şikayet Et
    İnsanları kandırmak kendine karekter edinmişler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kadirov'un durumu kötüye gidiyor! İşte yerine geçebilecek 4 isim...
Türkiye'nin kuruyemiş haritası belli oldu! İşte en çok tüketilenler...