"Çinili Cami'yi yıkım" kararı durduruldu

Merhum sanatçı Ahmet Yakupoğlu'nun kendi elleriyle yaparak Kütahya'ya miras bıraktığı Çinili Cami için yıkım kararı verilmişti. Bursa İdare Mahkemesi o kararı durdurdu.

GİRİŞ 15.02.2024 11:26 GÜNCELLEME 15.02.2024 14:41
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Kütahya Çinili Cami'nin yıkım kararında yeni gelişme yaşandı. Kütahya'nın sembol isimlerinden ressam Ahmet Yakupoğlu'nun kendi elleriyle inşa ettiği sanat değeri yüksek Çinili Cami'ye temel kayması nedeniyle Kütahya Anıtlar Kurulunca hazırlanan rapor doğrultusunca yıkım kararı verilmişti.

Alınan karar üzerine devreye giren Yakupoğlu'nun manevi kızı Havva Sökmener, konuyu Bursa İdare Mahkemesi'ne taşıdı. Görülen dava neticesinde ise caminin kültürel değeri ve daha önceki üniversite kurul kararlarının 'güçlendirme yapılabilir' şeklindeki raporları dikkate alınarak yürütmenin durdurulmasına karar verildi.

'GÜÇLENDİRME YAPILABİLİR'

2018 yılında 'zemin kayması' nedeniyle ibadete kapanan ve güçlendirme seçenekleri üzerinde durulan cami için aralarında Boğaziçi Üniversitesi'nin de bulunduğu uzmanlar rapor hazırlamıştı. Raporda 'güçlendirme' yapılarak caminin kurtarılabileceğine dikkat çekilmişti. Ancak Kütahya'nın sembol yapılarından birine dönüşen cami için yıkım kararı verilmiş, bu karar sanat dünyasını da bölge halkını da üzmüştü.

SANAT DEĞERİ YÜKSEK


Çinili Camiiyi, hayatını Türk kültürüne vakfeden, Anadolu'nun ruhunu resimlerine nakşeden merhum sanatçı Ahmet Yakupoğlu 1973'te inşa etmişti. Sanatçı Ahmet Yakupoğlu, fırçasının ucuyla tek başına vücuda getirdiği, tuğlasını ördüğü, harcını kardığı, çinilerini elleriyle yerleştirdiği camiyi gelecek nesillere emanet etmişti.

KAYNAK: AKŞAM GAZETESİ
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 11
  • Misafir 2 ay önce Şikayet Et
    kütahya rakip iki ailenin yöneteceği basit şehir olmaktan çıkmalı, ülkemize entegre olmalı.
    Cevapla
  • Kızıl Elma 2 ay önce Şikayet Et
    Kriptolar 100 yıl önce köşe başlarına konmuş, ne idiğü belirsiz bir takım aileler zengin edilmiş.. Bizans paçavralarını restore etmek için servet harcayanlar Osmanlı eserlerine kuruş harcamamış..
    Cevapla
  • davut 2 ay önce Şikayet Et
    çinileri alınarak, yıkılıp aynı çiniler ile tekrar yapılması en mantıklısı. hatay da yıkılan camileri unutmayalım
    Cevapla
  • Hakanpress 2 ay önce Şikayet Et
    Ula Peki Neden simdiye kadar kliselere yikim karari cikmamis? Neden kliseler ahirlara cevrilmemis? Arkadas Devletimiz büyük bi REFORM Yaparak Herseyi silbastan yeniden yapacak.Seven kalacak,Sevmeyen S.edilecek.Hain ise Idam edilecek bu isin cözümü budur
    Cevapla
  • HAKAN'IN FİKRİ 2 ay önce Şikayet Et
    bizde nekadar deyisik beyinli insanlar var sen kimsin ne hakla ve nasıl yıkma kararı verelim diy bilirsin siyonit yahudi bile bunu söylemeye cesaret edemez sen kimsin bunu açıklayan kişilerin soyu sopu araştırılmalı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fatih Terim'e ağır darbe! Şampiyonluk şansı mucizelere kaldı
Kassam’dan İsrail’e çifte darbe! ‘Ordusunu vur, kamuoyuna yön ver’