Erzincan'da siyanür oranı ne kadar? Bakanlıktan flaş açıklama

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Denetimi Daire Başkanı Akgün, Erzincan'ın İliç ilçesinde toprak kaymasının meydana geldiği maden sahasında yapılan son ölçümlerde olumsuzluğa rastlanmadığını açıkladı.

GİRİŞ 16.02.2024 23:25 GÜNCELLEME 16.02.2024 23:25
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Denetimi Daire Başkanı Barış Ecevit Akgün, maden sahasındaki Mobil Su ve Atıksu Analiz Laboratuvarı'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, olayın yaşandığı andan itibaren mobil araçları ve denetim ekiplerini bölgeye sevk ettiklerini söyledi.

Sahada su, toprak ve hava kalitesi konusunda izleme çalışmaları yaptıklarını anlatan Akgün, "Sahada yaptığımız incelemelerde 9 tane su ve toprak numunesi alacağımız alan belirledik. Bu çalışmayı yaparken aynı zamanda İstanbul Teknik Üniversitesinden katılan hocalarımızla sahada keşif yaptık ve onların da ilave edilmesini istediği noktaları da izleme noktalarımıza ekledik." dedi.

Akgün, bu noktalarda her gün su, yer altı suyu ve toprak numunesi aldıklarını belirterek, aynı zamanda civar bölgedeki hava kalitesini de sürekli izlediklerini vurguladı.

"CİHAZIN ÖLÇÜM KAPASİTESİNİN YAKALAYAMAYACAĞI KADAR MİNİMUM DEĞERLER"

Ölçümlerle ilgili bilgi veren Akgün, şunları kaydetti:

"Şimdiye kadar tamamlanan analizlerimizde siyanürün, cihazın dedeksiyon limitinin yani ölçebileceği minimum değerin bile altında olduğunu, 0,01 mg/L olduğunu tespit ettik. Daha önce yapmış olduğumuz analizlerde yüzeysel akış olan iki bölgemiz vardı. Bu bölgelerde su akışı vardı, alınan tedbirlerle set yapılmak suretiyle, menfezin kapatılması suretiyle bu bölgedeki akış da engellendi. Dolayısıyla dün ve bugün yaptığımız kontrollerde bu iki noktada akışın kesildiğini gördük. Suda limit değeri 0,1mg/L olan siyanürün, şu anda 0,01'in bile altında yani cihazın ölçüm kapasitesinin yakalayamayacağı kadar minimum değerler. Belki sıfır olduğunu şu anda görebiliyoruz."

Mobil araçta bu ölçümleri yaptıklarını söyleyen Akgün, toprak ve ağır metal numunelerini de her gün akşam Ankara'daki Çevre Referans Laboratuvarı'na ve Bakanlık tarafından yetki verilen çevre laboratuvarlarına gönderdiklerini söyledi.

Akgün, bütün ölçüm sonuçlarını kamuoyuyla paylaşacaklarını sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 15
  • Burak 2 ay önce Şikayet Et
    Rastlansa şaşırırdım zaten siyanür çok basit bir kimyasal vücuda zararida yok
    Cevapla
  • misafir0505 2 ay önce Şikayet Et
    Bugün çıkmadıysa yarın olmayacağı anlamına gelmiyor.
    Cevapla
  • osmanoğlu2023 2 ay önce Şikayet Et
    alamanların fonladığı tvleri görüyorsunuz! onlarda can alacak damarı iyi bildikleri için kolay aldatılabiliyoruz! goebelsin torunları bu işi iyi biliyor...
    Cevapla
  • Mehmet 2 ay önce Şikayet Et
    Nekadar temiz bir ülkeyiz iz maaşallah hepimiz abdesliyiz hiç siyanür yokmuş altın madeninde rabbim sadece bizim ulkemizi koruyor hepside okumuş çocuklar işi biliyorlpapr ve hakkıyla yapıyorlar kul hakkıni çok iyibiliyorlar bizi yönetenler gurur duyuyorum
    Cevapla
  • Ahmet 2 ay önce Şikayet Et
    Bütün ülkeler yasaklamış biz de niye serbest
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Helikopterler, zırhlı araçlar ve ağır silahlar... Ülke çetelere savaş ilan etti
Konya'da korkunç ihmal: Çocuklar düğünde havaya ateş açtı