Somali kapıyı açtı! MSB: Afrika ülkelerinden talep geliyor

MSB, Somali ordusuna verilen eğitimler ve karasularda bazı işbirlikleri hakkında 'Somali önemli bir ‘rol model’ ve bu eğitimlerin uygulanması için Afrika’daki başka ülkelerden de talepler geliyor.' açıklaması yaptı.

GİRİŞ 22.02.2024 14:46 GÜNCELLEME 22.02.2024 15:39
Bu Habere 30 Yorum Yapılmış

Somali Enformasyon Bakanı Daud Aweis, X sosyal medya hesabından, ülkesinin, karasularının Türkiye'ye açılmasını da içeren savunma alanındaki işbirliği anlaşmasını duyurmuştu. Konu ile ilgili ve gelecek anlaşmalar hakkında Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarından dikkat çeken açıklama geldi.

"SOMALİ ULUSAL ORDUSU AFRİKA'YA ROL MODEL OLDU"

Bakanlık kaynakları, Türkiye ve Somali’nin yeni bir anlaşma imzaladığına dair sorular üzerine şunları söyledi:

“Dost ve kardeş ülke olarak gördüğümüz Somali’de güvenlik ve istikrarın sağlanmasına yönelik olarak; eğitim, danışmanlık ve destek kapsamında icra ettiğimiz faaliyetler devam etmektedir. Somali Ulusal Ordusu’nun yeniden yapılandırılması ve terörle mücadele edebilecek yapıya kavuşabilmesi açısından 10 yılı aşkın süredir destek sağlanmaktadır. Oluşum sürecine ve eğitimine katkı sağladığımız Somali Ulusal Ordusu; Somali’nin terörle mücadelesinde önemli bir başarı elde etmiştir. Bu başarı, Afrika coğrafyasında önemli bir ‘rol model’ oluşturmaktadır ve bu eğitim modelinin uygulanması için Afrika’daki başka ülkelerden de talepler gelmektedir.

SOMALİ İLE YAPILAN ANLAŞMA NEYİ KAPSIYOR?

Geçen hafta Somali Savunma Bakanının ziyareti esnasında imzalanan “Savunma ve Ekonomik İş Birliği Çerçeve Anlaşması”, ile ikili askerî ilişkilerimiz kapsamında, şu ana kadar yapılan faaliyetlerimizin geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi hedeflenmektedir.

Somali'nin isteği üzerine  terörle mücadele konusunda verdiğimiz desteği deniz güvenliği alanında da vereceğiz. Böylece Somali’nin kendi karasularındaki yasa dışı ve düzensiz faaliyetlerle mücadelede kapasite ve kabiliyetlerini geliştirmesine yardımcı olacağız.

ONAY SÜRECİ DEVAM EDİYOR

Söz konusu anlaşmanın onay süreci devam etmektedir. Bu anlaşmanın, Türkiye-Somali ilişkilerine ciddi bir ivme kazandıracağı değerlendirilmektedir.

 

Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 30
  • Levrock 2 ay önce Şikayet Et
    Vay be, aylar önce Somalili biri ile tanistim, o bana Misirdan ve Yemen den gelen balikcilar karasularimiza girip baliklarimizi caliyorlar dedi, keske Türkiye bize yardim edebilse dedi. Bende bunun üzerine TC iletisim bakanligi ile irtibata gectim ve durumu aktardim ve sikayetlerin oldugunu ve Somalili kardeslerimizin yardim bekledigini dillendirdim. Bu haber beni cok mutlu etti.
    Cevapla
  • a ö 2 ay önce Şikayet Et
    Somali çok kötü yıllar geçirdi , hiçbir devlet onlara yardıma gelmedi, ancak Türklerin eli deyince bu ülkenin insanları gerçek dost olan Türkleri buldu, alt resimdeki askerlerin duruşunu ve kendine olan güveni görüyorsunuz demi. işte o güven Türk ordusunun verdiği eğitimle oldu , vesselam.
    Cevapla
  • Misafir 2 ay önce Şikayet Et
    meshep farkı var Kamil kardeş
    Cevapla
  • Kamil 2 ay önce Şikayet Et
    Somali ile ilgili gündem programı seyretmiştim . Onlar açlık çekerken , Somalili İmam fetva vermiş , deniz balığı yemek caiz değilmiş diye , Somali'nin Okyanus açıklarında bazı gayrimüslim ülkelerin balıkçılık gemileri enfes Hint Okyanusu balıklarını avlayıp , şoklayarak ticaretini yaparmış . İlahiyat yetkililerimiz Somali halkını bilinçlendirmelidir , Balık Helaldir .
    Cevapla
  • Yılmaz 2 ay önce Şikayet Et
    ilmik ilmik dünya barış ve huzur ordusu kuruluyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Borsa İstanbul'dan tarihi kapanış rekoru!
Bedeni eridi, azmi sapasağlam... Ebu Ubeyde’de 200 günde büyük değişim