Son dakika: 25 kişinin öldüğü faciada kararlar açıklandı!

Son dakika haberi... 2018’de Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde 25 kişinin hayatını kaybettiği, 340 kişinin yaralandığı tren kazasına ilişkin davada 9 sanığa 8 yıl 4 ay ile 17 yıl 6 ay arasında hapis cezası verildi.

GİRİŞ 25.04.2024 11:06 GÜNCELLEME 25.04.2024 12:13
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi... Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde 25 kişinin hayatını kaybettiği, 340 kişinin yaralandığı tren kazasına ilişkin yargılanan 13 sanıktan 9'una, 8 yıl 4 ay ile 17 yıl 6 ay arasında değişen hapis cezaları verildi.

Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesince Halk Eğitim Merkezi Salonu'nda görülen davanın 20. duruşması yapıldı.

Duruşmaya tutuksuz sanıklar dönemin Çerkezköy Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat, Köprüler Şefi Çetin Yıldırım, dönemin Demir Yolu Bakım Müdürü Turgut Kurt, hat bakım onarım memuru Celaleddin Çabuk, TCDD Üst Yapıdan Sorumlu 1. Bölge Bakım Servis Müdür Yardımcısı Levent Kaytan, dönemin Altyapıdan Sorumlu 1. Bölge Bakım Servis Müdür Yardımcısı Nizamettin Aras, yol kontrolörü Burhan Ortancıl, dönemin Bakım Servis Müdürü Mümin Karasu, dönemin Bakım Servis Alanlarından Sorumlu Müdür Yardımcısı Levent Meriçli, dönemin TCDD 1. Bölge Müdürü Nihat Aslan, mühendisler Tevfik Baran Önder, Deniz Parlak ve Kubilay Başkaya, kazada ölenlerin yakınları ve yaralananlar ile tarafların avukatları katıldı.

Duruşma, mahkemeye sunulan belgelerin okunmasıyla başladı.

Daha sonra karar öncesi sanıklara son sözleri soruldu.

Sanıklardan Karasu ek iddianame ve mütalaa da görevini yapanın cezalandırılmak istendiğini ileri sürerek "Halkalı'dan Kapıkule'ye kadar olan hatla ilgili uyarıları ve denetimi yazışmalar ile bildirmiştim. Görevimi yerine getirdim. Beraatımı talep ediyorum." dedi.

Diğer sanıklar da suçsuz olduklarını ileri sürerek beraatlarını talep etti.


Mahkeme heyeti verdiği kısa aranın ardından açıkladığı kararda "Taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan Karasu'ya 17 yıl 6 ay, Kurt'a 16 yıl 3 ay, Aslan'a 15 yıl, Polat'a 13 yıl 9 ay, Önder'e 10 yıl, Meriçli, Parlak ve Başkaya'ya 9 yıl 2'şer ay, Aras'a ise 8 yıl 4 ay hapis verdi.

Heyet, sanıklardan Kaytan, Ortancıl, Yıldırım ve Çubuk'un ise beraat etmesine hükmetti.

Mahkeme ayrıca sanıklardan Aslan, Karasu, Kurt ve Polat'ın hükümle birlikte tutuklanmasına karar verdi.


TEKİRDAĞ'DAKİ TREN KAZASI

Uzunköprü-İstanbul seferini yapan yolcu treninin 8 Temmuz 2018'de Çorlu yakınlarında vagonlarından bazılarının devrilmesi sonucu 25 kişi yaşamını yitirmiş, 340 kişi yaralanmıştı.

Davanın iddianamesinde "kazanın meydana gelmesinde asli kusurlu" bulundukları gerekçesiyle sanıklar Turgut Kurt, Özkan Polat, Çetin Yıldırım ve Celaleddin Çabuk'un "birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması istenmişti.

Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığınca alınan bilirkişi raporları ve değerlendirme neticesinde 9 Eylül 2022'de soruşturmanın genişletilmesine karar verilmiş, bu kapsamda aynı suçtan Nihat Aslan, Levent Meriçli, Mümin Karasu, Levent Kaytan, Nizamettin Aras, Burhan Ortancıl, Tevfik Baran Önder, Deniz Parlak ve Kubilay Başkaya hakkında Çorlu Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açılmıştı.

Dava kapsamında söz konusu dönem TCDD 1. Bölge Müdürlüğü'nde Bakım Servis Müdürü olan Mümin Karasu 10 Ekim 2022'de tutuklanmış, tutukluluğuna yapılan itiraz üzerine Çorlu 2. Ağır Ceza Mahkemesince 25 Kasım 2022'de hakkında yurt dışına çıkış yasağı konularak tahliye edilmişti.

Davanın 17'nci duruşmasında Cumhuriyet savcısı esas hakkındaki son görüşünde, tutuksuz 13 sanığın tamamının "birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan cezalandırılmasını, Karasu, Kurt ve Polat'ın üzerlerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, üzerlerine atılı suç için öngörülen ceza miktarı dikkate alındığında adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacak olmasından tutuklanmalarını istemişti.

KAYNAK: HABER7
Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 26
  • Niyazi Albayrak 4 gün önce Şikayet Et
    Sözün özü: Büyüklerimiz bize "talimatnamelerin kanla yazıldığını her cümlesinin acı tecrübelere dayandığını" anlatmışlardır. İlaveten Yol Bekçileri için söylenen şu veciz söz çok anlamlı ve manidardır. "BİR YOL BEKÇİSİ TEK BİR RAY KIRIĞI BİLE GÖREREK BİR HADİSEYİ ÖNLESE MESLEK HAYATI BOYUNCA BAŞKA HİÇBİR İŞ YAPMASA DAHİ GÖREVİNİ HAKKIYLA YAPMIŞ SAYILIR" denilirdi. Vesselam.
    Cevapla
  • Niyazi Albayrak 5 gün önce Şikayet Et
    Nihayet oluşan kamuoyu baskısı sonucu ölenlere ilaveten (Allah onlara rahmet eylesin) esas failler yerine masum insanlar en ağır şekilde mahkum edilmiştir. Eğer suçlu aranıyırsa YOL BEKÇİLİĞİ UYGULAMASINI KİMLER KALDIRDIYSA ONLARIN YAKASINA YAPIŞILMASI GEREKİRDİ. Ama olmadı hala GÜVENLİKTEN TASARRUF OŞLMAYACAĞINI KİMSE ANLAMADI. (Eski bir kısım şefi "yol bakım şefi")
    Cevapla
  • Niyazi Albayrak 5 gün önce Şikayet Et
    Maalesef yargı konuyu kavrayamadığı için adil bir karar verememiştir. Çünkü olağanüstü hallerde fiilen sahada görev yapan yol bekçilikleri daha önceden dönemin yöneticileri tarafından tasarruf tedbirleri kapsamında sahadan çekildiği için tabii bir afet olan bu sel olayında yol korumasız ve gözetimsiz kalmıştır. Sonuç, kaza/bela geliyorum demiş ama kimse bunu idrak etmemiştir.
    Cevapla
  • selim 1 hafta önce Şikayet Et
    tiren kasasini yapan yaptiran almanyadir almanya pkk yi kiullaniyor bu olayalrda cunku almanya turkiye en cok araba satan ulke almanya turkiyeyi araba uzerinden sumurge altina almios ulke
    Cevapla
  • Mete 1 hafta önce Şikayet Et
    Olayin ne oldugundan bile haberi yok cogu kisinin sadece kucucuk bir bolgede asiri yagistan kaynakli son 50 son 100 yilinda o bolgede oyle bir yagis yok bunda oturup tum demir yolu personelini suclamak ceza vermek sacma bir beldede bir ev yaninca belediye baskani muhtar hepsini mi iceri atiyorsunuz.olay tamamen talihsizlik ki devlet olenlerin ailelerine gereken yardimi yapti.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye'nin dindarlık oranı ortaya çıktı! İşte kişisel sorunlarda sığınılan liman
MSB duyurdu: 13 PKK'lı terörist etkisiz!