Kamuda tasarrufa sıkı takip: Uymayana yaptırım; hedef en az 100 milyar TL

Kamuda tasarrufun detayları belli olmaya devam ediyor. 100 milyar TL'lik bir tasarruf sağlanması hedeflenirken; kamu kurumları tek merkezden takip edilecek, kurallara uymayan kurumlara bazı yaptırımlar uygulanacak.

GİRİŞ 08.05.2024 06:40 GÜNCELLEME 08.05.2024 20:23
Bu Habere 233 Yorum Yapılmış
  • Merkezi sistemle takibe alınacak kamu kurumları, uyarılara rağmen harcamalarına dikkat etmezlerse çeşitli yaptırımlar söz konusu olacak. Tasarruf tedbirleri, haziran sonrasından itibaren sıkı şekilde uygulanacak. Kesinti yapılacak kalemlerin listesi şimdiden tutuldu. Zorunlu ihtiyaçlar dışında harcamalara izin yok. Yeni fiziki binalara ödenek aktarımı ile kamu binası alım ya da kiralanması olmayacak. Personel ve araç ihtiyaçları, diğer kamu kurumlarından karşılanacak.

Hükümetin başta enflasyonu düşürmek için gündeme getirdiği kamu kurumlarındaki tasarruf tedbirleri uygulaması adım adım hayata geçiyor. Kamu kurumlarının tamamı elini taşın altına koyacak. Tasarruf tedbirleri önceki gün yapılan kabine toplantısında da masaya yatırıldı. Edinilen bilgilere göre, özellikle yılın ikinci yarısından itibaren kamu kurumlarında tedbirler sıkı uygulanacak.

MERKEZİ TAKİP SİSTEMİ

Uygulama merkezi sistemle takip edilecek. Tedbirlere uymayan kamu kurumları uyarılacak. Uyarılara rağmen harcamalarına özen göstermeyen kamu kurumları veya personelle ilgili farklı yaptırımların gündeme gelebileceği belirtiliyor. Hangi harcama kalemlerinde kesintiye gidileceğine yönelik uzun bir liste hazırlandı. Zorunlu ihtiyaçlar dışında hiçbir harcamaya izin verilmeyecek. Ayrıca, fiziki gerçekleşmeleri yolun başında olan kamu yatırımlarına ödenek aktarımı yapılmayacak.

KURUMLAR ARASI YARDIMLAŞMA

Yeni kamu binası alınması ya da kiralanmasına kesinlikle müsaade edilmeyecek. Bir kurumun bina ihtiyacı olması durumunda, diğer kurumların âtıl hâlde tuttuğu veya kullanmadığı binalarla bu ihtiyaç karşılanacak. Kamuya personel alımı sadece yıl içinde emekli olanların sayısıyla sınırlandırılacak. Personel ihtiyacı varsa yine bu ihtiyaç, başka kurumlardaki fazla personelle giderilecek. Makam araçları veya kamuya ait taşıtların kullanımına da sınırlama getirilecek. Bir kurumun araç ihtiyacı olursa, yeni araç alımı veya kiralanması yerine başka kurumların araçlarından yararlanılacak.

BÜTÇE AÇIĞI DÜŞECEK

Bütçenin gelir kalemlerinde de kayıt dışı ekonomiyle mücadele ve vergiye uyum başlıklarında yapılacak çalışmalarla artış sağlanacak. Hazine ve Maliye Bakanlığının bu kapsamda her alanda denetimlerini arttıracağı, bu yolla bir yandan bütçenin gelir tarafının arttırılması, bir yandan da yeni tasarruf tedbirleriyle yıl sonu bütçe açığının hedeflenenden daha az gerçekleşeceği belirtiliyor. Hazine ve Maliye Bakanlığının yaptığı hesaplamalara göre alınacak tedbirlerle tasarruf miktarının 100 milyar liranın üzerine çıkması bekleniyor.

GENELGELER GÖNDERİLİYOR

Öte yandan, bazı bakanlıklar yılın ikinci yarısını beklemeden tasarruf tedbirlerini uygulamaya başladı. Hazırlanan genelgelerle il müdürlükleri ve taşra teşkilatlarına tasarruf edilecek kalemler konusunda uyarıda bulunuldu.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ / EMRAH ÖZCAN
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 233
  • hayalet 1 hafta önce Şikayet Et
    belediyelere ve seçimlerde partilere verilen milyarlarca tl de de kesintiye gidilsin
    Cevapla
  • Yazar5043 1 hafta önce Şikayet Et
    Hepsi hikaye... Görevli amir ve müdürlerin aldığı maaştan fazla eşlerinin aylık masrafları var. Ayrıca devletin işçisini eşlerinin hizmetine vermeleri ayrı bir sorun. Denetime gelen müfettişlerde aynı yolun yolcusu olduğundan yani sorun yokmuş gibi rapor tutuyorlar.
    Cevapla
  • Xyyzx 1 hafta önce Şikayet Et
    Tasarruf hakkında önce bilinclenmemiz gerek yasak koyarak önüne geçilemez. Yasak koydugun an delmek için uğraşılır. Kurumlarda o kadar memur var ama vatandaşa bugün git yarın gel dönemi halen kapanmadı. Kapanmazda bilinç yok bizde. Ufacık sorunun etrafında döner dururuz biz.
    Cevapla
  • Hüseyin K 1 hafta önce Şikayet Et
    Malesef insanlarımızda vurdumduymazlik var. İsraf ta oldukça fazla. Öğrencilerimizden müdürlerimize kadar büyük bir kısmı, sınıflarda ihtiyaç olmayan zamanlarda da lambalar açık. Kimse israf deyip kapatmıyor. Devletimin müfettişleri ne iş yapar. Sadece evrak kontrolü mü olmalı! Müfettiş dediğin habersiz gelip sınıfından tuvaletine kadar teftiş etmeli. Okullarımızın buyuk bir kısmında isr
    Cevapla
  • misafir 1 hafta önce Şikayet Et
    İsraf? O okullardaki hiç bir israfının toplamı on katı maliyetle yaptığın otoyol köprü Londra tahkimli mahkeme desteğindeki sermaye sahiplerine yapılan israfın yanından geçemez. Tasarrufu önermek güzel de asıl büyük delikleri kapatmayı konuşmadığınız sürece boş konuşuyorsunuz.
    Cevapla
  • Akci 1 hafta önce Şikayet Et
    Okulum geldi gozunuze saraydan yana isik lae sabaha kadar yağiyor
    Cevapla
  • Envers 1 hafta önce Şikayet Et
    Belediyelere konser eylence yasagi yurtdışı yasağı ve tüm kamu kurumlarında personel servisleri kaldırılsın
    Cevapla
  • misafir 1 hafta önce Şikayet Et
    Eylence değil eğlence. Cahilsin. Okula bile boş gitmişsin. Yasak seviyorsan Mercedes makam araçlarını kaldırt. S92 helikopterle gezen Reisine söyle Amerikan helikopterine binmesin. Azıcık yürüsün nefesi açılır. Ne zaman bunları söyleyebilirsin bu ülkede o zaman adam olursun. Personel servislerini kaldırdın zaten çoğu yerde kalktı. Kalanı da kaldır da millet araçla gitsin. Bana ne.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Derbide Fenerbahçelileri çıldırtan karar!
Kaza sonrası ABD'den son dakika İran ve Reisi açıklaması