Prof. Dr. Naci Görür'den Kütahya uyarısı: Büyük deprem üretme riski var
İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi, yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, büyüyen bir kent olan Kütahya'nın yapılaşmasında deprem riskinin hassasiyetle gözetilmesi gerektiğini söyledi.

İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya Temsilciliği, Mimarlar Odası, Kütahya Belediyesi ile Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Hezar Dinari Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Kütahya'nın Depremselliği ve Depreme Dirençli Kütahya" başlıklı programda katılımcıları bilgilendiren Görür, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Görür, amacının Anadolu'yu dolaşarak insanların ölmemesi ve depreme dayanıklı yapıların inşa edilmesi için uyarılarda bulunmak olduğunu söyledi.
Naci Görür canlı yayında uyardı! ‘6-7 büyüklüğünde deprem bekliyoruz’
"KÜTAHYA BİR DEPREM KENTİ"
Kütahya'da geçmişte büyük depremler yaşandığını belirten Görür, şöyle devam etti:
"Kütahya bir deprem kenti. Özellikle daha doğuda doğrultu atımlı fayların etkin olduğu ülkemizde batıda daha çok graben, horst dediğimiz normal fayların egemen olduğu bir rejim var. Kütahya bu iki rejim arasında biraz geçişi simgeliyor. Bundan dolayı bu bölgede diri faylar konsantre olmuş vaziyette ve büyük depremler üretme potansiyeli de var. Tarihi dönemlerde Kütahya ve çevresinde 7'nin üzerinde depremler bile var. Ağırlıklı olarak 6'lı, 7'li depremler var."
"YANLIŞ YAPILIYOR"
Prof. Dr. Görür, Kütahya'nın büyüyen bir kent olduğunu, yapılaşmada deprem riskinin dikkate alınması gerektiğini vurguladı.
Kütahya'daki yapılaşmaya değinen Görür, "Kütahya yanlışı yapıyor. Kütahya kendi bütün düzlük alanlarında grabenin tavan bloku üzerinde kolayına giden evler yapıyor." dedi.
"SIVILAŞMIŞ RİSKLİ ZEMİNİ VAR"
Kentin sıvılaşmış riskli bir zemininin olduğunu anlatan Görür, "Kütahya'da önce bir mikro bölgeleme çalışması yapılması gerekiyor. Bu bölgenin bütün dinamikleri, arz kabuğunun bütün dinamikleri hem yer altı hem yer üstü deprem dalgalarının bu bölgede tutum ve davranışları, nerede, nasıl davranacakları, en büyük yer hızı, en büyük yer ivmesi, depremin yapılara bindireceği yükler, sıvılaşma yani bütün bunlar tehlike haritaları yapılmak suretiyle önce bir belediye başkanının veya yetkilinin önüne gelecek. O yetkili de kenti o yer bilimleri mikro bölgeleme verilerine göre yönetecek." diye konuştu.
-
Selcuk 9 ay önce Şikayet Etdalga gecen yorum yapanlar hangi muteshhin sdamiBeğen
-
Selcuk 9 ay önce Şikayet Etmsndalarin gezdigi bölcek mevkiini imara actilar. yer alti nehri var. sansyi ksvsagi yagmurda göl oluyor. orsdaki kavsagin yapimi uc firma degisti. suyu kesemediler. ustunde bir ssnayi sitesi bir de yeni yerlwsim alani 10 15 katli binalar. sporkent ayri hiksye.Beğen
-
İlyas Yılmaz 9 ay önce Şikayet Etİngiliz Balonu Tatilsever Ekrem Sadece reklama harcadığı parayla on binlerce deprem konutu yapabilirdi, binlerce kez yazıklar olsun. Balon Ekrem İstanbul'un başına gelen en büyük felakettir, net.Beğen Toplam 1 beğeni
-
Anahtar 9 ay önce Şikayet EtOra riskli bura riskli şorda fay var burda hay var .karşıda yay var .yıllardır konuşup durdunuz .madem o hayların fayların yerini biliyorsunuz kaç km derinlikde önlemek için ne yapmaklazım diyebilseniz oda yok.en ufak sarsıntıda ben demiştim .çözümne hoca çözümBeğen Toplam 4 beğeni
-
Mustafa akgün 9 ay önce Şikayet EtKütahyalılar Gediz depremlerini unutmayın Tedbirlerimizi alın derimBeğen Toplam 1 beğeni
-
HASAN KARA 9 ay önce Şikayet EtMadem o kadar biliyorsun terketsene kühyayı.Beğen Toplam 1 beğeni
-
gokhan 9 ay önce Şikayet Etne tedbiri alacaklar ? napabilir vatandas bi söyleseneBeğen Toplam 1 beğeni