12 bin 540 sterlin ÖYS puanından çok mu?

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun üniversite sınavını kazanamayıp Kıbrıs'ta denkliği bulunmayan paralı üniversiteden İstanbul Üniversitesi'ne tartışmalı yatay geçişi sonrası "12 bin 540 sterlin ÖYS puanından çok mu?" sorusu gündeme geldi.

GİRİŞ 06.03.2025 17:32 GÜNCELLEME 06.03.2025 17:47
Bu Habere 87 Yorum Yapılmış

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile ilgili şaibeli diploma tartışmaları sürerken Yeni Şafak yazarı Hüseyin Likoğlu kaleme aldığı "Banka teminatıyla üniversiteli olmak" başlıklı yazısında söz konusu Girne Amerikan Üniversitesi'nin 1987 yılında verdiği bir ilan üzerinden "12 bin 540 pound ÖYS puanından çok mu?" sorusunu sordu. 

YATAY GEÇİŞ İÇİN BİR ÜNİVERSİTE KAZANMIŞ OLMAK LAZIM

Türkiye'deki üniversite sınavı sisteminin zaman zaman bazı iddialar ortaya atılmasına rağmen genel olarak sorunsuz işleyen bir sistem içerisinde olduğunu söyleyen Yeni Şafak yazarı Likoğlu, İmamoğlu’nun usulsüz yatay geçiş tartışmasıyla ilgili bir detaya dikkat çekti. Türkiye'de bir üniversiteden başka bir üniversiteye geçiş olarak bilinen yatay geçiş sisteminin üniversite sınavına girmiş, bir bölüm kazanmış  ve o bölümde belli bir başarı elde ettiği için farklı üniversitenin aynı bölümüne geçiş yapılan bir sistem olduğunu ancak İmamoğlu'nun diploma tartışmalarıyla birlikte bu durumun aslında böyle olmadığının gözler önüne serildiğini söyledi.

LİSE DİPLOMAN VE 12 BİN 540 STERLİNİN VARSA GEL

Girne Amerikan Üniversitesi'nin 1987'de verdiği bir ilanı aktaran Likoğlu, reklamda “Lise diploman varsa bir de yıllık 12 bin 540 sterlinin varsa gel üniversiteye kaydol” denildiğini  sınav şartı olmadığını tek şartın 12 bin 540 sterlini ödeyebilecek durumda olmak olduğunu söyledi. Likoğlu, bu üniversitenin para şartının sağlanmasının ardından ise yatay geçişle Türkiye'nin en saygın üniversitelerine geçiş yapılabildiğini aktardı.

İmamoğlu'nun şaibeli geçişine yönelik tartışmaların sona erdirilmesi için ilgili kurumların süreci en net ayrıntılarıyla ortaya koyması gerektiğini ifade eden Likoğlu, İmamoğlu ile birlikte aynı yıl geçiş yaptığı iddia edilen 80 kişi ile ilgili şu soruları yöneltti;

Söz konusu 80 kişi Türkiye’de üniversite sınavına girdi mi? Girdiyse ÖSS’den ‘Kazandınız’ veya ‘Kazanamadınız’ yazan sınav sonuç belgesi aldı mı? ÖSS’den ‘Kazandınız’ belgesi aldıysa ÖYS’ye girdi mi? ÖYS sonucu ‘Yüksek öğretim programına girdi’ veya ‘Yüksek öğretim programına giremedi’ yazan belgesi var mı?

1990 yılında 80 kişilik yatay geçiş kabul eden İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi, 85-89 yılları ile 91-95 yıllarında kaç öğrenciyi yatay geçişle kabul etti. 10 yıllık ortalama öğrenci kabul sayısı kaç?

80 öğrenciden 48’i İngilizce İşletme Bölümü 2. sınıfa geçiş yapmış. 1989 yılında sınav sonucuyla 104 öğrencinin alındığı İngilizce İşletme’ye bir yıl sonra 48 öğrencinin yatay geçişle kabul edilmesinin bir izahı var mı?

12 BİN 540 POUND ÖYS PUANINDAN ÇOK MU!

İmamoğlu'nun geçiş yaptığı yıl olan 1990'da yatay geçiş için 14 Eylül'ün son gün olarak ilan edildiğini ancak 12 Eylül'de ilan süresine 2 gün kala kontenjanın 60 kişiden 80 kişiye çıkarıldığını ve o güne kadar başvuru yapanların geçişinin tamamlandığını söyleyen Yeni Şafak yazarı, "İlan süresi dolmadan geçişler niçin karara bağlandı. Kalan iki gün içinde başvurup kabul edilmeyenlerden daha yüksek puanı olan öğrencilerin durumu ne oldu? Özellikle 2. sınıfa geçiş yapan 48. kişi kimdi, not ortalaması kaçtı?" sorularını sordu. 

12 bin 540 sterlinin, 495 TM ÖYS puanından yüksek olduğu anormal bir durum yaşandığını ifade eden Likoğlu, "Bunu aydınlığa kavuşturmak YÖK’ün, ÖSYM’nin ve İstanbul Üniversitesi’nin başlıca görevidir. Diploma meselesi tali meseledir. Mesele 12 bin 540 poundun (sterlinin) ÖYS puanını nasıl yendiğidir" dedi. 

Yalçın Taşbaşı Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Yalçın Taşbaşı

Editör Hakkında

Yalçın Taşbaşı 1991 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da, üniversite eğitimini ise Kayseri'de Erciyes Üniversitesi'nde tamamladı. 2014 yılında gazetecilik bölümünden mezun olmasının hemen ardından vatani görevini tamamlayarak iş hayatına giriş yaptı. 2015 yılında yeniakit.com.tr'de internet editörlüğü görevine başladı. Burada 7 yıl süren görevinin ardından 2022 yılında Haber7.com'da özel haber editörü olarak göreve başladı ve çalışmalarına devam ediyor.
YORUMLAR 87
  • Mehmet Emin 3 ay önce Şikayet Et
    Diplomalı tuvalet terliği aranıyor. Diplomalı boş kola kutusu da olur!
    Cevapla
  • maho 3 ay önce Şikayet Et
    tamamen sahte olan diploma var bütün türküye biliyor
    Cevapla
  • Behlüldane 3 ay önce Şikayet Et
    Tanıdık fettosi oyunu ile Ver parayı al diplomayı
    Cevapla
  • Kazım 3 ay önce Şikayet Et
    bu sahtekar ifadesinde kıbrıs-istanbul hariç hayatındaki pembe yalanların alayını anlatmış, ha hakkını yemeyelim diploma dümenini avukatları anlatacakmış..
    Cevapla
  • Düşünür 3 ay önce Şikayet Et
    Bu imam oğlunu bir film karakterine sadece ben mi benzetiyorum yoksa siz de benzetiyor musunuz? Sanırım Z ile başlıyordu.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türk turizmini baltaladılar! İspanya Türkiye'yi ikiye katladı, Yunan rakamlardan memnun
Fenerbahçe sağ gösterip sol vurdu: Dünyaca ünlü yıldızın peşindeler