Bakan Tunç'tan kiracılara taahhütname uyarısı! Onlar geçersiz
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getiren ‘boş tarihli tahliye taahhütnamesi’ problemiyle ilgili uyarıda bulundu.
Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan ‘boş tarihli tahliye taahhütnamesi krizi’ son yıllarda artarken, gazetemize konuşan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bu konuda önemli uyarılarda bulundu.
Uzmanlar boş olarak verilen tahliye taahhütnamesinin geçerli sayıldığına dikkat çekerken, Bakan Tunç, ev sahibinin sonradan tarih attığı belgeye itiraz yolunun açık olduğunu söyledi.
Tunç “Hukuk, kiracının ev bulmak için çabaladığı bir zamanda evsiz kalmamak için her şeyi imzalayabileceğini göz önüne alıyor ve eve girerken imzalanan kira sözleşmesi ile aynı tarihli tahliye taahhütnamesini geçersiz sayıyor. ‘Kiracı zor durumda’ diyerek kiracıyı koruyor. Tahliye taahhüdünün kira kontratından sonraki bir tarihte imzalanması gerekiyor. Boş verilen ve ev sahibinin sonradan doldurduğu belgeye itiraz yolu açık. Adli Tıp Kurumu Fizik İhtisas Dairesi, tarihin kontrattan önce mi yoksa sonra mı atıldığını tespit edebiliyor. Eğer fotoğrafını çekme imkânı var ise itiraz ederken elinde belge olması açısından bu da önemli. Tabii Adli Tıp Kurumunda tarihin yanlış tespit edilme ihtimali de bulunuyor. Bunun yüzde yüz garantisi yok” dedi.
“ELEKTRONİK ORTAMA TAŞINABİLİR”
Bakan Tunç, “Tahliye taahhütnamesi noter ya da e-Devlet üzerinden yapılma zorunluluğu getirilirse sorun çözülür mü?” sorumuza, “Noterde yapılabilir, ama bu sefer de ev sahipleri kiracıyı çıkartamayacağını düşünerek evlerini kiraya vermeyebilir. Bu da ev problemini tetikler. Burada bir ücret de ödemek zorunda kalırlar. e-Devlet’ten de yapılabilir. Böyle olursa tahliye taahhüdü amacına uygun yapılmış olur” cevabını verdi.
Öte yandan, geçtiğimiz aylarda, evi tuttuktan üç sene sonra tahliye taahhütnamesi imzalayan kiracı, imzaladığı belgenin boş olduğunu gerekçe göstererek evden çıkması gereken tarihte çıkmamış, ev sahibi ile mahkemelik olmuştu. Mahkeme ise emsal nitelikte bir karar vererek, ev sahibini haklı bulup taşınmazın tahliyesine karar vermişti.
-
Misafir 1 ay önce Şikayet EtSayın bakana satmak istiyorum kontratı yapıp eve taşınan ve 4 aydır kira ödemeyen kiracıya karşı evsahibini nasıl koruyacaklar acabaBeğen Toplam 1 beğeni
-
yatırım aracı 1 ay önce Şikayet Etderdinizi seveyim kiraya verecek kadar + eviniz olmasın 3-4-5 daire alıp yatırım aracı olarak görürseniz oturulacak evi, ev fiyatıda artar kiracı ev sahibi olmaktada zorlanır sonra evimin degeri şu bu dersiniz biz buna aç gözlülük diyoruz(istisna arkadaşlarımız vardır onlara sözüm yok)Beğen
-
nusret 1 ay önce Şikayet Etkiraqcının maaşı veya geliri yüzde yüz artsın ama kira artmasın ..Beğen Toplam 2 beğeni
-
Gece 1 ay önce Şikayet EtBoş dursun vermeyin kiraya bu ne ya. Ben depremde k Maraş'tan Antalya'ya gittim evimi boşaltmadı kiracı. Kira ödemedi aylarca elektrik şu aidat bunları ben ödedim. Elektrik suyu kestirdim kaçak kullandı birde altkiracı mahkemeye ver diye dalga geçiyor. Biliyorki en az iki üç sene sürer. Sonuç MHK meyilli kazansam da üstüne birşey yok ne alaksın. Boş dursun. Kedi köpek barındın kiracı aBeğen Toplam 4 beğeni
-
Antep 1 ay önce Şikayet EtSözleşme yapılırken tahliye taahhütnamesini zaten fatklı tarihe imzalatıyorlar hacı abi. Tek çözüm kısa vadede e-devlet, uzun vadede devletin/Belediyelerin kiralık sosyal konut üretmeleri gerekiyor gerisi fasa fiso...Beğen Toplam 2 beğeni