Prof. Dr. Tuğcu'nun 'Teknik sıkıntıdan sınavlar iptal edildi' iddiası kendisini vurdu!

Boğaziçi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Tuğcu'nun "Teknik altyapı eksikliğinden 416 öğrencinin sınavının iptal edildiği" iddiasının gerçeği yansıtmadığı ve 50 gün önce sınavlar için sistemin hazır olduğunun kendisine bildirildiği ortaya çıktı.

GİRİŞ 20.04.2025 14:39 GÜNCELLEME 20.04.2025 15:34
Bu Habere 29 Yorum Yapılmış

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Tuna Tuğcu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, planlanan sınavların Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’nın gerekli teknik altyapıyı sağlamadığı gerekçesiyle yapılamadığını ve bundan dolayı 416 öğrencinin sınavının iptal edildiğini paylaştı. Üniveriste yönetimini “liyakatsiz atamalarla” da suçlayan Tuğcu sistematik mobbinge de maruz kaldığını iddia etti.

SINAVLAR İÇİN TEKNİK ALTYAPI EKSİK Mİ?

Edinilen bilgiye göre, Prof. Dr. Tuna Tuğcu, CMPE150 dersinin çevrimiçi sınavı için 25 Şubat 2025 tarihinde ilgili birime teknik talepte bulundu. Bu talep üzerine, Boğaziçi Üniversitesi tarafından, yüksek katılımlı sınavlara uygun olan CodeRunner modülünün tüm yapılandırmaları tamamlandı. Yapılandırmanın tamamlandığına ilişkin bilgi ise 28 Şubat 2025 tarihinde Tuğcu’ya yazılı olarak iletildi.

MOODLE SİSTEMİNDE HİÇBİR PERFORMANS SORUNU YAŞANMADI

Sınav sisteminde teknik bilgi olarak da üniversitedeki Moodle sisteminin, 400+ kişilik sınavlarda yüksek performans sunacak şekilde yıllar önce cluster mimarisine geçirildiği, arka planda beş adet web sunucusu, ayrı bir veritabanı ve yük dengeleme için optimize edilmiş Nginx sunucularının eş zamanlı olarak çalıştığı ve bu yapıda bugüne kadar benzer nitelikte hiçbir performans sorunu bildirilmediği kaydedildi.

PROF. DR. TUNA TUĞCU'NUN SINAV SİSTEMİ İÇİN TEHLİKELİ YAZILIM ORTAKLIĞI

Prof. Dr. Tuna Tuğcu'nun daha önce bölüm aracılığıyla doğrudan kendi kurucu ortağı olduğu SD4U Bilişim A.Ş. adlı özel bir şirketten ücretli olarak alınan yazılımı kullandığı, Bilgi İşlem denetimi dışında öğrenci verilerinin kurum dışı sistemlerde işlendiği bu durumun veri güvenliği, kurumsal denetim ve etik ilkeler açısından ciddi riskler doğurduğunu ortaya çıktı.

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ'NDEN AÇIKLAMA

Üniversiteden yapılan açıklamada, iddialar yalanlandı. Açıklama şöyle:

Prof. Dr. Tuna Tuğcu tarafından yürütülen CMPE150 dersi sınavının, teknik altyapı yetersizliği nedeniyle yapılamadığı yönündeki iddialar gerçeği yansıtmamaktadır.

25 Şubat 2025 tarihinde Bilgi İşlem Daire Başkanlığına iletilen yazıya cevaben, 28 Şubat 2025 tarihinde gönderilen resmi yazı ile Moodle altyapısında CodeRunner modülünün hâlihazırda aktif ve kullanılabilir durumda olduğu, ilgili sınav ayarlarının akademik sorumlular tarafından yönetilebildiği ve destek kılavuzlarının erişime açık olduğu belirtilmiştir.

Söz konusu yazının 3 Mart 2025 tarihinde öğretim üyesi tarafından teslim alındığı sistem kayıtlarında mevcuttur. Bu bildirimin ardından sınav gününe kadar geçen yaklaşık 50 günlük sürede tarafımıza herhangi bir sistemsel sorun ya da destek talebi iletilmemiştir.

Boğaziçi Üniversitesi Moodle altyapısı, üniversitenin tüm birimlerinde uzun yıllardır kullanılmakta olup, yüksek katılımlı çevrimiçi sınavlar için optimize edilmiş güçlü ve esnek bir sunucu mimarisiyle desteklenmektedir. Bugüne kadar benzer ölçekli sınavlarda sistemsel performans sorunu yaşanmamıştır.

Ayrıca, ilgili öğretim üyesi tarafından geçmişte kurucu ortağı olduğu özel bir şirketten (SD4U Bilişim A.Ş.) bölüm aracılığıyla ücretli yazılım temin edildiği, bu yazılım üzerinden öğrencilerin kişisel verilerinin üniversite dışı sunucularda ve Üniversite denetimi dışında işlendiği bilinmektedir. Bu durumun veri güvenliği, kurumsal denetim ve etik ilkeler açık ihlaller içerdiği kayda değerdir.

Sürecin şeffaf ve teknik gerekçelere dayalı yürütüldüğünü kamuoyunun bilgisine sunarız.

 

KAYNAK: HABER7
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 29
  • Ali er 1 hafta önce Şikayet Et
    Modle iyi bir sistem ama niçin sınavlar yüzyüze değil. Dersler online olabilşrvamacdımavlar yüzyüze olmslı
    Cevapla
  • recep 1 hafta önce Şikayet Et
    Bu ülkenin gurur kaynağıolan Boğaziçinüniversitesinde görevli adının önüne Profosör Doktor yazılı olan bir insanın kalbini kötülüğünü bakarmısın biraz insanın içinde vatan millet devlet sevgisi olaması gerek
    Cevapla
  • net 1 hafta önce Şikayet Et
    Hocaların rantları ellerinden alınmış anlaşılan bu yüzden rektörlüğe arkalarını dönüyorlar yıllardır. Üniversitenin sistemi varken kendi kurduğu şirketten hizmet alıp öğrencilerin kişisel bilgilerini onay almadan üniversite sistemleri dışına çıkarıp üniversiteden haksız gelir elde etmiş. Bu KVKK ve ticaret kanunu açısından suç. Çalıştığı kurumdan kurduğu şirkete iş veremez.
    Cevapla
  • Deniz 1 hafta önce Şikayet Et
    Yıllarca Kendi kurucusu olduğu şirketten program satın alan, Üniversite Bilgi işlem dairesi kurmuş olduğu sistemle rantı kesilen, bu nedenlede üniversitenin sınav yazılımın sistemini yapılmadı diye karalayan bu şahsa şimdi ioi demekten başka ne diyeyim.
    Cevapla
  • Zeki Ertuğrul 1 hafta önce Şikayet Et
    Üniversitenin itibarını zedelemesi nedeniyle ihraç edin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Gözdem Ongun'un evindeki 'kumbaraya el konuldu' yalanı çöktü! İşte gerçek
Başkan Erdoğan'dan İtalya'da önemli mesaj: Yeni ticaret hedefi 40 milyar dolar