Mest eden görüntüler! Roma Kolezyum'da Sema Ayin-i Şerifi icra edildi

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Roma Büyükelçiliği, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Yunus Emre Enstitüsü’nün organizasyonunda İtalya’nın başkenti Roma’da sema ayin-i şerifi icra edildi.

GİRİŞ 26.06.2025 12:13 GÜNCELLEME 26.06.2025 12:41
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

Kolezyum yanında açık havada, tarihi bir ortamda düzenlenen program, Hz. Mevlana’nın ve Konya’nın evrensel mesajını Avrupa’nın merkezine taşıdı. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, etkinliğin Konya’nın tanıtımı açısından büyük fırsat olduğunu ifade ederek, “Roma’da Konya’yı anlatmak bizim için çok büyük bir mutluluk” dedi. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, “Bugün, savaşların ve ayrılıkların arttığı bir dünyada, Mevlana’nın ‘insanlık’, ‘kardeşlik’ ve ‘barış’ temelli mesajları, hepimiz için bir rehber niteliğinde olmalıdır” diye konuştu. Türkiye’nin Roma Büyükelçisi Elif Çomoğlu Ülgen, “Çok kısa bir sürede böyle bir hayali gerçekleştirmemize yardımcı olan Kültür ve Turizm Bakanlığımıza, Konya Büyükşehir Belediye Başkanımıza şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Roma Büyükelçiliği, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Yunus Emre Enstitüsü iş birliğinde İtalya’nın başkenti Roma’da düzenlenen sema programı büyük beğeni topladı. 

Tarihi Kolezyum Açık Hava Parkı’nda düzenlenen program öncesinde görüşlerini paylaşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, dünyanın en bilinir kültür yapılarından birisi olan kolezyumun gölgesinde UNESCO’nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi'nde bulunan sema ayin-i şerif programını icra ettiklerini söyledi. 

“HZ. MEVLANA’NIN FELSEFESİNİ, KÜLTÜRÜNÜ VE ÜLKEMİZE AİT DEĞERLERİ TANITMAK BİZİM İÇİN ÇOK BÜYÜK BİR ONUR VE ŞEREF” 

Konya’nın ve Hz. Mevlana’nın tüm dünyaya geçmişten itibaren söyleyeceği çok önemli sözleri olduğunu kaydeden Başkan Altay, “Özellikle günümüz dünyasında barışın, kardeşliğin ve huzurun en ihtiyaç olduğu bu dönemde medeniyetin merkezlerinden birisi olan Roma’da, kolezyumun hemen yanı başında sema ayin-i şerif programını icra etmek, Hz. Mevlana’nın felsefesini, kültürünü ve ülkemize ait değerleri tanıtmak bizim için çok büyük bir onur ve şeref” ifadelerini kullandı.

Başkan Altay, programın icra edilmesinde çok büyük desteği olan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a, Roma Büyükelçiliği’ne ve Yunus Emre Enstitüsü’ne teşekkür ederek, “Bu, şehrimizin tanıtımı için büyük bir fırsat. Seçkin misafirlerimize sema ayin-i şerifi programımızı hep birlikte icra etmiş olacağız. Hz. Mevlana, bundan 800 yıl önce başta mesnevisi olmak üzere birçok kitabında tüm dünyaya huzur ve kardeşlikten bahsetmiş ülkemizin yetiştirdiği en önemli mutasavvıflardan birisi. Bizler de günümüzde onun felsefesini anlatmak için elimizden gelen tüm gayreti gösteriyoruz. Programın hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Roma’da Hz. Mevlana’yı, Konya’yı anlatmak bizim için çok büyük bir mutluluk” açıklamasını yaptı.

Program öncesi de misafirlere hitap eden Başkan Altay, şu ifadelere yer verdi:

“Yüzyıllardır insanlığa ilham olmuş bir kültürün, derin bir hikmetin ve evrensel bir çağrının yankılarını birlikte paylaşmak için toplandık. Konya, geçmişin izlerini bugün de taşıyan, taşında toprağında, havasında Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin ruhunu hissettiren bir medeniyet mirasçısıdır. Mevlana, ‘aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguyu paylaşanlar anlaşabilir’ anlayışıyla asırlardır gönülleri birleştirmiştir. Bugün burada izleyeceğimiz UNESCO’nun insanlığın somut olmayan kültürel mirası listesinde yer alan sema ayini işte bu çağrının en önemli ifadesidir.”

BÜYÜKELÇİ ÜLGEN BAŞKAN ALTAY’A TEŞEKKÜR ETTİ

Türkiye’nin Roma Büyükelçisi Elif Çomoğlu Ülgen, “Çok kısa bir sürede böyle bir hayali gerçekleştirmemize yardımcı olan Kültür ve Turizm Bakanlığımıza, Konya Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve onların performans sanatçılarına şükranlarımı sunuyorum. Binlerce yıllık bu ortak insanlığın kültürüne bu gece bizimle birlikte şahit olacak izleyicilerimize de teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

“MEVLANA’NIN MESAJI YOL GÖSTERİCİ”

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı ise,  yaptığı konuşmada, Mevlana’nın barış dilini ve insanlığa sunduğu evrensel mesaja vurgu yaparak, “Mevlana dünyaya ayrıştırmak değil, birleştirmek için geldiğini her sözünde ve davranışında göstermiştir” diye konuştu.

Dünyada yaşanan çatışmalar ve ayrılıklara da değinen Yazgı, Mevlana’nın mesajının yol gösterici olduğunu ifade ederek “Bugün, savaşların ve ayrılıkların arttığı bir dünyada, Mevlana’nın ‘insanlık’, ‘kardeşlik’ ve ‘barış’ temelli mesajları, hepimiz için bir rehber niteliğinde olmalıdır” değerlendirmesinde bulundu.

ROMA’DA SEMA AYİN-İ ŞERİFİ İZLEYENLERİ ETKİLEDİ

Avrupa’nın merkezinde, tarihi Kolezyum’un hemen yanında gerçekleştirilen sema ayin-i şerifi programı, Mevlana Celaleddin Rumi’nin evrensel mesajını Avrupa’nın merkezine taşıdı. Açık havada yapılan programda, tasavvuf musikisi eşliğinde icra edilen sema, izleyenleri çok etkiledi. Roma’da Mevlana’nın felsefesinin tanıtımı açısından önemli bir adım olarak değerlendirilen programda semazenlerin ruhani dönüşleri izleyiciler tarafından büyük beğeni topladı. 

Başkan Altay, konuşmasında programa katılan tüm misafirleri doğal ve tarihi güzelliklerini görmek için Konya’ya da davet etti.

Programa; Türkiye’nin Roma Büyükelçisi Elif Çomoğlu Ülgen, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, İtalyan hükümetinden yetkililer ile kültür-sanat çevresinden isimler ve çok sayıda sanatsever katıldı.


 

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi’nde yüksek lisans Eğitimini tamamladı. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlendi. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü olarak katılan Öner, şu anda Haber7.com'da Yayın Koordinatörü olarak görev yapmaktadır. Evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 22
  • Durmuş 2 saat önce Şikayet Et
    Hristiyanlık geleneği gibi ain ne daha önce dade devlet büyükleri den Konya'daki böyle laf etti
    Cevapla
  • ebu zer 2 saat önce Şikayet Et
    Zümer 45: ALLAH tek başına anıldığı an ahirete inanmıyanların kalpleri huzursuz olarak ürker. Fakat O'nun dışındakiler anıldığı zaman hemen yüzleri güler. (Mest olurlar)
    Cevapla
  • Faruk 2 saat önce Şikayet Et
    Sema ayin i şerif? Hele hele lafa bak, İslama yeni bir güncelleme mi kattınız? Bu da ne demek.!
    Cevapla
  • Kurt 2 saat önce Şikayet Et
    Lan Mevlana yahudimiydi ne ayın i müslüman ibadet eder ayın muslumanin osi defil ibadet de böyle saaa saa li olmazdı
    Cevapla
  • Ali 1 saat önce Şikayet Et
    Celalettin Rumi Türk düşmanı biridir. Nasreddin hoca nın da katilidir. Mesnevi nin önsözünde: "Bu Mesnevi kitabıdır, dinin aslının aslının asılıdır ." Yazar.
    Cevapla
  • Ali veli 2 saat önce Şikayet Et
    Ayini şerif nedir yahu. Sema sanat gösterisi deyin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İşte insanlık tarihinin en pahalı teknolojileri! İlk 5'e giremedi...
Rusya'dan son dakika Katar, İsrail ve İran kararı!