Uzmanlardan acil uyarı: Sıcaklar fırlıyor! Cuma günü gelmeden o cihazları fişten çekin!
Türkiye, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yaptığı uyarıların ardından yeniden sıcak hava dalgasının etkisi altına giriyor. Özellikle İç Anadolu ve güney bölgelerde termometrelerin 40 dereceyi zorlayacağı belirtilirken, uzmanlar evlerde sıcaklığı artıran gizli tehlikelere karşı vatandaşları uyarıyor.

Gölgede bile bunaltan sıcaklar, klimasız evlerde yaşamı çekilmez hale getiriyor.
Perdeleri indirmek, vantilatör çalıştırmak ya da pencereleri açmak gibi serinleme yöntemleri sıkça tercih edilse de, pek çok kişi farkında olmadan evdeki bazı cihazların ortamı daha da ısıttığından habersiz.
Ünlü perakende şirketi iflasın eşiğinde! 4 ilde 19 mağazası var
Üstelik bu cihazlar, sadece sıcaklığı artırmakla kalmıyor, elektrik faturalarını da şişiriyor.
UZMANLARIN "FİŞTEN ÇEKİN" DEDİĞİ CİHAZLAR
Enerji ve iklim uzmanları, sıcak havalarda yapılan en büyük hatalardan birinin bazı elektrikli cihazların sürekli çalışır durumda bırakılması olduğunu vurguluyor.
Masum gibi görünen bu cihazlar, hem evin sıcaklığını artırıyor hem de klima veya vantilatörlerin serinletme etkisini baltalıyor.
İşte uzmanların “fişten çekin” dediği o cihazlar:
-
Eski tip akkor lambalar: Enerjilerinin büyük kısmını ısıya dönüştürerek adeta bir soba gibi çalışıyor.
-
TV ve bilgisayarlar: Uzun süre açık kalan geniş ekranlar, odanın sıcaklığını birkaç derece yükseltebiliyor.
-
Fırın ve ekmek kızartma makineleri: Özellikle küçük mutfaklarda kullanıldığında sıcaklık dalgası yaratıyor.