Atama kararları Resmi Gazete'de! TİKA Başkanı değişti
Son dakika haberi: Bazı bakanlık ve kamu kurumlarına ilişkin atama kararları Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre TMSF, TİKA ve Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığına atamalar gerçekleşti.
Atama kararları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlandı.
Bazı bakanlık ve kamu kurumlarına ilişkin atama kararları şöyle:
FATİN RÜŞTÜ KARAKAŞ TMSF BAŞKANI OLDU
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Kurulu (TMSF) Başkanlığına Fatin Rüştü Karakaş, yeniden atandı.
FATİN RÜŞTÜ KARAKAŞ KİMDİR?
1968 yılında Rize’de dünyaya gelen Karakaş, Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümünden mezun oldu. Yüksek lisansını ise İstanbul Üniversitesi’nde Para ve Banka alanında tamamladı.
Bankacılık kariyerine 1992 yılında Şekerbank’ta Müfettiş Yardımcısı olarak adım atan Karakaş, 2013 yılına kadar bankanın çeşitli birimlerinde görev aldı. Aynı yılın başında Şekerbank T.A.Ş. Personeli Munzam Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Sandığı Vakfı'nda Genel Sekreterlik görevini üstlendi.
Kasım 2013’te ise Şekerbank T.A.Ş. Genel Müdür Yardımcılığına atandı. Fatin Rüştü Karakaş, daha sonra Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nda (BDDK) Kurul Üyeliği yaptı. 2019 yılında TMSF Kurul Üyesi olarak görevlendirilen Karakaş, şimdi TMSF Başkanlığı görevine ikinci kez atanarak kurumun başına geçti.
ABDULLAH EREN TİKA BAŞKANI OLDU
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Serkan Kayalar görevden alındı. Yerine, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Abdullah Eren atandı.
ABDULLAH EREN KİMDİR?
İstanbul’da 1984'te doğan Eren, Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji bölümünde lisans; Londra Westminster Üniversitesi Diplomasi Çalışmaları alanında yüksek lisans eğitimini tamamladı, siyaset bilimi alanında doktora çalışmasına devam etmekte.
Özel sektörde çeşitli üst düzey görevlerin yanı sıra Başbakan Özel Kalem Müdür Yardımcısı ve Başbakan Müşaviri görevlerinin sonrasında da Cumhurbaşkanı Başdanışmanlığı yapan Eren, 27 Ekim 2018'den beri Yurtdışı Türkler ve
Akraba Topluluklar Başkanlığını yürütüyor.
Eren, YTB Başkanlığı süresince yurt dışında sayıları 7 milyonu bulan Türk vatandaş diasporasından; geniş bir havzaya yayılmış olan ve içerisinde Osmanlı bakiyesi unsurları da barındıran gönül coğrafyası ile dünyanın dört bir yanından gelip Türkiye'de yükseköğrenim gören uluslararası öğrencilere yönelik çalışmaların yürütülmesine öncülük etti.
Kendisi de aslen Batı Trakya kökenli olan Abdullah Eren, Türkistan coğrafyasından Balkanlara, Kafkaslar'dan Afrika ve Latin Amerika'ya dünyanın dört bir yanındaki dost ve kardeş topluluklara yönelik proje ve faaliyetlerin gerçekleştirilmesine önem verdi.
Eren, Türkiye'nin yükseköğrenimde dünyaya açılan markalarından Türkiye Bursları ile dünyadaki gönüllü elçilerini yetiştiren Türkiye Mezunları programları kapsamında yetişen, aynı kültür ve medeniyet kodlarında buluştuğu öğrenci ve gençlerle yakından ilgilendi.
Eren'in 7 yıllık YTB Başkanlığı süresince; soydaş ve akraba topluluklara yönelik 75 ülkede yaklaşık 900 proje hayata geçirildi, 350 eğitim programı düzenlendi. Ahıska, Belene, Kırım Tatar, Batı Trakya gibi önemli hadiselere ilişkin anma programları organize edildi, 25 bin gençle tarihi ve kültürel bağlar güçlendirildi. Başta Türk dünyası olmak üzere gönül coğrafyasından 35 bine yakın öğrenciye burs imkanı sağlandı. Ayrıca Türkiye'deki uluslararası öğrencilere yönelik; Uluslararası Öğrenci Ödülleri, Uluslararası Öğrenci Akademisi, Uluslararası Öğrenci Bilimler Kongresi gibi programlar düzenlendi; 17 farklı şehirde, 103 akademi çatısı altında seminer, ihtisas ve kültür sanat olmak üzere 903 program uluslararası öğrencilerin istifadesine sunuldu. Türkiye'nin dünyadaki gönüllü elçileri olan Türkiye Mezunları'nın sayısı her yıl katlanarak 150 bini aştı; yine Türkiye Mezunları Buluşması, Türkiye Mezunları Ödülleri, Türkiye Mezunları Portalı gibi kritik çalışmalar yapıldı.
Yurtdışındaki yüzlerce Türk gencine yükseköğrenim bursları ve insan hakları savunuculuk eğitimleri ile destekler verildi, on binlerce Türk çocuğuna ana dil ve kültür eğitimleri sağlandı, Evliya Çelebi Gençlik Köprüleri Programıyla binlerce Türk genci ana vatan Türkiye'nin tarihi ve kültürel varlığını yerinde tanıdı, yurt dışındaki Türk STK'larına 1000'i aşkın projede destek verildi. Ayrıca Solingen ve Hanau gibi anma programları yapıldı, Diaspora Kısa Film Festivali, Türk bilim diasporasına yönelik Turktech çalışması gibi önemli projeler hayata geçirildi, ayrımcılık ve nefret suçlarına karşı Nefret Suçlarıyla Mücadele Portalı (NESAM) kuruldu. Yine Yurtdışındaki Vatandaşlara Yönelik Kamu Hizmetlerinin Geliştirilmesi Projesi ve Türkiye Stajları gibi çalışmalar da hayata geçirildi.
Sivil toplum kuruluşlarında da aktif görevler üstlenen Eren, Can Sağlığı Vakfı Mütevelli Üyesi ve Kültür ve Medeniyet Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı.
Evli ve 2 çocuk babası Eren, İngilizce biliyor.
ESMA ERSİN, ALEVİ-BEKTAŞI KÜLTÜR VE CEMEVİ BAŞKANI OLDU
Kültür ve Turizm Bakanlığı Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanı Alirıza Özdemir görevden alındı. Yerine Esma Ersin atandı.
ESMA ERSİN KİMDİR?
Esma Ersin, 1983 yılında İstanbul’un Ataşehir ilçesinde dünyaya gelmiştir. Aslen Sivas İmranlılıdır. Dört çocuklu bir ailenin tek kız çocuğudur. İlk, orta ve lise eğitimlerini yine doğup büyüdüğü Ataşehir’de tamamlamıştır.
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Muhasebe/Finans ön lisans programında okuyan Ersin, ardından Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden mezun oldu. Günümüzde İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimine devam etmektedir.
İŞ DÜNYASINDAKİ YERİ
Esma Ersin, üniversite yıllarında iş hayatına atılmış ve inşaat, alüminyum, gıda ve enerji sektörlerinde faaliyet gösteren Erben Alüminyum İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.’ni kurmuştur. Kadın girişimciler arasında adını duyuran Ersin, iş dünyasında da aktif ve üretken kimliğiyle dikkat çekmektedir.
SİYASET HAYATINA NASIL GİRDİ?
Esma Ersin, 2003 yılında AK Parti’nin üniversite teşkilatında siyasete adım atmıştır. Ümraniye, Sancaktepe ve Ataşehir ilçe teşkilatlarında yönetim kurulu üyelikleri yapan Ersin, 2015 genel seçimlerinde AK Parti’den İstanbul milletvekili adayı gösterildi. 2016 yılında AK Parti İstanbul İl Kadın Kolları yönetiminde görev aldı.
SİVİL TOPLUMDA ETKİN ROL
Esma Ersin, KADEM, CEM Vakfı, DÜNYEV, SİVGİAD ve SİİD gibi birçok sivil toplum kuruluşunda aktif rol oynadı. 2022’de Cem Vakfı Yerel Yönetimler Başkanı olarak görev yaparken, Alevi-Bektaşi Başkanlığı’nın kurulmasına destek verdiği gerekçesiyle görevden alındı.