İstanbul'da deprem haritası değişti! Şener Üşümezsoy asıl tehlikeli yeri işaret etti

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, İstanbul için sıkça dile getirilen büyük deprem senaryolarının yanlış olduğunu belirterek asıl tehlikenin Marmara'nın güneyindeki fay hatlarında olduğunu söyledi.

GİRİŞ 15.07.2025 17:30 GÜNCELLEME 15.07.2025 17:36
Bu Habere 28 Yorum Yapılmış

23 Nisan'da Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremi önceden tahmin etmesiyle dikkat çeken Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Marmara'daki deprem riskine dair önemli açıklamalarda bulundu.

Üşümezsoy, İstanbul'da 7,2 büyüklüğünde büyük bir deprem olacağı yönündeki sıkça dile getirilen senaryoların hatalı fay modellemelerine dayandığını belirterek, bu iddiaların bilimsel temelden yoksun ve asılsız olduğunu savundu.

Şener Üşümezsoy, YouTube kanalında yayımladığı son videoda 1999 depreminden sonra stresin Adalar Fayı’na aktarıldığını ve burada 7’nin üzerinde bir deprem beklendiği yönündeki görüşleri eleştirdi.

Şener Üşümezsoy

İSTANBUL'U ASIL TEHDİT EDEN FAY NERESİ?

Üşümezsoy, kendi Coulomb stres transferi analizlerine dayanarak İstanbul’u doğrudan tehdit eden asıl riskin Adalar Fayının değil, Kumburgaz çukuru içerisindeki fay segmenti olduğunun altını çizdi.

Üşümezsoy, bu fayın yapısının 10 kilometre gibi sığ bir derinlikte olmasından dolayı büyük bir deprem üretemeyeceğini, burada beklenen depremin 6,5 büyüklüğünün altında kalacağını 2002 yılından beri söylediğini hatırlattı. Üşümezsoy, nisan ayında yaşanan 6,2'lik depremin de bu fay üzerinde meydana gelerek kendi modelini doğruladığını ifade etti.

"ASIL TEHLİKE İSTANBUL'UN GÜNEYİNDE"

Üşümezsoy, büyük deprem potansiyeli taşıyan ve stres biriktirmiş olan asıl iki tehlikeli bölgenin İstanbul'un güneyinde yer aldığını söyledi.

  • Bozburun Fayı (Armutlu Yarımadası): Üşümezsoy, 1999 Gölcük depreminden sonra stres yüklenen bu fayın henüz kırılmadığını ve risk taşıyan ana segmentlerden biri olduğunu vurguladı.
  • Sarıköy Fayı (Güney Marmara): Üşümezsoy, 1953 Yenice-Gönen depreminin stres yüklediği bu fayın da Güney Marmara için önemli bir risk unsuru olduğunun altını çizdi.

Şener Üşümezsoy, sıkça dile getirilen görüşlerin aksine 1912 Şarköy-Mürefte depreminin Tekirdağ ve Saros çevresindeki sismik stresi büyük ölçüde boşalttığını savunarak asıl riskin Kumburgaz’ın batısında değil, doğu kesiminde ve Marmara Denizi’nin güneyinde yer alan iki farklı fay hattında biriktiğini öne sürdü.

NASA'da deprem! Ajans tarihine geçti 'Küresel ölçekte felaket'NASA'da deprem! Ajans tarihine geçti 'Küresel ölçekte felaket'

KAYNAK: HABER7
Şule Altınel Haber7.com - İnternet Editörü
Haber 7 - Şule Altınel

Editör Hakkında

YORUMLAR 28
  • Sadi 2 saat önce Şikayet Et
    Dikkate alınacak yegane hoca
    Cevapla
  • Lazo 3 saat önce Şikayet Et
    Topluma bir sey vermeden önce inandirici olman lazim.plajda eglenceden donnus halin var.cok komik duruyor.ciddiye almiyorum.dabii bunu senin gormen zor.diyim dedim.
    Cevapla
  • Vatandaş 2 saat önce Şikayet Et
    Sen bu hocayı kıskanıyorsun en çok bilimsel açıklaması bu adam yapıyor
    Cevapla
  • Adem yıldırım 3 saat önce Şikayet Et
    Adamın kaslarına bakmak lazım hep çekiçle kayalara çıktım yerinde denetim yaptım dio...diğerleri NATO ödüllüler
    Cevapla
  • misafir 3 saat önce Şikayet Et
    Açken başka, tokken başka konuşuyor bunların hepside.
    Cevapla
  • Deniz 3 saat önce Şikayet Et
    Bu demek oluyor ki Istanbul 'da depremden etkilenecek
    Cevapla
  • Ahmet yilmaz 4 saat önce Şikayet Et
    O zaman kumburgaz , mimarsinan, b.cekmece, b.duzu, avcılar sahilleri sıkıntılı demektir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
15 Temmuz gecesi 60'tan fazla din görevlisi sala okuduğu için saldırıya uğramıştı
Gülen'in ölümü sonrası FETÖ’de taht savaşları: Darbeden vasiyete çöküşün haritası