PKK'lılar için yeni hukuki süreç başlıyor! Masada 4 başlık var
Meclis’te bu hafta kurulması planlanan komisyon, silah bırakan örgüt üyelerinin durumu ve toplumsal entegrasyonu açısından kritik kararlar alacak. Bu paralelde bir ‘eve dönüş yasası’ çıkarılması bekleniyor.
Terörsüz Türkiye süreci PKK’nın silahları imha etmeye başlaması ile birlikte yeni bir evreye girdi. TBMM’de bu hafta kurulması planlanan komisyon bir anlamda kendini fesheden örgütün Türk hukuk sistemindeki karşılığı, örgüt üyelerinin durumu ve toplumsal entegrasyon için yol haritası oluşturacak.
Mevcut Türk Ceza Kanunu ve Terörle Mücadele Kanunu’nda hâlen kendini fesheden bir örgüte ilişkin herhangi bir hüküm bulunmuyor. Bu nedenle, Meclis’teki komisyon mevzuatta bu anlamda yapılabilecek değişiklikleri de masaya yatıracak. “Silah bırakan örgütün üyelerinin nasıl bir hukuka tabi olacağı, yargılamalarının nasıl yapılacağı” gibi konularda yeni düzenlemeler yapılabileceği ifade ediliyor.
GÜNDEMDE DÖNÜŞ VAR
Silah bırakan örgüt üyelerinin hukuki durumu konusunda bir ‘eve dönüş’ yasası çıkarılabileceği kaydedilirken bu konuda 4 ayrı kategoride değerlendirme yapılabileceği belirtiliyor.
Suça karışan ve suça karışmamış örgüt üyelerinin hukuki durumu, örgüt yöneticileri ve emri verenlerle ilgili ayrı başlıklar açılacak.
Türkiye’ye dönen ve suça bulaşmamış örgüt üyelerine yönelik çalışmalar, yeni süreçle ilgili ilk atılacak adımlar arasında sayılıyor.
Bu nedenle Meclis’teki komisyonun çerçevesini de ‘Kendini fesheden örgütlere ilişkin hukuki süreçlerin’ ne olacağı yönündeki çalışmalar oluşturacak.
Komisyon bu konuda çalışma yaparken, dünya örneklerini de inceleyecek. Bir yandan da komisyon silah bırakıp Türkiye’ye dönecek olan örgüt üyelerinin toplumsal entegrasyonunun nasıl sağlanacağı üzerinde çalışma yapacak.
CEZAEVİNDEKİ PKK’LILAR
- Öte yandan şu anda cezaevlerinde bulunan ve 359’u tutuklu, 512’si hükümözlü, 3 bin 811’i hükümlü olmak üzere 4 bin 600 civarında PKK’lı terörist bulunuyor.
- DEM Parti heyeti AK Parti ile yaptığı görüşmelerde cezaevlerindeki PKK’lılarla da ilgili bir düzenleme yapılmasını gündeme getirmişti.
- AK Parti kaynakları, af anlamına gelecek bir düzenlemenin şu anda düşünülmediğini dile getiriyor.
PKK'lılar askere alınacak mı? Bakan Güler merak edilen soruya cevap verdi
PKK destekçisi Fransa'dan silah bırakma açıklaması!
AK Parti, süreci halka anlatacak, Meclis’te komisyon kurulacak
-
yalnız kurt 2 saat önce Şikayet Etvaybeee nerdeeeeeen nereye. üzülme şehit anası bu dünyanın öbür tarafı da var...Beğen Toplam 3 beğeni
-
Cenk 1071 2 saat önce Şikayet EtCezaevinde ki pkk lılar verilmiş hüküm gereği cezalarını çekecekler. NoktaBeğen Toplam 2 beğeni
-
hamit 2 saat önce Şikayet EtCezaevindekilerin ne olacağı bellide asıl önemli soru biz ne olacağız?Beğen Toplam 1 beğeni
-
Onur 2 saat önce Şikayet EtAf maf kesinlikle istemiyoruz. Hiç bir suçluya. Ayrıca eve dönüş diye bir şey yok. Nereleri ev edindiyseler orada kalsınlar...Beğen Toplam 1 beğeni
-
misafir 3 saat önce Şikayet EtKim ne suç islediyse cezasını çekecek!.. Suç işlememiş olanlar durumu orda da, yok öyle insanlarımızı şehit et ondan sonra bu cezasız kalsın. Aksi uygulamanin adil olmaz. Allah tüm şehitlerimizin makamını yüceltsin. Amin.Beğen Toplam 1 beğeni