Türkiye'nin Suriye'de planı işliyor! İsrail ve YPG'yi korkutacak gelişme!

Türkiye, Şam yönetimi ile varılan mutabakat çerçevesinde Suriyeli askerlere askeri eğitim vermeye başladı. Güvenlik kaynakları, Şam yönetiminin istemesi halinde istihbarat, SİHA ve topçu desteği verileceğini de söyledi.

GİRİŞ 08.09.2025 07:33 GÜNCELLEME 08.09.2025 08:32
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Bir yandan İsrail’in provokasyonları diğer yandan İsrail’in kullandığı Dürzi gruplar ve SDG’nin gerilimi tırmandırma çabaları sürerken, Türkiye, Suriye ordusunu eğitmeye başladı Komando ve piyade eğitimleri de bu eğitimlere dahil.

Eğitimden geçirilecek olan Suriyeli askerler daha sonra TSK tarafından kendi ülkelerinde de eğitime tabi tutulacak. Türkiye, Somali ve Libya’da yürütülen modele benzer şekilde Suriye’de de harp okulu ve astsubay okulu kurulmasını planlıyor. Bu konuda konuşan kaynaklar, “Türkiye olarak biz Suriye ordusunun savunma kapasitesini güçlendirmek için eğitim danışmanlık yapacağız. Eğitim vereceğiz ki başladık eğitimlere. Askerlerin eğitimleri başladı’ bilgisini verdi.

HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERİRİZ

Türkiye, eğitim desteği sağlamaya başlarken Şara hükümetinin 10 Mart mutabakatına uymaması durumunda YPG’ye karşı olası müdahalesinde ise destek olmaya hazır. Bu konuya ilişkin kaynaklar Türkiye’nin konumunu şöyle özetledi:

“Biz destek oluruz. Şimdi orada bir hükümet var. Hükümet kendi birliğini bütünlüğünü sağlamakla yükümlü. Eskisi gibi değil. Hani eskiden bizim operasyon yaptığımız dönemlerde bir Esed hükümeti vardı. Onların ülkeyi bir arada tutma gibi niyetleri yoktu. Şimdi birlik bütünlük sağlamaya çalışan bir hükümet var. Onlar öncelikle tedbir alacaklar, biz onlara destek olacağız. Nasıl destek olacağız? Herhangi bir karar alırlarsa müdahale konusunda bizden ‘Şu konuda eksiklerimiz var, istihbarat istiyorum. İHA, SİHA desteği istiyorum, topçu desteği istiyorum’ derlerse, biz de onlara destek veririz.”

TÜNELLER YAKIN TAKİPTE

Öte yandan Suriye’de kontrolü altındaki bölgede 580 kilometre uzunluğundaki tüneli imha eden Türkiye, YPG’nin son günlerde kamuoyuna yansıyan yeni tünel kazma girişimlerini de yakından izliyor. Bölücü örgütün Suriye uzantısı PYD’nin Irak’ın kuzeyinde mağara kazdığı gibi Suriye’de de saha düz olduğu için tünel kazdığına dikkat çekildi.

Bu çerçevede “Yeni kazdıkları tüneller var bazı yerlerde ama öyle eskisi kadar yoğun değil” tespitleri yapılırken sahada Şam yönetimi ile SDG arasında çatışmada yaşanmadığı bildiriliyor. Taraflar arasında 10 Mart mutabakatı varlığını korurken SDG’nin hazırlıkları konusunda “Tahkimat yapıyorlar bazı yerlerde. Ama eskisi gibi olur mu biraz zor” değerlendirmesi yapılırken, “Neden zor” olduğu konusunda mevcut Şam yönetiminin tavrına vurgu öne çıkıyor.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel / Siyaset Sorumlu Editör
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci  .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 10
  • Tribün 2 saat önce Şikayet Et
    Ne varsa verin Suriye ye! Bu ypg,durzi keferelere meydan vermesinler,bunlar emperyalist, Siyonist işbirlikçi hainler!¡
    Cevapla
  • Vatanperver 2 saat önce Şikayet Et
    Allah ,Türkiye ve Şara yönetimindeki Suriye ye yardım etsin,İsrail ve yandaşlarını da kahr etsin.
    Cevapla
  • Misafir 3 saat önce Şikayet Et
    tam destek. tüm den destek. veril meli. her 2 gurubu. da. gomeli Suriye ayrı gayrı yok. tek. devlet. siyonis. dürzileri. yok edin diyerleri. dar ağacın dizin.
    Cevapla
  • Serkan x 3 saat önce Şikayet Et
    Türkiye cumhuriyeti ni burada taktir ediyor ve alkışlıyorum. Hem hertürlü destek oluyoruz ama savaşın tarafı olmuyoruz. Takdire şayan bu şekilde hem temizliğe devam hemde ambargo lira karşı da korunaklıyız.
    Cevapla
  • hayret edersin 3 saat önce Şikayet Et
    Vira bismillah..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye'nin Suriye'de planı işliyor! İsrail ve YPG'yi korkutacak gelişme!
Muhammed Sarı: 'Kızlarımızın eğitimi ideolojiye kurban edilemez'