Türkiye'nin savunmadaki başarısını hazmedemedi: CHP seçmeni anketlerde şaşırttı!
GENAR ve AREDA Survey Araştırma şirketleri 2025 Ağustos ayı verilerini yayınladı. AK Parti'nin oy oranında artış yaşanırken dış politika ve savunma sanayi alanında Türkiye'nin İsrail'e karşı atmış olduğu adımlar doğru bulundu.

-
Haber7- ÖZEL
Türkiye'nin nabzını yakından takip ederek iç ve dış politikadaki gelişmelere dair anket hazırlayan GENAR ve AREDA Survey araştırma şirketleri 2025 Ağustos ayı anketlerini yayınladı.
Ankette CHP ve AK Parti seçmeninin cevapları dikkat çekerken, iç siyaset, savunma sanayi ve dış politikada yaşanan gelişmelere dair kritik sorular yöneltildi.
AK PARTİ BİRİNCİ PARTİ
Kamuoyu Araştırma Anketleri Ağustos 2025 verileri kapsamında GENAR Araştırma’nın hazırlamış olduğu Türkiye raporunda Milletvekili Genel seçimi içim partilerin oy dağılımında AK Parti 33.6 oranına sahipken, CHP’nın oranı ise yüzde 30.3 ile geçen aya göre gerilemiş durumda.
Geçtiğimiz aylarda Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasıyla mağduriyet siyaseti oluşturan CHP,, mayıs ayında oy oranını 2 puan arttırmış ancak Ağustos ayında yeniden düşüşe geçerek 30.3 seviyesine indiği görüldü.
CHP'DE YOLSUZLUK İDDİALARI OY ORANINI DÜŞÜRDÜ
Areda Survey Ağustos 2025 ayı verilerine göre ise; Bu Pazar milletvekilliği genel seçim olsa AK Parti’ye oy vereceklerin oranı yüzde 33,5 olurken, CHP’ye oy vereceklerin oranı yüzde 31,8 olarak anketlere yansıdı.
Son dönemde CHP’nin kendi içerisinde yaşadığı iç çekişmeler, belediyelerde yaşanan yolsuzluk iddiaları parti seçmeninin oy oranında düşüşünün bir yansıması olduğu da araştırmacılar tarafından gözlemlendi.
CHP'LİLER YOLSUZLUK TUTUKLUSUNUN CUMHURBAŞKANI OLMASINDA ISRARCILAR
Terör ve yolsuzluk şüphesiyle Mart ayından bu yana tutuklu yargılanan İBB Eski Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Cumhurbaşkanı olmasını isteyen CHP’lilerin oranı yüzde 46,7 olurken, Özgür Özel’i ise başarısız bulanların sayısı yüzde 57,1 oldu.
CHP, İBB’deki yolsuzluk soruşturmalarıyla mücadele ettiği sırada Cumhurbaşkanlığı seçimlerine 3 yıl varken kendi Cumhurbaşkanı adaylarını seçerek Ekrem İmamoğlu’nu ilan etmeleri ile İmamoğlu’na Cumhurbaşkanı adayı adı altında iç ve dış kamuoyunda elini güçlendirmeye çabaları ile hükümetin CHP’nin önünü kesmek olduğu imasında bulunarak mesaj verme çabası içerisine girmişti.
Ancak Ekrem İmamoğlu ’nun diploması yatay geçişteki usulsüzlükten dolayı iptal edildi ve kendisi yolsuzluk iddialarından dolayı yargılanmak üzere hapse atılmıştı. Anayasa’ya göre Cumhurbaşkanının dört yıllık üniversite mezunu olma şartı bulunmaktadır ancak CHP tabanı Cumhurbaşkanı adaylarının her şeye rağmen Ekrem İmamoğlu’nun olması için ısrar etmektedir.
TERÖRSÜZ TÜRKİYE'YE SÜRECİNE İNANANLARIN SAYISINDA ARTIŞ
"Terörsüz Türkiye" sürecinin başarıya ulaşmasına inananların oranı Mart ayında yüzde 34,4 iken Ağustos ayında büyük bir artışa geçerek yüzde 56,0 ile inanların sayısında ciddi bir artış gözlemlendi.
TÜRKİYE'NİN İSRAİL'E KARŞI TUTUMUNA HALK DESTEK VERDİ
Dış politikaya dair de anket hazırlayan Areda Survey, Türkiye’nin İsrail’e giden gemilere kısıtlama getirmesinin doğru bir karar olup olmadığına dair hazırladığı ankette katılımcılar yüzde 89,9 ile doğru bulduklarını belirtti.
CHP SEÇMENİ SAVUNMA SANAYİ HARCAMALARINI GEREKSİZ BULDU
Türkiye’nin dış tehditlere karşı savunma sanayisinde gelişmesine dair yöneltilen sorularda ise, Türkiye’nin yerli teknolojiyle geliştirdiği “Çelik Kubbe” hava savunma sisteminin çok önemli olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 81,3 oldu.
Zira İsrail hükümeti 7 Ekim 2023 yılından beri Demir Kubbe sayesinde füze saldırılarını bertaraf etmiş Yemen, Lübnan, Suriye ve İran gibi ülkeler ile zaman zaman havadan vurarak bölgeyi tehdit etmişti. Türkiye ise hava savunma sisteminin önemini erkenden fark ederek yerli ve milli imkânlarla Çelik Kubbe sistemini geliştirdi.
Türkiye’nin ürettiği Savunma Sanayi ürünlerinden (uçak, gemi, helikopter, İHA, teçhizat vb.) gurur duyanların oranı yüzde 82,7 oldu. Ancak CHP kanadı haricinde tüm partiler savunma sanayi alanındaki gelişmelerden gurur duyarken CHP seçmenini yüzde 56,5’i gurur duymadığını belirtti.
İSRAİL'İN BÖLGEDEKİ HAREKETLERİNE KARŞI SIĞINAK ÖNLEMİ
Milli İstihbarat Akademisi’nin raporundaki “sığınaklar kurulmalı” önerisiyle, TOKİ’nin “81 ilde modern sığınaklar yapımı” arasında bir ilişki olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 79 oranında oldu.
Türkiye İsrail’in bölgede başıboş hareketlerinden kaynaklı olarak önlem almaya başlamış, İsrail’in kurucu ideolojileri nedeniyle “Vaadedilmiş Topraklar” ütopyası ile hareket ederek Türkiye ve çevre ülkeleri tehdit etmektedir. Bu kapsamda yapılan sorgulamaya göre kamuoyunun ekseri çoğunluğunun sığınakların inşasının Milli İstihbarat Akademisi tarafından yapılan açıklamayla bağlantılı olduğu düşüncesinde olduğunu belirten araştırmacılar katılanların yüzde 79’unun aynı düşünceyi dile getirdiğini belirtti.
TÜRKİYE DİĞER ÜLKELERE GÜVEN DUYMUYOR
Türkiye için “en güvenilir ve dost ülke” olmadığını düşünenlerin oranı yüzde 41,7 oldu. Ülkelerin birbirleriyle olan dostluklarında farklı etkenler söz konusu olurken, ekonomik ya da askeri ilişkilerle dostluklar kurulabilmektedir ancak bu etkenler geçici dostluk sağladığı vurgulandı.
Kalıcı dostlukların altında dil, inanç ve kültürler etkili olurken bu çerçevede Türk toplumu nezdinde Türkiye’nin en güvenilir ve dost ülkenin hangisi olduğuna bakıldığında “güvenilir ve dost ülke yoktur” görüşünün açık arayla ön plana çıktığı görülür.
DOST ÜLKE AZERBAYCAN OLURKEN BATIYA GÜVEN YOK
Araştırmaya katılanların yüzde 41,7’si bu görüştedir. Katılımcıların dost ülke olarak en fazla işaret ettiği ülke Azerbaycan’dır. Bu konuda Azerbaycan’a işaret edenlerin oranı yüzde 33 düzeyindedir. Azerbaycan’ı yüzde 12,2 ile Pakistan, yüzde 5,9 ile Türk devletleri takip etmektedir.
Türk toplumu Batılı devletleri dost ve güvenilir bulmamaktadır. Uzmanlar "kuşkusuz bunda rol oynayan en temel faktör Batılı devletlerin Türkiye söz konusu olduğunda oynadıkları ikircikli roldür" şeklinde anket sonuçlarını değerlendirdi.
-
Kaan 29 dakika önce Şikayet EtCHP nin yarışı Selanik göçmeni kendilerini jön turkler diye adlandırdıkları Yahudiler savunmayı istemeyenler de bunlar benceBeğen Toplam 2 beğeni
-
3922 53 dakika önce Şikayet EtSavunma saniyini istemeyenler israile gidebilirler onları tutan yok kalın diye yalvaranda yok zaten bunlR israil hayranıBeğen Toplam 13 beğeni
-
çorumlu 1 saat önce Şikayet Etchp osmanlıyı yıkanların kurduğubir partidir. bakın chp millet vekillerine araştırın soyları balkanlardan gelme veya ermeni veya yahudi kökenlidir. ortak özellikleri islam düşmanlığıdır. seçmen kitlesi de yüzde 90 islam düşmanıdır zaten seçmen ksitlesinin tamamı aleviler ve pkk sevicileridir. Bunlarla mücade etmenin tek yolu okumak ve devletin önemli mevkilerini bu zihniyetten korumakBeğen Toplam 4 beğeni
-
Hasan 1 saat önce Şikayet EtSavunma bütçesine ne gerek var, CHP zaten ABD ve ITRAIL e Türkiye yi teslim eder.Savunmaya da gerek kalmaz.Kafa bu..Beğen Toplam 3 beğeni
-
A.A.A 1 saat önce Şikayet EtCHP Para Çalıyor, CHP Oy Çalıyor, Birde Utanmadan AKP'yi Suçluyor! İki Ay sonra Seçim olsa AKP 38% Oy oranıyla Seçimi kazanır.. 2028'de Seçim olacak ve AKP 52,8% ile Tek başına Hükümeti kuracak.Beğen Toplam 3 beğeni