AK Parti harekete geçti: Mili Parkı kirletenlere hapis cezası!

Milli parklar, turizm ve vakıflarla ilgili düzenlemeler içeren iki yeni kanun teklifi Meclis'e sunuldu. AK Parti'nin teklifiyle birlikte; Milli Park alanlarında çevreyi kirletene, parka izinsiz girene hapis ve para cezası geliyor.

GİRİŞ 11.10.2025 11:34 GÜNCELLEME 11.10.2025 11:50

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, milli parklar, turizm ve vakıflarla ilgili düzenlemeler içeren 2 kanun teklifinin TBMM Başkanlığına sunulduğunu bildirdi.

Sunulan teklifte dikkat çeken yeni düzenlemeler yer alıyor. 

Milli parklarda çevre sorunu yaratan, havayı suyu kirleten, bitki örtüsüne zarar veren, yapı ve tesis inşa edene hapis cezası geliyor.

  • Toplam 30 maddeden oluşan kanun teklifine göre parklarda, tabii ve ekolojik denge ve tabii ekosistem değerini bozanlara, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası verilecek.

Giriş ücreti ödemeden girenlere de ücretin 14 katı ceza verecek.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler

Güler, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Milli Parklar Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ve Vakıflar Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni Meclis Başkanlığına sunduklarını belirtti.

  • Milli parklara ilişkin kanun teklifinin yürürlük ve yürütme maddeleriyle birlikte 30 maddeden oluştuğunu söyleyen Güler, turizm ve vakıflarla ilgili düzenlemeler içeren kanun teklifinin ise 19 maddeden oluştuğunu aktardı.

Milli Parklarda çevre kirletenlere ilişkin yeni düzenleme Meclis'e sunuldu.

Türkiye'nin doğal, tarihi, kültürel zenginliklerini barındıran milli park alanlarını koruma ve bu mirası gelecek nesillere aktarma sorumluluğunun kendileri için en büyük öncelik olduğunu vurgulayan Güler, "Ekolojik dengeyi gözeten, aynı zamanda bölgesel kalkınmayı ve turizmi de destekleyen, sürdürülebilir koruma, kullanım dengesini sağlayacak yeni bir hukuki çerçeve oluşturulması zorunlu hale gelmiştir." dedi.

Kanun teklifiyle milli park olarak ilan edilen veya edilecek alanların sınırlarının, güncel bilimsel verilere dayalı olarak ekolojik dengeyi azami ölçüde koruyacak şekilde yeniden belirlendiğinin altını çizen Güler, şunları kaydetti:

ÇEVREYİ KİRLETENE HAPİS CEZASI

"Bu düzenleme sadece korumayı değil, aynı zamanda yöre halkının makul ve denetimli kullanım alanlarını da gözeten, böylece doğal varlıkların korunmasıyla sosyo-ekonomik beklentiler arasında optimal bir dengeyi kurmayı hedeflemektedir. Milli parkların bütünlüğünü tehlikeye atmayacak ancak acil kamu yararı gerektiren stratejik altyapı projeleri için esneklik sağlanması adına, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle park alanlarının bir kısmında korunma statüsünün değiştirilmesine yönelik sınırlı ve istisnai bir yetki yer almaktadır. Bu düzenleme, doğal varlıklarımızın korunmasından taviz verilmeyecek şekilde sadece zorunlu altyapı ve stratejik yatırımlara imkan tanıyarak ülkenin genel menfaatini gözetmeyi amaçlamaktadır."

Milli Park alanlarında çevreyi kirletene, parka izinsiz girene hapis ve para cezası geliyor.

Güler, teklifle farklı kanunlardan kaynaklanabilecek yetki karmaşasının da giderileceğini belirterek, "Doğal mirasımıza ve milli parklarımıza zarar veren eylemlerle kararlı şekilde mücadele etmek amacıyla izinsiz avlanma, ağaç kesme, çevre kirliliğine yol açma gibi fiillere uygulanan idari para cezaları ciddi oranda artırılmakta ve aynı zamanda süreli hapis cezaları da teklifimizde yer almaktadır. Bu düzenlemeyle doğal varlıklarımıza zarar verenlere yönelik cezasızlık algısının ortadan kalkacağı ve korumanın en üst seviyede sağlanacağına kanun teklifinde yer vermiş oluyoruz." şeklinde konuştu.

İZİN VERİLEN YERLERE TURİSTİK TESİS KURULABİLECEK

Teklifle milli parklarda turistik amaçlı bina ve tesis kurulmasına Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın görüşüyle izin verilebilecek. Bu izin üzerine 49 yıllığına tahsis yapılabilecek. Bakanlık izni olmayan yerlere yapı inşa edilemeyecek.

Milli park alanlarına zaruret halinde su, haberleşme, ulaşım, elektrik iletim ve nakil hattı, petrol ve doğal gaz iletim hattı yapılabilecek.

YASAK BÖLGEDE AVLANANA CEZA ARTIYOR

Ayrıca avcılık belgesini almadan avlananlara 10 bin lira ara cezası verilecek. 

Yasak bölgede avlananlara 10 bin, özel kanunlarla avlanmanın yasaklandığı sahalar ile "yaban hayatı koruma sahası"larında , avlananlara ise 15 bin lira ceza verilecek.

KAYIT ZORUNLULUĞU

19 madedden oluşan turizm ve vakıflarla ilgili önemli düzenlemeler içeren diğer kanun teklifiyle ise deniz turizmi araçlarında kalanların da kimlik bilgilerinin ve giriş çıkış tarihlerinin kayıt altına alınması zorunluluğu getiriliyor.

KAYNAK: NTV
Kadriye Ebrar Etirli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Kadriye Ebrar Etirli

Editör Hakkında

2000 yılında İstanbul'da doğdu. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik' bölümünde henüz okurken HaberAnkara ve AnkaraMasası'nda çalıştı. 2022 yılındaki mezuniyetinin ardından Beyaz TV'de 'Haber Editörü' pozisyonunda görev aldı. 2024 yılının Şubat ayından itibaren Haber7'deki Gündem Editörü kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 24
  • Misafir 3 saat önce Şikayet Et
    Bu sadece milli park ile sınırlı olmamalı. Tüm parklar ve piknik alanları ile sokaklar da buna dahil olmalıdır.
    Cevapla
  • T.C vatandaşı 3 saat önce Şikayet Et
    Bence çok güzel karar geç kalınmış muhakkak uygulamada acinmadan başlanmalı ve diğer alanlarda da benzer cezalar oluşturulmalı ve gerçekte uygulanmalıdır. İflah olmaz bir kesim var muhakkak bunlar dizginlenmeli
    Cevapla
  • E. S 3 saat önce Şikayet Et
    Milli park adı üstünde üçretsiz girilmeli Herşeyden para alınmaz
    Cevapla
  • Murathan 3 saat önce Şikayet Et
    Yeterince turistik tesis yokmuş gibi. buralara da izin vermezler İnşallah. Bırakın doğal kalsın bazı yerler de. Her yerde konaklamak zorunda değil insanlar.
    Cevapla
  • Misafir 4 saat önce Şikayet Et
    geç bile kalındı doğayı çevremizi temiz tutmalıyız ne yazıkkı insanın gittiği her yer pisleniyor duyarlı insanlarımız hariç
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Altın fiyatlarında rekor yorgunluğu! Ralli sürecek mi?
Cumhurbaşkanı Erdoğan Ayder Yaylası'nı ziyaret etti