Aile yapısı alarm veriyor! Bakan Göktaş duyurdu: Yüzde 20'ye ulaştı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, evlilik yaşının artması, boşanma ve hiç evlenmeme oranlarının yükselmesinin etkisiyle tek kişilik hane oranının yüzde 20'ye ulaştığını ve yalnızlığın giderek arttığını söyledi.

GİRİŞ 28.11.2025 16:29 GÜNCELLEME 28.11.2025 17:10

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Selçuklu Kongre Merkezi'nde düzenlenen Şehir ve Aile Şurası'nda dünyanın hızla değiştiğini, şehirleşme oranının arttığını belirtti.

Nüfus yapısının dönüştüğünü, dijitalleşmenin günlük yaşamın her alanına nüfuz ettiğine dikkati çeken Göktaş, bu dönüşümün merkezinde ise ailenin yer aldığını vurguladı.

Göktaş, Konya'da düzenlenen Şehir ve Aile Şurası'nın, şehirleri aile dostu, güvenli, dirençli ve kapsayıcı hale getirme vizyonunun başlangıcı olduğuna işaret etti.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş

'TEK KİŞİLİK HANE ORANI YÜZDE 20'YE ULAŞTI'

Göktaş, şehirleşmenin pek çok fırsat sunduğunu ancak bunun aile yapısı üzerinde önemli etkilerinin olduğunu dile getirdi.

"Eskiden üç nesil bir arada yaşıyordu." diyen Göktaş, şöyle konuştu:

"Bugün ise evlilik yaşının artması, boşanma ve hiç evlenmeme oranlarının yükselmesinin de etkisiyle tek kişilik hane oranı, yüzde 20'ye ulaşmış durumda. Bireyselleşme, sosyal izolasyon ve yalnızlık giderek artıyor. Modern şehir düzeni, iletişim teknolojilerinin gelişimi, yoğun iş temposu ve trafikte kaybolan saatler, ebeveynle çocuk arasındaki bağı zayıflatabiliyor. Bakın Türk Dil Kurumu, 2024 yılının kavramını 'kalabalık yalnızlık' olarak belirledi. Demografik dönüşümün izleri hanelerimizde belirginleşiyor. Ortalama hane halkı büyüklüğü 3,11'e geriledi. Günümüzde hanelerin yüzde 57'sinde 18 yaş altı çocuk yok. TÜİK projeksiyonlarına göre, önümüzdeki 5 yılda ilkokul çağındaki çocuk sayısı 900 bin azalacak. Şunu çok net ifade etmek isterim, karşı karşıya olduğumuz bu gibi sorunların temelinde aile kurumunun zayıflaması yer alıyor."

Göktaş, küresel eğilimler ile popüler kültürün de aileyi ve evliliği değersizleştiren algı oluşturduğuna işaret ederek, dijital medya platformlarının hız ve tüketim kültürünü merkeze alan düzeni dayattığını söyledi.

'İNDİRİM ANLAŞMASIYLA EVLİLİK HAZIRLIĞINI KOLAYLAŞTIRDIK'

Göktaş, Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Eylem Planı'nın, politika ve projelerin temel çerçevesi olduğunu vurguladı.

"Aile Dostu Ekosistem' anlayışıyla, aileyi koruyan, değerlerini yaşatan, kuşaklar arası dayanışmayı güçlendiren bir vizyonla çalışıyoruz." ifadesini kullanan Göktaş, şöyle devam etti:

"2025 Aile Yılı, toplumun tüm kesimlerinde büyük bir teveccühle karşılık buldu. Bakanlık olarak, yıl boyunca 15 binden fazla etkinlik ve faaliyet gerçekleştirdik. Pek çok sektörde yaptığımız 1926 indirim anlaşmasıyla, çiftlerimizin evlilik hazırlıklarını kolaylaştırdık. Finansal desteklerden eğitime, kültürel etkinliklerden dijital dönüşüme kadar her alanda çalışmalar hayata geçirdik. Evlenecek gençlerimize ve çocuk sahibi olmak isteyen ailelere sağladığımız destekler, sadece bir kısmını oluşturuyor. Aileyi ve nüfus yapısını güçlendirmeyi bütün toplumu kapsayan ortak bir hedef haline getirdik."

Göktaş, Aile Yılı sürecinin en güçlü paydaşlarından birinin yerel yönetimler olduğuna dikkati çekerek, "Aileye dost şehirler, aslında geleceğe güvenle bakan toplumların ana omurgasını oluşturur. Bu anlayışla 200'e yakın belediyemiz, Aile Yılı kapsamında yeni projeler başlattı, mevcut hizmetlerini aile ekseninde güçlendirdi." dedi.

Konya'nın aile dostu şehir olduğunu belirten Göktaş, kentin aile kurumunu şehrin yaşayan değeri olarak geleceğe taşıdığını sözlerine ekledi.

Bakan Göktaş: Kadınlar yapay zeka alanlarına dahil oldukça teknoloji, insana dokunacakBakan Göktaş: Kadınlar yapay zeka alanlarına dahil oldukça teknoloji, insana dokunacak

KAYNAK: HABER7
Şule Altınel Haber7.com - İnternet Editörü
Haber 7 - Şule Altınel

Editör Hakkında

Sakarya’da doğdu. Marmara Üniversitesi’nde lisans eğitimini tamamlamasının ardından gazetecilik kariyerine başladı. 2016 yılından beri çeşitli medya kuruluşlarında çalıştı. 2025 Haziran ayından itibaren Haber7’de ‘gündem editörü’ olarak kariyerini sürdürmekte.
YORUMLAR 5
  • sakaryalı 38 dakika önce Şikayet Et
    Aile yapımız malesef bozuldu.Okulda lise üniversite de aile yapımız zayıflıyor ve bu sosyal medya internet ve tv aracılıyla çöküşü eşiğinde .Gençler evlenmek istemiyor. Maneviyatımız gitgide bitiyor.Doyumsuzluk ve nankörlük da beraber geliyor.
    Cevapla
  • OSMANLI Torunu 43 dakika önce Şikayet Et
    Sorunu doğru tespit edemezseniz,çözüm yollarınıda doğrusunu bulamazsınız.Çözüm yolları sadece maddiyadta değil maneviyatta da aramak lazım, Aile konusu, geri dönüsüm konusundan daha önemli değilmi,anlayanlara vesselam.
    Cevapla
  • Vanlı 48 dakika önce Şikayet Et
    15000 etkinlik yapıldı da sonuç ne?
    Cevapla
  • Misafir 51 dakika önce Şikayet Et
    Mesela buna bir delil illerde ve ilçelerde konut stoğu sayısı aşırı artıyor ama nüfus tabii artış yok herkes bireysel diğer insanlardan kaçan aşırı kibirli bir nesil geliyor
    Cevapla
  • AZİZ 1 saat önce Şikayet Et
    reisi cumhur işi iş becerdi. kadın istihdamını artırdı. helal sana.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Yeniden yükselişe geçti! Altın son iki haftanın zirvesinde!
6 ay sonra bir af daha! Sayı 90 bine kadar çıkabilir