Bakan Fidan ABD basınına konuştu: Türkiye, Trump için güven ve dostluk meselesi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, New York Times (NYT) gazetesine verdiği röportajda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasındaki dostluğun NATO'daki gerginliklerin aşılmasına yardımcı olabileceğini söyledi.

GİRİŞ 06.07.2026 14:18 GÜNCELLEME 06.07.2026 16:34

Bakan Fidan, Ankara'da düzenlenecek tarihi NATO zirvesi öncesinde New York Times gazetesine röportaj verdi. Gazeteye açıklamalarında Fidan, Türkiye'nin ittifak dahilindeki görüş ayrılıklarını gidermek için Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başkan Trump arasındaki sıcak ilişkilerden faydalanmaya çalışacağını söyledi.

İlgili haberde ABD Başkanı Trump'ın NATO müttefiki ülkelerin liderlerini doğrudan eleştirdiği fakat Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan "dostu" ve "büyük bir lider" olarak bahsettiği vurgulanarak, Dışişleri Bakanı Fidan'ın Erdoğan ile Trump arasındaki ilişkilerin güven ve dostluğa dayalı olduğu yönündeki ifadelerine yer verildi. Dışişleri Bakanı Fidan, "Bu, Başkan Trump için sadece bir güven ve dostluk meselesi" şeklinde konuştu. Gazeteye göre Fidan, "Türkiye, bu dostluğu daha büyük bir iyilik ve tüm NATO ailesinin yararı için kullanmayı amaçlıyor" ifadelerini kullandı.

HAKAN FİDAN LİDERLERLE DOĞRUDAN GÖRÜŞECEK TEK BAKAN OLACAK

Haberde, Dışişleri Bakanlığı görevinde Suriye, Gazze, İran ve Ukrayna gibi küresel krizler konusunda Türkiye'nin dış politikasına yön veren isim olarak anılan Fidan'ın Ankara'daki NATO zirvesinde müttefik liderlerle doğrudan görüşmeler gerçekleştirecek tek bakan olacağına da işaret edildi.

Haberde Dışişleri Bakanı Fidan'ın önemli bir kısmı savunma bütçelerine odaklanacak ve müttefik ülkelerin GSYH'nin yüzde 5'ini savunmaya harcama hedefine yönelik ilerlemeleri ortaya koymaları beklenen zirveye ilişkin açıklamalarına da yer verildi. Burada Fidan, Trump'ın NATO'ya yönelik tehditlerine rağmen teknik görüşmelerin sorunsuz ilerlemesini beklediğini söyledi. Fidan, "Bu konuda herhangi bir problem görmüyorum. Çok fazla söz söyleniyor ama pratikte değişen bir şey olmaz. Güçler zaten ortada" ifadelerini kullandı.

Türkiye ve diğer Avrupa ülkeleri arasında ittifakın önemine ilişkin görüş birliği bulunduğunu belirten Fidan, "Kimse NATO'nun gerekliliğini tartışmıyor" dedi. Trump'ın Amerikan güçlerini Almanya ve diğer ülkelerden çekme tehditleri sonrasında Avrupalılar arasında Avrupa Birliği (AB) bünyesinde önerilen oluşumlar aracılığıyla ortak savunmalarını güçlendirmelerine ilişkin tartışmalara da değinen Fidan, bu tür fikirleri NATO içinde "yapısal bir sorun" olarak nitelendirdi.

"TÜRKİYE VE AVRUPA GÜVENLİK ORTAĞIDIR"

AB bünyesinde savunma iş birliğinin artırılmasının Avrupa ülkelerinin NATO'ya olan taahhütleriyle çeliştiğini ifade eden Fidan, "Türkiye ve Avrupa'nın ortak güvenlikleri açısından birbirlerini vazgeçilmez ortaklar olarak görmeleri gerekiyor" dedi. Fidan, "Biz de Avrupa'nın bir parçasıyız ve Avrupa coğrafyasında bir araya gelerek kendi güvenlik platformumuzu oluşturmadığımız sürece, kendimizi hiçbir zaman yeterince güvende hissedemeyiz" şeklinde konuştu.

İRAN BARIŞI KONUSUNDA "TEMKİNLİ İYİMSER"

ABD ve İran arasındaki son gelişmelere de değinen Fidan, iki ülke arasındaki mutabakat zaptının kalıcı bir barışa zemin hazırlayabileceği konusunda temkinli iyimser olduğunu ifade etti. Fidan, "Her iki taraf da nihai hedefler konusunda irade bakımından son derece ciddi" dedi. Fidan, 60 günlük uzlaşının İran'ın nükleer programı, yaptırımların kaldırılması ve Hürmüz Boğazı'nı düzenleyen kurallar gibi birçok ayrıntıyı ileride yapılacak müzakerelere bıraktığına dikkat çekti.

RUSYA-UKRAYNA MÜZAKERELERİ

Fidan'ın kısa süre önce Rusya'dan döndüğü ve ziyaretinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de dahil üst düzey yetkililerle görüşmeler gerçekleştirdiği ifade edilen haberde, Dışişleri Bakanının Türkiye'nin Ukrayna'daki savaşı sona erdirmeye yönelik görüşmelere ev sahipliği yapmaya hazır olduğu ifadelerine de yer verildi.

Bu görüşmelerin yakın zamanda başlamasını beklemediğini söyleyen Fidan, "Genel olarak ulaştığım sonuç şu; Bence taraflar, görüşmelere ve müzakerelere başlamaya hazır. Ancak Amerikan nüfuzuna ihtiyacımız var" dedi. Fidan, "Bizim için önemli olan, her iki tarafta da barış yönünde gerçek ve samimi bir niyet ile çaba görmek" şeklinde konuştu.

KAYNAK: İHA
Meryem Üstün Haber7.com - Editör
Haber 7 - Meryem Üstün

Editör Hakkında

İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünü bitirdi ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi'nde Felsefe yüksek lisansını tamamladı. Ekim 2023'ten beri Haber7 bünyesinde internet editörü olarak çalışmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
28 yıl sonra döndüler! Dünya Kupası'nda favoriyi eleyip tarih yazdılar
Peş peşe misillemeler! Savaş jetleri havalandı! Gece yarısı başkente füze yağmuru